RAMMET: Svein Jensen, Ronni Reitan og Marion Bjørgan fikk en lite hyggelig avslutning på Diabetesforbundets sekstiårsjubileum i går. Foto: FRODE HANSEN

Opptil 40 akutt syke etter mulig matskandale

Diabetes-jubileum endte på sykehus

GARDERMOEN (VG) Kvelden som skulle være en storstilt feiring av Norges Diabetesforbund endte i et mareritt.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL


Av: Margrethe Assev, Jan Ovind og Frode Hansen (foto)

- Et sted mellom 35 og 40 diabetikere er sendt til sykehus. Blant disse er det tre, fire gravide. Det er en temmelig dramatisk situasjon, forteller generalsekretær Bjørnar Allgot i Norges Diabetesforbund.

Diabetiker Marion Bjørgan (21) var blant dem som ble rammet

- Jeg har vært livredd. Jeg har hatt diabetes 1 i 16 år, og har aldri opplevd noe lignende. Nå ligger vi på hotellrommene med dørene åpne, slik at folk kan komme inn og ta seg av oss i tilfelle vi får anfall, sier Bjørgan.

Les også:Flere titalls til sykehus

TIL SYKEHUS: Ambulansene kjører i skytteltrafikk mellom hotellet og sykehuset. Foto: MMS-tipser

For oppkast og diaré hos diabetikere kan få fatale følger.

- Vi bruker insulin for å ta bort sukkeret vi har i blodet, og tilfører mat for å opprettholde sukkernivået. Når vi kaster opp får vi ikke i oss næring og sukker. Da er vi i en tilstand som kalles føling, der hjernen ikke får nok sukker. Dette kan føre til at vi blir bevisstløse, forklarer Bjørgan.

Hun måtte mellom oppkastrundene spise rent sukker oppløst i brus for å få opp sukkernivået.

- Klarer jeg ikke å opprettholde sukkernivået, må jeg få flytende sukker rett i blodet.

Nærmere 40 til sykehus

Det var i går ettermiddag etter lunsj at et større antall av 200 deltagere på Diabetesforbundets konferanse og jubileumsfest ble akutt dårlige.

Flere gravide kvinner var blant de første som ble fraktet til sykehus med ambulanse. Da det kom helsepersonell til hotellet, ble det besluttet at alle syke med diabetes 1 skulle legges inn på sykehus.

Dermed gikk ambulansene i skytteltrafikk til sykehus over hele Østlandet natt til søndag. Pasientene ble kjørt til sykehus i Oslo, Asker og Bærum, Drammen, Hamar og Akershus.

Ifølge operativ leder Roar Blyverket ved Helse Sør-Øst var 31 fortsatt innlagt søndag morgen, samtlige med symptomer på matforgiftning, men ingen alvorlig syke.

Vet du noe om dette?Kontakt oss!

Hotelldirektør Rajko Mink ved Clarion Hotel Oslo Airport hadde i går ingen forklaring på hva som gjorde deltagerne på Norges Diabetesforbunds konferanse og sekstiårsjubileum syke.

- Vi har bedt alle de syke om å fylle ut skjema og oppgi hva de har spist. All mat som er oppgitt i dette skjemaet er fryst ned og skal sendes til Mattilsynet for å ta prøver, sier Mink.

Hotelledelsen tilkalte i går lege som førte tilsyn med de syke diabetikerne.

- Kvelden skulle være en stor feiring av Norges Diabetesforbund, men dette har ødelagt hele festen, konstaterer Bjørgan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder