SIKTEDES BLOD: Etter knivangrepet på vennene, forskanset 23-åringen seg i bakgården i Pilestredet 70 i Oslo. På glasset på inngangsdøren skrev han «GUD» med sitt eget blod. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen

Halloween-drapssiktet: Først tilregnelig, så utilregnelig

(VG Nett) Først mente psykiaterne den drapssiktede 23-åringen var tilregnelig, så snudde de og mente han var utilregnelig. Nå har Oslo tingrett oppnevnt to nye sakkyndige.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Den 23 år gamle mannen har erkjent drapet på Andreas Nilstad (22) og drapsforsøket på Marius Løken (23) i en bygård på Bislett i Oslo 30. oktober 2011.

Etter knivangrepet på barndomsvennene, forskanset 22-åringen seg i bakgården og skrev «Gud» i blod på en glassdør.

Selv om siktede har erkjent de faktiske forhold, nekter han straffskyld. De to psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer leverte sin rapport i januar i fjor. Da ble 22-åringen vurdert som tilregnelig.

I en tilleggserklæring i høst, gjorde de to sakkyndige en helomvendig og konkluderte med at 22-åringen var utilregnelig da han angrep barndomsvennene sine med en kniv.

KJÆRESTETUR: Dette bildet er tatt 4. februar 2011 da avdøde Andreas Nilstad (22) og hans samboer og kjæreste Line Sørenmo (22) var på ferie i Egypt. Foto: Privat

Nye sakkyndige

Politiet anså seg som ferdige med etterforskningen av saken allerede i juni i fjor, men på grunn av rapportene fra psykiaterne, fikk de ikke sendt over saken til statsadvokat Carl Graff Hartmann før i desember.

En drøy uke før jul begynte statsadvokaten å se på saken.

Nå har han sendt den tilbake til politiet fordi den trenger «ytterligere opplysninger». Samtidig har Oslo tingrett oppnevnt to nye psykiatere for en ny vurdering, skriver Aftenposten.

Den rettsmedisinske kommisjon skal ha ment at tilleggserklæringen fra i høst hadde vesentlige mangler.

Kommisjonen syntes ikke Værøy og Brauer redegjorde godt nok for usikkerhetsmomentene og endringen av konklusjonen som var basert på tvil. Likevel ba kommisjonen ikke om noen ytterligere tilleggserklæringer.

15 KNIVSTIKK: Marius Løken (23) ble knivstukket 15 ganger i overkroppen, men klarte å rømme ut av bygården. Foto: Mattis Sandblad / VG

- Spesiell situasjon

Hverken statsadvokat Hartmann eller politiadvokat Christian Hatlo ønsker å kommentere saken.

23-åringens forsvarer, advokat Harald Stabell, sier følgende om utviklingen i saken:

- Jeg ønsker ikke å kommentere erklæringene fra de to sakkyndige eller Den rettsmedisinske kommisjonens rolle, utover at vi antageligvis står overfor en meget spesiell situasjon, som vil bli gjenstand for særlig oppmerksomhet under hovedforhandlingen, sier forsvarer Harald Stabell til Aftenposten.

SIKTEDE: 23-åringen har i etterkant av drapet tilbrakt flere måneder på Dikemark psykiatriske sykehus. Han ble i høst overført til fengsel. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen

Straffesaken mot 23-åringen er ventet å gå for Oslo tingrett en gang i løpet av våren. Siktede tilbrakte månedene etter drapet og drapsforsøket på Dikemark psykiatriske sykehus. I høst ble han overført til fengsel.

23-åringen har tidligere slitt med sinnslidelser, noe han selv har forfattet i en tekst VG har fått tilgang til. Der beskriver han et møte med det han kaller «demoner» i seg selv. Han omtaler dette som en svært skremmende opplevelse.

Les også

 1. Halloween-drapet: Angrep vennene i sengen

  (VG Nett) Andreas Nilstad (22) og Marius Løken (22) skal ha lagt seg for å sove, da den drapssiktede kameraten deres kom…
 2. Halloween-drapet: - Ble fortvilet over kameratens død

  (VG Nett) 21-åringen som er siktet for drapet på Bislett fikk i dag vite av forsvarer Harald Stabell at den ene…
 3. Marius (22) etter Halloween-drapet: - Jeg har mange ganger lurt på hvordan dette kunne skje

  (VG Nett) Marius Løken (22) ble knivstukket 15 ganger i overkroppen - også i hjertet. På mirakuløst vis lurte han døden.
 4. Halloween-drapet: Slik ble den siktede 21-åringen funnet

  (VG) 21-åringen som er siktet for å ha drept kameraten Andreas Nilstad (22) lå på ryggen iført bare en boksershorts og…
 5. Forlenget varetekt for Halloween-drap

  22-åringen som er siktet for å ha stukket i hjel Andreas Nilstad (22) på Bislett i Oslo i oktober har samtykket til fire…
 6. Stabell: 21-åring har tilstått Halloween-drapet

  (VG Nett) 21-åringen som er siktet for drapet på Andreas Nilstad (22) skal i dag ha tilstått.
 7. Slik vil familien minnes Andreas (22)

  Dette bildet av avdøde Andreas Nilstad og samboeren Line Sørenmo (22) er tatt på kjærlighetsferie i Egypt.
 8. Halloween-drapet: - Foreldrene fikk snakke med drapssiktet sønn

  (VG Nett) I en kort stund snakket den drapssiktede 21-åringen med den nærmeste familien sist torsdag, før han igjen ble…
 9. Pappas bønn til knivskadet sønn: - Stå på, du er sterk

  Ved siden av sykesengen til den knivskadede 22-åringen som nå ligger i kunstig koma, sitter familien og gir ham…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder