Ap-profiler reagerer på Høyre-kritikk av Stoltenberg

OVERRASKET: Professor i sammenlignende politikk og valgekspert, Frank Aarebrot, mener Høyres utspill er unødvendig panikk. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN, VG

Valgekspert: - Dette er livsfarlig av Høyre

Erna ville håndtert 22. juli bedre enn Jens, mener Høyre-politiker. - Risikosport, sier valgekspert Frank Aarebrot.

 • Mona Byrkjedal
 • Jenny-Linn Lohne
 • Gunn Kari Hegvik
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Pål Ertzaas

Artikkelen er over seks år gammel

Flere sentrale Ap-politikere reagerer med misnøye, etter at Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, nå sier rett ut at han tror Norge ville ha vært et tryggere land, dersom Erna Solberg hadde vært statsminister i forkant av den mørke sommerdagen 22. juli 2011.

I dagens papirutgave av VG tar han også et oppgjør med statsminister Jens Stoltenbergs lederevner i tiden før terrorangrepet:

- Hvis Solberg hadde vært statsminister, så er jeg overbevist om at hun hadde mer «hands on» på spørsmål som handler om trygghet. Jeg oppfatter Stoltenberg som for tilbakelent når det gjelder trygghet, sier Dahl til VG.

Valgforsker og professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, er mildt sagt overrasket:

- Jeg forstår ikke hva Høyre holder på med! De har hatt en vinnende strategi, men at de nå skal provosere så til de grader, og begynner med en angrepsstrategi som har overtoner mot 22. juli, er risikosport.

- Det virker som at Høyre har fått unødvendig panikk, sier han.

André Oktay Dahl (H). Foto: ESPEN BRAATA, VG


Aarebrot mener det er livsfarlig å snakke om ulykker som statsministerens personlige ansvar.

- Det er livsfarlig, og det nytter ikke. Man kan selvsagt begynne å grave frem ulykker som har skjedd under borgerlige regjeringer, og spørre om det skyldtes dårlig lederskap. Mener altså Høyre at Kåre Willoch burde gått av som følge av Vassdal-ulykken, spør Aarebrot, og viser til ulykken som omtales som den verste det norske forsvaret har opplevd i fredstid.

Et kompani med ingeniørsoldater skulle etablere en beltevogntrasé, da et flakskred løsnet fra fjellet og tok med seg 31 soldater, hvorav 16 omkom.

- Gjørv-kommisjonen er en offentlig innstilling, så Høyre bryter ikke med noen spilleregler, men det er forskjell på at det er galt å gjøre noe, og dumt å gjøre noe. Dette er jævlig dumt å gjøre, sier valgeksperten, som er en uttalt tilhenger av Arbeiderpartiet.

Les også: - Gjennomføringskraften er ikke imponerende

- Grundigste gjennomgang siden krigen

Grete Faremo (Ap). Foto: FRODE HANSEN, VG

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo sier til VG at hun gjerne diskuterer beredskap med Høyre og André Oktay Dahl.

- Hva som skjedde 22/7 ble grundig belyst gjennom Gjørv-rapporten og rettssaken. I Stortinget var det bred enighet så sent som i juni både om de beredskapstiltakene vi har gjennomført og de vi nå iverksetter. Høyre var en del av den enigheten, sier Faremo.

Hun poengterer at det ikke er første gang Oktay Dahl gir karakteristikker av sine politiske motstandere:

- Jeg holder meg til sak, og har ingen kommentar til hans karakteristikker av statsministeren, sier Faremo.

- Gjørv-kommisjonens rapport er den grundigste gjennomgangen etter annen verdenskrig. Det at Høyre kommer med det nå, og ikke når de hadde anledning, får de svare for selv, poengterer Arbeiderpartiets partisekretær, Raymond Johansen.

Han mener at Høyres utspill kommer av at Stoltenberg stilte to spørsmål i partidebatten på NRK mandag. Det ene om hvem som eventuelt skal sitte i en ny regjering dersom Høyre vinner valget, og det andre om hvilken økonomisk politikk partiet vil føre.

- Det mener vi velgerne har krav på svar på, men Høyre vil heller snakke om alt mulig annet. Det er bemerkelsesverdig når de også står bak et enstemmig vedtak i Stortinget etter behandling av 22/7-rapporten. Jeg hadde håpet at denne valgkampen kunne dreie seg om politikk. Det er synd at det blir sånn, sier han.

