FIKK NYTT NUMMER: Til slutt gadd ikke Diderik Schnitler å ta telefonen hver gang den ringte. Han fikk også noen sinte SMSer om at han ville bli politianmeldt hvis han ikke ga seg. Men det var jo ikke han som ringte. Foto: PRIVAT

Fått en telefon fra «Microsoft» du også?

Hver uke blokkerer Telenor 100.000-200.000 anrop fra mobilnummer som misbrukes

Denne sommeren har mange blitt utsatt for svindelforsøk hvor noen utgir seg for å ringe fra Microsoft. I tillegg stanser Telenor hundretusenvis av falske anrop.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Du har kanskje fått en slik telefon du også? Noen som sier de ringer fra Microsoft fordi du angivelig har problemer med PC-en og på dårlig engelsk med indisk aksent prøver å få deg til å laste ned noe på datamaskinen.

– Vi har fått veldig mange henvendelser i sommer og håndtert ulike former for Microsoft-svindel. Folk utsettes også for utpressing etter at installert programvare låser datamaskinen og man må betale penger for å få den tilbake, sier Roger Johnsen, administrerende direktør i Norsis, Norsk senter for informasjonssikring.

– Markant økning

– Vi ser en helt markant økning og har diskutert dette med andre i IT sikkerhetsbransjen som ser akkurat det samme, sier sjefen i den uavhengige ekspertorganisasjonen som blant annet står bak Slettmeg.no og Nettvett.no.

Også Microsoft sier det har vært en økning i slike svindelforsøk.

– Vi har dessverre ikke tall, men at det er en klar økning og at mange rammes, det vet vi. Forhåpentligvis går ikke så mange på, men de ville ikke fortsatt å ringe hvis ingen gjorde det, sier sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

De har fått mange henvendelser i vår og sommer.

– Mange ringer oss og er bekymret og spør hvorfor ringte de meg? Men det er helt tilfeldig hvem de ringer. Å finne telefonnummer i Norge er ikke så vanskelig, sier han.

Denne journalisten har selv mottatt tre slike svindeltelefoner.

Les også: Pass deg for falske «VG»-artikler

Norske nummer misbrukes

Det mange nå opplever er at svindlerne ringer fra det som ser ut til å være norske mobilnummer. Men ikke la deg lure, svindlerne sitter i utlandet, dette kalles «spoofing.»

En av dem som har fått sitt mobilnummer misbrukt på denne måten, er tidligere NHO-sjef og eks-statssekretær Diderik Schnitler (69). Til slutt ble det så ille at han skaffet seg et nytt telefonnummer.

– Det er forunderlig at det ikke går an å stoppe dette. Jeg byttet telefonnummer for en måned siden. Da orket jeg ikke mer og måtte bite i gresset, sier Schnitler som har hatt det samme telefonnummeret i rundt 25 år.

Han forteller at misbruket begynte for et halvt år siden og at det roet seg litt etter at han i samråd med Telenor fikk lagt inn et sperrefilter som blokkerer svindelanrop.

Les også: Dating-svindel på nett: Svindlet for flere hundre tusener av «nettkjæresten»

– Ukentlig fanger vi opp og blokkerer 100.000 til 200.000 anrop fra «spoofede» nummer. Det viser at sperrefilteret er effektivt, sier pressekontakt Magnus Line i Telenor til VG.

– Såkalt «spoofing» er en form manipulasjon hvor du kamuflerer ditt utenlandske nummer og gir deg ut for å være et norsk nummer, forklarer Line.

Det gir nemlig større troverdighet og øker sannsynligheten for at du og jeg tar telefonen.

Men for Schnitler var sperrefilteret langt fra vanntett og han fikk lagt inn en beskjed på svareren om at nummeret var misbrukt og henvisning til nytt nummer.

Husker du? DnB advarer kunder mot svindel-mail

Lures i snitt for 50 000

Roger Johnsen i Norsis sier at det økonomiske utbyttet for de kriminelle har økt.

– I fjor var gjennomsnittlig tap per svindelforsøk 3000 kroner. I år er det i snitt over 50.000. Vi har enkelt tilfeller på over 100.000 kroner og jeg har enda til gode å se tilfeller denne sommeren på under 30.000 kroner, sier han til VG.

Han synes politiet ikke gjør nok for å stanse svindelforsøkene.

– Dette burde vært langt mer prioritert. Manglende etterforskning bidrar til å finansiere kriminelle verdikjeder. Dette er relativt lett å gjennomføre, manipulasjon er et kraftig våpen og politiet etterforsker ikke. Dette er vi svært kritiske til, sier Johnsen.

Les også: Bedragere lurte ansatt til å utbetale en halv milliard kroner

Han forteller at spionprogram som lastes ned av nordmenn som lar seg lure av svindlerne kan brukes til å tappe bankkontoen din og få kontroll over datamaskinen. Ofte blir man bedt om å betale en femtilapp eller hundre kroner for den angivelige hjelpen fra svindlerne som sier de er fra Microsoft.

– Det er tydeligvis tilstrekkelig mange som lar seg lure til å gå med på denne svindelen - alt fra ungdom til bedrifter. Men Microsoft eller andre seriøse IT-leverandører vil aldri ringe opp kundene sine på denne måten, sier Johnsen.

Som privatperson, forteller han, er du ikke ansvarlig for mer enn 1200 kroner, bortsett fra ved grov uaktsomhet. Da er grensen 12.000 kroner.

– Men driver du en bedrift, uansett hvor liten den er, er du ansvarlig for alt selv, sier Johnsen som oppfordrer alle som blir svindlet til å anmelde saken til politiet.

– Det er et stort ran av norske innbyggere og bedrifter som pågår. Hadde en bedrift eller privatperson blitt utsatt for innbruddstyveri i tilsvarende størrelsesorden - 50.000 til 100.000 kroner - hadde det blitt iverksatt mer grundig etterforskning enn tilfellet er nå, mener han.

Fått med deg? Slik tar hun NAV-svindlerne

Minst ni anmeldelser i Stavanger

VG har vært i kontakt med flere politidistrikt, men det har på grunn av ferieavvikling ikke vært mulig å kartlegge omfanget av denne svindelformen. Men i Stavanger er fremgangsmåten kjent.

– Vi har mottatt fem anmeldelser på Microsoft-svindel siden første juni. Dette er folk som har blitt svindlet, sier Eirik Jansen Bakkedal, fungerende seksjonsleder ved Stavanger politistasjon til VG.

– Vi har også fått en del telefoner om dette, legger han til.

I mai mottok Stavanger tre-fire anmeldelser som gikk på akkurat det samme. Alle anmeldelsene er henlagt.

Og skulle du få en slik telefon er politiets klare råd: legg på!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder