FLERE VARIANTER: De nye trusene kommer selvfølgelig i både herre- og kvinnemodeller.

FLERE VARIANTER: De nye trusene kommer selvfølgelig i både herre- og kvinnemodeller. Foto:Simen Rudi,Forsvaret

Soldatene får økologisk undertøy

Norske soldater kan snart smykke seg med nye, miljøvennlige plagg – både oventil og nedentil.

Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Forsvarets logistikkorganisasjon har nemlig signert tre kontrakter for leveranser av både feltskjorter, underbukser og felt-BHer fra leverandører med en økologisk profil.
– Vi synes dette er en veldig god sak, og vi har gjort tester som viser at disse underbuksene er gode å ha på seg. Dette har selvfølgelig mye å si for soldater ute i felt, sier Simen Rudi i Forsvarets logistikkorganisasjon til VG.

Les også: Jordbærselger fikk blomster fra Forsvaret

De nye trusene vil koste noe mer enn sine forgjengere, forteller han.
– Økologiske produkter og større miljøprofil koster naturligvis mer, men det er ikke snakk om mange kroner per enhet, sier Rudi.

Mindre prat, mer handling

Soldatenes øko-truser skal produseres og leveres av Frøya Trøya, hvis underbukser er Svanemerket – noe som innebærer strenge krav rundt råvarer og øvrig produksjon.
– For eksempel er det viktig å minimere utslippene av miljø- og helseskadelige kjemikalier til vann under klesproduksjonen. Vi har et langt og tungt dokument med kriterier som må oppfylles, sier Tormod Lien i Svanemerket til VG.
Han synes det er flott at Forsvarets innkjøpere har bestemt seg for å satse på miljøvennlige klesplagg.
– Jeg håper de kan være til inspirasjon for flere, og at de får litt godvilje fra resten av befolkningen. Det er altfor få Svanemerkede klær på markedet i dag. Vi ser at det er mange som har gode tanker om økologiske innkjøp, men ofte stopper det der. Flere burde handle, ikke bare snakke, sier Lien.
Så du denne? Stjal undertøy for en kvart million

RUSTET TIL FELT: De kvinnelige soldatene vil snart få utdelt BH-er av økologisk bomull, produsert av Milrab AS. Varianten som er avbildet her er imidlertid bare en vareprøve. Foto:Simen Rudi,Forsvaret

Mener Forsvaret tar ansvar

Lien får støtte av Maiken Pollestad Sele, som er seniorrådgiver i Oikos. Øko-organisasjonen har lenge jobbet med å få flere til å bruke økologisk bomull, så langt med vekslende hell. Derfor er det kjempeflott at Forsvaret nå kommer på banen, mener Pollestad Sele.

– Dette er fantastisk! Når Forsvaret kjøper økologisk bomull, bidrar de til at det blir spredt færre miljøgifter i naturen, der både bomullen og plaggene produseres. Dette er sårbare områder. Jorden og menneskene som bor der er utsatt for sprøytemiddeleksponering, og regelverket er gjerne mye dårligere enn det vi har her. Jeg synes Forsvaret tar samfunnsansvar ved å gjøre dette, sier hun.
Og soldatene behøver trolig ikke å bekymre seg for hullete underbukser med det første: Økologisk bomull er av minst like god kvalitet – om ikke bedre – enn vanlige bomullsplagg, forteller seniorrådgiveren.
– Dessuten er det jo positivt at plaggene er tryggere å bruke, siden de er økologiske og dermed ikke inneholder noen helseskadelige stoffer, sier Pollestad Sele.
Les også: Vi kjøper mer økologisk

Fortløpende truse-produksjon

Frøya Trøya, som altså skal produsere øko-underbuksene, har litt av en jobb foran seg: Forsvaret regner med et forbruk på rundt 50.000 underbukser hvert år.
– Vi har ganske god kapasitet, så vi skal nok få det til – men dette blir en fortløpende produksjon gjennom hele året, sier Camilla Køhler i Frøya Trøya til VG.
Den lille bedriften på Tiller har selv designet trusene som soldatene snart skal ta i bruk.
– Disse underbuksene er behagelige å ha på seg, så jeg tror soldatene kommer til å bli veldig fornøyde, sier Køhler.
Husker du? Senterpartileder slakter slappe forbrukere

ØKO-BOMULL: Camilla Køhler fra Frøya Tøya har selv vært i India for å besøke åkrene der den økologiske bomullen vokser. Foto:Fritz Køhler,Frøya Trøya

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder