DYR REGNING: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland må trolig betale dyrt for sine to hofteoperasjoner. Foto: Trond Solberg

- Fulgte hjertet og hjalp Gro

Ullevål tar regningen for Gros operasjon

(VG Nett) Sjefen for ortopedisk senter på Ullevål universitetssykehus tar fullt ansvar og hele regningen for Gro Harlem Brundtlands hofteoperasjon.

  • Anne Vinding
  • Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Vel vitende om at operasjonen ikke ville bli dekket av den franske sykekassen, ga ortopedisk sjef Olav Røise grønt lys for Gro Harlem Brundtlands hofteoperasjon på Ullevål universitetssykehus i februar, melder NTB.

- Jeg fulgte hjertet mitt når det gjelder det å være raus på hennes vegne. Jeg syntes det var greit. Det følte jeg hun hadde fortjent, selv om jeg aldri har stemt på henne. Jeg kan sikkert bli tatt på det, men det er jeg villig til. Om jeg mister stillingen så har jeg mistet den på noe jeg synes er greit, sier Røise til VG Nett.

Les også: Operert uten tillatelse

Han har sett seg lei på at Brundtland blir holdt ansvarlig for operasjonen han godkjente.

- Det som er viktig i dette er at det ikke er Gro Harlem Brundtland som har holdt dette tilbake. Dette er en beslutning jeg tok, det er hovedbudskapet mitt. Hvis noen skal anklages er det undertegnede, jeg har ingen interesse av å flytte dette over på noen andre og spesielt ikke henne, sier han.

VGBLOGG:- Gro har ikke brutt noen lov

Stort fokus

Brundtland har vært i medienes søkelys etter at det ble klart at hun ikke betaler skatt til Norge siden hun bor i Frankrike, men samtidig har blitt operert på norske sykehus.

Har du kommentarer til saken? Benytt kommentarfeltet nederst i artikkelen

DISKUTÉR:- Gro H. Brundtland ingen kjeltring

- Denne operasjonen ble godkjent av meg. Dette er ikke noe Harlem Brundtland skal lastes for. Regningen belastes min avdeling, presiserer Røise.

TAR ANSVARET: Ortopedisk sjef, Olav Røise tar ansvaret for Gro H. Brundtlands operasjoner. Foto: Ullevål Foto:

Han understreker at Brundtland bare er én av tre tilfeller der han har brutt regelverket med overlegg, fordi han sier han fulgte hjertet.

Siv Jensen: - Påfallende tause Ap-ledere

- Jeg har for så vidt ikke gjort noe jeg synes er veldig galt, men sett i forhold til regelverket har jeg gjort det. I ettertid burde jeg sannsynligvis ha avvist hennes ønske om å bli operert. Da jeg ikke gjorde det var det på grunn av en grunnholdning i meg om at de som har bodd her og har hjulpet oss skal vi hjelpe tilbake, sier Røise.

VGBLOGG:- Det prektige Ap er ikke bedre enn noen andre

- Skammer meg ikke

Han sier at i de to andre tilfellene han brøt regelverket så hjalp avdelingen hans en innvandrer som ikke hadde mulighet til legehjelp i sitt opprinnelige hjemland, og i det andre tilfellet en trygdet nordmann med adresse i utlandet.

Røise sier det har vært en sjelden problemstilling siden pågangen fra nordmenn som har flyttet til utlandet og vil opereres i Norge er liten.

- Men i en sånn setting der jeg blir konfrontert føler jeg meg trygg at disse tre vurderingene ikke har vært noe jeg skammer meg over. Og når det gjelder landsmoderen så har jeg vel fortasatt hjertet mitt der, men jeg ser at jeg formelt sett har gjort noe galt, sier han.

Han sier han nå venter at problemstillingen blir et tema i helsevesenet.

- Det er ikke urimelig at folk som har bodd her og ytt sitt skal få igjen noe, det er den grunnholdningen jeg har hatt. Jeg ser at hvis det skulle bli en strøm av pasienter så måtte det håndteres på en annen måte, men det har ikke vært en strøm, men hele helsevesenet blir nok veldig obs på dette nå, sier Røise.

Han understreker også at sykehusdirektør og tidligere partikollega av Brudtland, Tove Strand, heller ikke har vært klar over hans avgjørelse, som han sier han tar eneansvar for.

Informasjonsrådgiver Alf Bøhler opplyser at sykehuset foreløpig ikke har tatt stilling til om de vil komme med noen reaksjoner overfor Røise.

- Dette har vi ikke tenkt på i det hele tatt, sier Bøhler til VG Nett.

Unntak

Når pensjonister flytter til utlandet har de som hovedregel ikke lenger rettigheter til helsetjenester i Norge. Av pensjonen sin betaler pensjonistene tre prosent trygdeavgift til den norske staten.

Deretter overfører Nav penger til det landet der pensjonisten er bosatt - slik at disse pengene skal dekke helsetjenester i pensjonistens nye hjemland. Hovedregelen er at planlagt behandling og kontrollunersøkelser derfor skal gjøres i det landet der pensjonisten bor.

Unntaket er hvis pensjonisten får utfylt en såkalt E112-blankett i det nye bostedslandet. Denne blanketten fungerer på samme måte som en henvisning fra en norsk lege - og kan gi pensjonisten rett til å få behandling i Norge. Da må også det nye bostedslandet betale tilbake penger til Norge for behandlingen.

Gro Harlem Brundtland har altså ikke hatt en slik blankett da hun ble operert ved Ullevål sykehus. Dermed må sykehuset ta hele regningen - uten å få penger tilbake fra franske helsemyndigheter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder