DANSER: Statsminister Jens Stoltenberg på valgkamparrangement i Orkanger i Sør-Trøndelag i Orkangerhallen. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN

Stoltenberg: - Det går likar no

Statsministeren sang DDE-sanger for full hals

ORKANGER (VG) Med armen rundt flere damer utpeker Jens Stoltenberg Erna Solberg som sin fremste motstander i resten av valgkampen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Statsministeren er på valgkampmøte i Orklahallen i Sør-Trøndelag. Stoltenberg har sunget DDEs «Det går likar no» og stått med armen rundt flere damer mens Ap-vennene i DDE sang «Stø dæ på mæ».

VG Nett-leser:«Tror du Jens kan sitte og bli rundjult i Stortinget om skatt, næring osv?».Diskutér saken her!

Stoltenberg utpeker nå Erna Solberg (H) i en regjering med H, KrF og Venstre som sin fremste motstander resten av valgkampen.

- Vi begynner nå å se hva som er Ernas plan for å komme i regjering, og det er å komme i regjering med Bondevik II-partiene, sier Jens Stoltenberg.

Hvilket parti kjemper for deg?Ta VG Netts velgerguide her!

I VG i går stilte Erna Solberg, Dagfinn Høybråten (KrF) og Lars Sponheim (VG) opp på et felles bilde i Stortinget, hvor Høybråten og Sponheim utropte Solberg som sin statsministerkandidat.

Statsminister Jens Stoltenberg på valgkamparrangement i Orkanger i Sør-Trøndelag i Orkangerhallen. Med Bjarne Brøndbo på bakrommet etter arrangementet. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN

Mest levedyktig

I fire år har det vært uklart hva som er det borgerlige regjeringsalternativet. Men dette viser at Bondevik II-partiene nå ønsker regjeringsmakt igjen, mener Stoltenberg.

- I min verden mener jeg at det er den borgerlige regjeringen som vil være mest levedyktig, fordi den har noen alternative steder å gå for å få støtte, sa Solberg til VG.

Statsministeren tolker det som det endelige beviset på at Solberg nå har begynt å velge side.

- De sier det ikke helt ut, men du ser det i de siste debattene med Erna, og senest i VG i dag hvor hun stiller opp med Sponheim og Høybråten og sier at hun har mest tro på at Bondevik II-partiene kan danne regjering, at de er det mest levedyktige alternativet på borgerlig side, sier Stoltenberg.

- Du har tidligere rettet angrepene mot Siv Jensen. Betyr dette at du nå skifter strategi?

- Jeg har vært opptatt av de to høyrepartiene og at de fortsatt er sterke motstandere. Men Bondevik II-partiene har nå åpnet for å styre sammen. Vi ser nå hva Erna kan tenke seg, sier Stoltenberg.

- Hyggelig at folk stemmer på meg

Nå advarer Stoltenberg folk mot å ta han som en selvfølge. Flere kommentatorer har ment at Stoltenberg blir statsminister uansett, enten for en rødgrønn flertallsregjering, eller for en mindretallsregjering av Ap, dersom det blir borgerlig flertall.

- Det er hyggelig at mange mener at jeg bør bli statsminister. Men da må de stemme på Ap eller de to andre regjeringspartiene. Det er farlig å tenke at jeg blir statsminister uansett, sier han og lister opp hvorfor:

- De borgerlige partiene er enige om en ting, og det er at de vil felle meg. Blir det borgerlig flertall, så er det de borgerlige partiene som bestemmer hva som skjer, sier Stoltenberg.

Stor usikkerhet

Han advarer dem som tror at en Stoltenberg-regjering kommer til å gjenoppstå i en eller annen form etter valget, på grunn av de uavklarte forholdene på borgerlig side.

- Hvis det blir borgerlig flertall så er det stor usikkerhet om hva som skjer. Da er det galt å tro jeg kommer til å danne regjering uansett.

Statsministeren mener historien viser hvorfor det må bli sånn.

- Vi skal ikke undervurdere de borgerliges evne til å danne regjering. Vi så det i 2001, da endte vi opp med en regjering som ingen hadde gått til valg på, Bondevik II-regjeringen, sier Stoltenberg og peker på det åpenbare:

- Jo flere som stemmer borgerlig, jo større er sannsynligheten for at vi får en borgerlig statsminister med Siv eller Erna, sier Stoltenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder