Storstreiken i offentlig sektor avblåst

Publisert: Oppdatert: 04.06.09 07:51
INNENRIKS

Viderefører dagens pensjonsordning

RIKSMEKLINGSMANNENS KONTOR(VG Nett) Det er enighet om pensjon og lønn for alle ansatte i offentlig sektor. Dermed blir det ikke storstreik i offentlig sektor.

Streikefaren er over for 30.000 arbeidstakere etter at det ble enighet om pensjon og lønn i meklingen natt til torsdag.

Regjeringen har måttet gi opp å få til en ny ordning for offentlige tjenestepensjoner, og forhandlingslederne for de offentlig ansatte er fornøyde.

- Forsøkene på å svekke bruttogarantien på 66 prosent av lønn ved 65 år og 30 års opptjening er slått tilbake, sier leder i Unio, Anders Folkestad og legger til:

- Regjeringen foreslo gang på gang en rekke varianter av påslagsmodellen. Da regjeringen endelig forstod at vi ikke ville godta påslagsmodell, valgte de å legge fram forslag om videreføring av dagens pensjonsordning.

LES OGSÅ:Fakta om pensjonsstriden

Lang natt

Partene skrev under protokollen like etter klokken 07, og løste deretter opp møtet og gikk hvert til sitt.

- Det har vært en slitsom mekling for partene. For oss har det vært litt roligere, men alle har arbeidet hardt for å komme frem til en løsning, sier meklingsmann Nils Dalseide.

Etter knallhard mekling en uke på overtid måtte regjeringen altså legge seg langflate for kravene til de offentlig ansatte. Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

- Ansatte i stat, kommune og Oslo er enig om den samme protokollen. Det blir ingen forskjell, sier meklingsmann Dag Nastad.

Videreføres

Enigheten medfører at dagens pensjonsordning videreføres på ubestemt tid, med forutsetning om at en levealdersjustering innføres fra 2011 på en måte som er forenlig med grunnlovsvernet offentlige tjenestepensjoner har i dag.

Partene har i hele går og i natt sittet i forhandlingsmøte hos Arbeids- og inkluderingsdepartementet, men forflyttet seg ved 05-tiden til Riksmeklingsmannens kontor.

Les også:Partene hos Riksmeklingsmannen

På overtid

Enigheten om pensjonsoppgjøret kommer en uke på overtid etter at det ikke lyktes partene å komme til enighet innen den opprinnelige fristen. Partene tok pinsen til hjelp og gjenopptok tirsdag forhandlingene.

Siden den gang har det gått slag i slag med møter, og natt til onsdag skal arbeidstakerorganisasjonene ha avslått et tilbud fra staten.

Fortsatt gjenstår det forhandlinger om lønnstillegg, men det er ikke ventet at dette spørsmålet vil utløse en konflikt.

Les også:Avslo nytt tilbud

VG Nett kommer tilbake med mer

Her kan du lese mer om