- Vi skulle møtes som nasjon

Aps justispolitiske talsmann, Jan Bøhler, mener utspillene er skuffende.

- Høyre og André Oktay Dahl burde holdt seg for gode for dette. Da 22. juli skjedde var vi enige om at dette skulle møtes som en nasjon. Vi var opptatt av å fremstå på en samlende og verdig måte. Vi har vært innstilt på at nasjonen skal stå sammen mot den ene gjerningsmannen, og det forferdelige han gjorde.

Les også: Høyre-topper får munnkurv etter Jens-kritikk

Bøhler trekker frem at partiene har jobbet med felles tiltak for å forbedre beredskapen, og viser til 22. juli-komiteen på Stortinget.

Nestlederen i justiskomiteen mener dermed det er pinlig av Oktay Dahl å starte denne debatten, i valgkamp-innspurten. Han tror Høyre taper på det.

Jan Bøhler (Ap). Foto: HELGE MIKALSEN, VG


- Jeg tror folk har vært veldig glade for at vi har møtt dette som nasjon med verdighet. Vi har fått mye ros internasjonalt for måten Norge har vært samlet i oppgjøret mot terroristen. Nå bryter Høyre ned stoltheten, og det er merkelig og skuffende. Det passer seg ikke å bryte med denne verdigheten nå i valgkampen, sier Bøhler.

VGs Frithjof Jacobsen kommenterer: - Risikosport

Medlem i justiskomiteen, Sigvald Oppebøen Hansen (Ap), mener utspillene er lavmål, og mener det faller på sin egen urimelighet:

- Det er kynisk og populistisk. Det er helt utidig å trekke inn 22. juli og Gjørv-kommisjonens rapport nå. Det har blitt behandlet og konkludert over. Dette er et politisk ansvar som hele Stortinget må ta, sier han.

Høyres André Oktay Dahl sier til VG lørdag ettermiddag at han har fått få reaksjoner på uttalelsene:

- Jeg er opptatt av at vi fremover diskuterer sikkerhet og beredskap, og at vi har en verdig debatt. Trygghet og beredskap er en valgkampsak, sier Dahl.

Les også

 1. Åpner for samarbeid med miljøaktivistene

  Aps partisekretær Raymond Johansen åpner opp for samarbeid med De Grønne, dersom de når sperregrensen.
 2. KrF vil ha dyrere drivstoff

  (VG Nett) KrF-leder Knut Arild Hareide vil gjøre det dyrere å kjøre «gammeldagse» biler med store utslipp.
 3. Dødt løp om hvem som er den beste sjefen

  Et knapt flertall av befolkningen er uenige med kritikken av måten Jens Stoltenberg håndterte etterdønningene av 22.
 4. Siv Jensen: Begge har svake sider

  Verken Siv Jensen (Frp) eller Knut Artild Hareide (KrF) vil svare på hvem som er den beste lederen av Jens Stoltenberg…
 5. Høyre-topper trekker 22. juli inn i valgkampen

  Høyre-leder Erna Solberg stiller seg på linje med Civita-leder Kristin Clemets angrep på statsminister Jens Stoltenberg…
 6. Lysbakken kan miste stortingsplassen

  Sosialistisk Venstrepartis leder Audun Lysbakken ville ha mistet sin stortingsplass dersom Respons Analyses fylkesmåling…
 7. Sp kraftig ned i Sogn og Fjordane

  Senterpartiet har mistet to av fem velgere i Sogn og Fjordane siden forrige stortingsvalg.
 8. Frp-flertall mot EU

  Flertallet av Fremskrittspartiets politikere som kan få stortingsplass til høsten, er motstandere av norsk…

Mer om

 1. Høyre (H)
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Stortingsvalg 2013

Flere artikler

 1. Mener Norge ville vært bedre rustet for 22. juli med Erna

 2. Den store beredskapskrangelen

 3. Høyre-topp om Stoltenberg før 22. juli: - Gjennomføringskraften er ikke imponerende

 4. Politiet vinner over politikken

 5. Høyre-topper trekker 22. juli inn i valgkampen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder