LØFTE: Statsminister Jens Stoltenberg lover mange stillaser i offentlige bygg fremover. Foto: Scanpix
LØFTE: Statsminister Jens Stoltenberg lover mange stillaser i offentlige bygg fremover. Foto: Scanpix

Finanskrisen fyller opp svømmebassengene

INNENRIKS

UNIVERSITETETS AULA (VG Nett) Allerede i 2005 lovet statsminister Jens Stoltenberg å fylle vann i tomme svømmebasseng. Nå får han hjelp av finanskrisen til å oppfylle løftet.

Publisert:

På en pressekonferanse i formiddag offentliggjorde statsministeren at regjeringens varslede tiltakspakke for å dempe vikningene av finanskrisen blir lagt fram 26. januar. Denne pakken vil blant annet inneholde opptrapping av bevilgningene til offentlige bygg og anlegg, og til vedlikeholdsprosjekter.

DISKUTÈR:Gjør regjeringen nok for å hindre økt ledighet?

Basseng-kritikk

Stoltenberg bekrefter at finanskrisen nå gir regjeringen handlingsrom til å oppfylle flere av sine løfter fra valgkampen i 2005. Et av dem er å fylle vann i tomme, kommunale bassenger. Regjeringen har fått krass kritikk både fra opposisjonen i Stortinget og fra ordførere som mener regjeringen ikke har fulgt opp bassengløftet.

LES OGSÅ:Gir milliarder til skolebygg og svømmeanlegg

Nå blir Stoltenberg reddet av finanskrisen.

- Regjeringen har lenge ønsket å bruke mer penger på å fylle vann i bassenger, og pusse opp offentlige bygg. Krisen gir rom til å sette i gang prosjekter vi ellers ikke hadde hatt mulighet til å gjennomføre, sier han.

LES OGSÅ:Disse er blitt arbeidsledige

En av årsakene til at regjeringen nå kan sette i verk denne dugnaden er at det blir frigjort arbeidskraft fordi den byggevirksomheten stopper opp.

Dagens pressekonferanse ble holdt i den ærverdige aulaen på Universitetet i Oslo. Den pusses nå opp for 480 millioner kroner. Statsministeren lover flere slike oppussingsprosjekter fremover.

- Det vil bli mange stillaser i offentlige bygg i året som kommer, sier Stoltenberg.

- Resirkulert løfte

Høyres kommunalpolitiske talsmann Bent Høie er fornøyd med at regjeringen nå vil ruste opp offentlige bygg. Han mener likevel det er et paradoks at det måtte en finanskrise til før regjeringen fulgte opp sitt eget valgløfte.

- Det er tredje gang statsministeren nå lanserer dette bassengløftet. Det er veldig bra hvis bassengene nå endelig fylles opp, men det kan ikke være slik at løfter om opprusting av offentlige bygg er basert på at vi får jevnlige finanskriser, sier Høie.

LES OGSÅ:Ingen nye tiltak fra regjeringen

Også KS-direktør Bjørn Gudbjørgsrud hilser regjeringens krisepakke velkommen. Han mener det er fornuftig å benytte økonomiske nedgangstider til å gjennomføre nødvendig opprusting av bygg og anlegg. Samtidig mener han lokalpolitikerne nå må handle.

FORSLAG:Slik vil KS dempe krisen (Ekstern lenke)

- Vi kjenner ennå ikke omfanget av regjeringens pakke, men kommunene må allerede nå starte arbeidet med å kartlegge hvor behovet er størst, slik at prosjektene kan settes i verk raskt, sier Gundbjørgsrud.

Her kan du lese mer om