OLJESØL: En mengde sjøfugl er blitt tilgriset av oljesølet. En tilgriset ærfugl sitter utmattet på svaberget. Foto: Åsmund Isaksen/Scanpix

Olje spredt over stort område: Fulgelivet truet av oljesøl

Bergingseksperter gikk om bord i det grunnstøtte lasteskipet Full City utenfor Langesund fredag ettermiddag. Førsteprioritet er å tømme skipet for olje.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Mannskapet som skal berge det 160 meter lange og 160.000 bruttotonn tunge lasteskipet, som grunnstøtte utenfor Langesund like etter midnatt natt til fredag, kommer fra det nederlandske bergingsselskapet Smith Salvage. De er engasjert av rederiet som eier skipet. Kystverket holder oppsyn med bergingsarbeidet.

- Jeg blir overrasket hvis tømmingen av skipet begynner allerede fredag kveld. Det tar tid å rigge seg til. I tillegg må det gjøres beregninger på hva som vil skje når skipet tømmes. Det er større sjanse for at skipet blir ødelagt når det tømmes og dermed blir lettere, sier fungerende beredskapsdirektør Rune Begstrøm i Kystverket, til NTB.

VGTV:Sjøfugl ligger innsauset i olje

Ringer inn vraket

Etter at skipet er tømt for olje, vil neste steg ifølge Kystverket være å få det fjernet. Skipet ligger nå på grunna, og det er dermed ingen risiko for at det vil synke.

Saken fortsetter under bildet!

OPPRYDNING: Gunnar Egelien legger sluser ved Krogshavn i Langesund fredag formiddag. Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark natt til fredag. Foto: Scanpix

Kystverket opplyser at store mengder olje har lekket ut av Full City, men det er imidlertid foreløpig vanskelig å anslå hvor mye - og dermed også hvor mye som fremdeles er om bord. Skipet hadde vel 1.000 tonn tungolje og vel 380 tonn lettolje om bord da det gikk på grunn.

LES OGSÅ:Slakter beredskapen

Ved 13-tiden begynte fartøyer fra Kystverket å legge ut lenseutstyr i sjøen rundt havaristen for å få kontroll med den oljen som fortsatt lekker ut fra skipet. Det betyr at oljeflaket i området i hvert fall ikke skal bli større.

Ifølge Kystverket er været i området forholdsvis bra, og det gjør arbeidet lettere.

Truer verneområder

Olje fra skipet skal ha spredt seg over et stort område langs kysten der det grunnstøtte og videre nordover.

- Vi har fått meldinger om at det er observert olje så langt nord som Larvik. På grunn av den kraftige vinden som har vært, har nok oljen spredt seg ekstra fort, sier Per Odd Krystad som er beredskapsleder for operasjonen.

VGTV:Dramatisk redningsasksjon i natt

Han mener også at været sannsynligvis har skylden for at skipet gikk på grunn.

I nærområdet rundt området der lasteskipet ligger havarert er det mange friluftsområder, verneområder og skjærgårdspark. Viktige verneområder i området er også Mølen, Jomfruland og Stråholmen.

Både Natur og Ungdom og Bellona ser med bekymring på den faren som oljen utgjør for både sjøfugl og naturområder i distriktet. Mye fugl er allerede blitt tilgriset. Bellona sendte fredag formiddag to representanter til Langesund for å få en oversikt over forurensingen og for å bistå lokale innsatsgrupper.

Saken fortsetter under bildet!

RENSER: Redningsmannskaper jobbet fredag formiddag med å rense opp oljesøl etter at det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark natt til fredag. Foto: Scanpix

Sprutet olje på kaia

Ifølge leder for miljøseksjonen i Kystverket, Morten Hauge, vil det etter hvert bli foretatt en miljøundersøkelse i området rundt havaristen, der skadeomfanget vil bli kartlagt.

- Det er for tidlig å si hva dette representerer av skader, men vi kan allerede fastslå at det vil være svært utfordrende å få fjernet oljen - særlig fra fjæra. Dette er ikke borte innen sommerferien er over, sier han.

LES OGSÅ:Bryllup rammet av oljekatastrofen

Etter det flere medier melder skal ikke Full City ha gitt beskjed om at det var gått på grunn til skipstrafikkontrollen for Grenlandsområdet.

LES OGSÅ:- Skipet sendte ikke ut nødmelding

Skipet fikk store skader i maskinen og inn til flere av lasterommene under grunnstøtingen, og olje rant forholdsvis raskt ut. Det kjentes olje i lufta hele natt til fredag.

- Vi har fått meldinger om at det sprutet olje opp på biler som sto parkert ved havna i Langesund, sier beredskapsdirektør Rune Bergstrøm.

Foto:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder