Trodde aldri de skulle nå Soria Moria

OPERAHUSET (VG Nett) De tre rødgrønne partilederne trodde aldri at de skulle klare å gjennomføre Soria Moria-erklæringen.

  • Elisabeth Breien Ellingsen
  • Marianne Tessem

Artikkelen er over 11 år gammel

Onsdag gjorde de tre partilederne opp status etter tre år i regjeringskontorene. Både opposisjonspartier og mediene har de siste dagene fokusert på hvor mange av løftene i Soria Moria-erklæringen som ikke er innfridd.

Partiledertrioen Jens Stoltenberg (Ap), Kristin Halvorsen (SV) og Liv Signe Navarsete (Sp) sier at det aldri var snakk om løfter, men mål.

- For tre år siden: Hadde dere tro på at dere skulle klare å oppfylle løftene i Soria Moria-erklæringen?

- Jeg var ikke med i selve forhandlingene, men jeg var med og skrev litt på erklæringen, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete, som tok over som Sp-leder tidligere i høst.

- Jeg har hele tiden oppfattet Soria Moria-erklæringen som et arbeidsprogram med veldig mange målsettinger. Jeg har aldri oppfattet Soria Moria som den fasiten enkelte har ønsket å fremstille det som, spesielt det siste året, men den har vært veldig viktig i regjeringens arbeid fordi den setter retningslinjene for regjeringen og hvilke mål vi skal strekke oss mot, sier Navarsete.

- Ambisiøse mål

Heller ikke finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen trodde noen gang at regjeringen skulle komme helt frem til Soria Moria.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IKKE PÅ SORIA MORIA: Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete var på den nye Operaen da de skulle oppsummere tre års regjeringssamarbeid. De trodde aldri de skulle nå Soria Moria. Foto: Scanpix

- Vi visste da vi satt på Soria Moria at noen av målene er veldig ambisiøse, men at det var riktig å ha dem for å strekke seg etter dem, sier hun, og tar opp spørsmålet om hvordan en slik erklæring bør skrives ved en eventuell ny valgseier neste høst.

- Jeg har faktisk tenkt litt på - hvis velgerne vil - og vi skal forhandle en gang til - hvordan blir en sånn type erklæring. Noen av målsettingene har opposisjonen brukt som beviset på at vi ikke holder løftene våre. Jeg tror at det kan virke motsatt av det som er sunt. Jeg tror at det er sunt å ha noe å strekke seg etter. Soria Moria har vært et virkemiddel for å holde ambisjonsnivået oppe gjennom hele perioden, sier hun og benytter sjansen til å gi et spark tilbake til den kritiske opposisjonen.

- Jeg mener at Sem-erklæringen er et eksempel på at det går an å sette ambisjonsnivået så lavt at man ikke har noe å strekke seg etter, sier hun.

- Ikke bra nok

- Svaret på spørsmålet står allerede i Soria Moria-erklæringen, sier statsminister Jens Stoltenberg, og siterer fra dokumentet: «I denne plattformen legger vi fram våre felles målsettinger for de neste fire årene. Hvor langt vi lykkes i å nå målene vil avhenge av det øknomiske handlingsrommet»

LESERBLOGG:«Soria Moria? Nei, det kjenner vi ikke til»

- Vi har lykkes i å nå mange av de målene. Så kan vi selvfølgelig ha den type diskusjon om målet om arbeid for alle er delvis nådd, langt på vei nådd eller ikke nådd. Men det har en begrenset interesse. Det var de målene vi satte oss. Jeg vil også minne om at vi skulle nå langt og at vi har nådd langt, sier Stoltenberg.

Nyslått statsminister Jens Stoltenberg til VG Nett 17.oktober 2005:- Målet er å få gjennomført mest mulig av Soria Moria-erklæringen.

- Vi har fulgt opp Soria Moria-erklæringen og de målene vi satte oss der. På enkelte områder ligger vi foran målene vi satte oss. Det gjelder vei og jernbane, og det gjelder pleie og omsorg. På andre områder er vi akkurat der vi sa vi skulle være. På noen områder ligger vi bak. Blant annet så sa vi at vi skulle sikre full barnehagedekning. Vi har sikret rundt 98 prosent barnehagedekning. Det er bra, men ikke bra nok, og så jobber vi for å oppnå alle målene der, sier Stoltenberg.

- Hadde du tro på at dere skulle innfri flere av målene?

- Jeg mener vi ligger godt an og vi har fremdeles ett år igjen. Det er vesentlig bedre enn det forrige regjering gjorde, mener Stoltenberg.

VG Nett-leserne:Store mål og lite handling

- Hvilket mål skulle du ønske at dere hadde nådd?

- Jeg er ikke sånn laget at jeg greier å rangere eldreomsorg opp mot barnehager, eller u-hjelp opp mot omsorg. Jeg vil nå strekke meg for å nå aldri målene. Noen av målene er sånn laget at man aldri når helt fram. Vi har for eksempel et mål om arbeid til alle. Det er langt helt frem til man kan si at det er null arbeidsløshet. Men det er viktigere enn noen gang og det utfordres nå av den internasjonale finanskrisen, og det er viktig at regjeringen nå gjør alt som er mulig for å unngå at vi blir rammet, sier Stoltenberg til VG Nett.

Statsbudsjettet som ble lagt frem tirsdag regjeringens siste store sjanse til å gjennomføre Soria Moria før valget.Synes du de har lykkes? Si din mening her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder