OPPRIVENDE BUDSKAP: Her viser PION frem banneret som skal ha blitt ødelagt av en kvinne tilknyttet 8. mars-arrangementet. Foto: MARTIN OLAFSEN

Organisasjon for sexarbeidere: – Vi ble angrepet i 8. mars-toget

Viser frem bilde av istykkerrevet banner.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Sexarbeidernes interesseorganisasjon PION stilte med banner til årets markering av kvinnedagen i Oslo.

«Sexarbeideres rettigheter = menneskerettigheter», stod det der.

Les også: Tafsing, hersketeknikker og å bli tatt for å være sekretæren

Men budskapet ble bokstavelig talt revet i stykker. Ifølge daglig leder i organisasjonen som ivaretar prosituertes rettigheter, Astrid Renland, ble det gjort av en person iført vest som antyder tilknytning til 8. mars-arrangementet.

– Vi ble oppsøkt i toget, og bedt om å fjerne oss. Da sa vi at det ikke var noe problem, vi kunne gå bak toget, forteller Renland til VG.

Sjekk: Voldtektsdommer: Etnisk norske får mildere straff

Ifølge henne var dette imidlertid ikke nok for kvinnen som ba PION-delegasjonen fjerne seg.

SJOKKERT: Astrid Renland, daglig leder i Prostituertes Interesseorganisasjon. Foto: PRIVAT

– Det kom til håndgemeng, og hun rev i stykker banneret vårt, sier Renland, som uttrykker stor skuffelse over hendelsen.

Det samme gjør Hanne Størset, pressekontakt for 8. mars-komiteen.

– Jeg skulle ønske vi var denne episoden foruten, på det som ellers har vært en historisk dag med ti tusen mennesker tilstede. Jeg hørte først om det etter at toget var gjennomført.

Skal dempe gemyttene

Hun sier hun ikke har informasjon om hvem som rev i stykker banneret.

BEKLAGER HENDELSEN: Hanne Størset i 8. mars-komiteen. Foto: PRIVAT

– At man er iført vest betyr ikke at man representerer komiteen. De som er med på møter gjør dét. Vi mobiliserer i tillegg vakter til arrangementet, men de er der for å dempe gemyttene.

Størset er likevel klar på at PIONs budskap ikke er velkomment i 8. mars-arrangementet.

– Parolen de kommer med, har de egentlig ikke tillatelse til å gå med i 8. mars-arrangementet, og det vet de. Den bryter med parolegrunnlaget. 8. mars-komiteen er en demokratisk prosess, hvor man stemmer over paroler. De som bryter med det må lage sitt eget arrangement, eller finne på noe annet.

Størset minner om at PION har stilt med sitt budskap i tidligere kvinnedagsmarkeringer, også da uønsket av 8. mars-komiteen.

– De har kommet og gått med sitt budskap tidligere, og det har jo gått greit, selv om de egentlig ikke skal være der. Astrid Renland kjører sin politiske sak, det må hun gjerne gjøre. PION vet hva de gjør, og det er provoserende for mange.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder