HJEMME HOS: Venstre-politiker Rita Sletner foreslår å plassere asylsøkere hjemme hos privatpersoner. Foto: VG

Vil flytte asylsøkere hjem til deg

(VG Nett) Som et alternativ til overfylte asylmottak foreslår Venstre-politiker Rita Sletner å innkvartere flyktninger hjemme hos folk flest.

Anders Berg-Hansen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL


- Vi må tenke nytt, sier Sletner til VG Nett.

Stortingskandidaten for Østfold Venstre håper det kan finnes ledige rom til asylsøkere hos Ola Nordmann.

- Mitt forslag er at vi kan ha vertsfamilier for asylsøkere. Det ville være veldig god integrering, hvor asylsøkerne må forholde seg til norsk kultur, forklarer Sletner.

Hun presiserer at et lokalt asylmottak fremdeles må ha øverste ansvar for søkerne. Sletner tror ikke det vil by på problemer å rekruttere hybelverter for asylsøkerne.

- Tenk bare på hvor mange som stiller opp med fosterhjem, og tenk hvor mange som stiller opp i rusomsorgen, sier hun.

Sletners idé kommer som et motforslag til Utlendingsdirektoratets (UDI) ønske om å etablere et flytende asylmottak - et såkalt flotell - i Fredrikstad. UDI vil plassere en lekter med 550 sengeplasser på Glomma midt i Fredrikstad sentrum.

- 550 asylsøkere samlet gjør at alle taper. Det blir konflikter, og det tjener verken flyktningene eller kommunen. Hvorfor ikke snu det opp ned, og tenke smart, spør Sletner når hun lanserer sitt nytenkende innspill.

Vil ha mindre mottak

I tillegg til å innkvartere asylsøkere i private boliger, ønsker Venstre-politikeren at mottakene i Norge generelt skal bli mindre.

- Smått er godt. Mottak med 550 stykker vil ikke være integrerende. Små enheter er mye bedre hvis vi ønsker å dra ut gode krefter i lokalsamfunnet. 550 på ett sted blir oppbevaring, ikke integrering, sier Sletner, som selv har vært mottaksleder på et asylmottak.

Sletner er assisterende generalsekretær i Venstre og førstekandidat på partiets liste i Østfold for høstens stortingsvalg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder