KRITISK: Overlege Jon Henrik Laake ved Oslo universitetssykehus mener Folkehelseinstituttet gjør en feil når de fokuserer på eldre og kronisk syke i forbindelse med svineinfluensa. Ifølge Laake er det unge voksne som heller bør være spesielt oppmerksomme. FOTO: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE

Overlege: Myndighetene bør advare de unge

(VG Nett) Svineinfluensaen kan ta livet unge og friske mennesker. Det bør Folkehelseinstituttet si ifra om, mener overleger.

 • Fredrik Svendsen
 • Audun Beyer-Olsen

Artikkelen er over syv år gammel

En 11 år gammel gutt fra Porsgrunn ble sesongens første offer for svineinfluensaen i Norge. Samtidig ligger seks andre personer på sykehus med sykdommen. To av dem behandles ved intensivavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

Etter at svineinfluensaen kom til Norge i 2009, inngår sykdommen nå i sesonginfluensaen her i landet. Det betyr at influensaen forventes å gå igjen hver sesong. En avgjørende forskjell mellom svineinfluensaen og andre typer influensa, er at den kan ramme ellers unge og friske mennesker.

Og viruset er ikke mindre farlig nå enn det var for tre år siden.

- Bommer

- Jeg mener myndighetene bommer med informasjonen sin. Jeg er spesielt opptatt av unge voksne i alderen 20 til 40 år. Unge mennesker har ingen naturlig immunitet mot dette viruset. Blant de aller sykeste intensivpasientene er det en overrepresentasjon blant unge voksne. Dette underkommuniseres av Folkehelseinstituttet, sier overlege ved akuttavdelingen ved Oslo universitetssykehus, Jon Henrik Laake.

I Folkehelseinstituttets egen gjennomgang av svineinfluensa-epidemien i 2009, slås det fast at gjennomsnittsalderen på de som døde av svineinfluensa var 38 år. Det samme tallet for vanlig sesonginfluensa er 86 år.

Lørdag publiserte Folkehelseinstituttet råd til befolkningen mot årets svineinfluensa på sine nettsider. Der bes såkalte risikogrupper som eldre, kronisk syke og gravide om å ta sesongvaksinen som inneholder beskyttelse mot svineinfluensa.

Dermed utelates de som rammes spesielt av denne sykdommen.

- Det irriterer meg at man i risikovurderingene hele tiden forholder seg til de samme gruppene. Det er ikke disse risikogruppene vi ser på intensivavdelingen, vi ser de unge, sier Laake.

Sveinung Sørbye er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetet i Nord-Norge. Han mener også at vaksine mot svineinfluensa ikke treffer alle de nødvendige gruppene i samfunnet.

- Det vil være færre virus i sirkulasjon nå, og det vil ikke være 32 som dør av sykdommen denne gangen. Men at det kan bli ti stykker er mulig. Det vil nok være flere små barn som får influensa nå, og det er unødvendig at unge og friske dør av en sykdom man kan vaksineres mot, sier Sørbye.

- De som ønsker

Folkehelseinstituttet jobber nå med å analysere prøver fra de tilfellene av svineinfluensa som har kommet så langt. Et av målene er å finne ut om viruset kan ha endret seg og dermed blitt enda farligere enn det var i 2009.

45 prosent av Norges befolkning mottok vaksine mot svineinfluensa etter en massevaksinering i 2009. Det betyr derimot ikke at de som vaksinerte seg er immune mot sykdommen nå siden antistoffene kan ha blitt svekket.

På tross av det, vil ikke Folkehelseinstituttet gjennomføre en større vaksinering denne gangen.

- Anbefalingene våre er at alle som ønsker det må ta vaksine. Risikoen er større for de med underliggende risiko, men vi har hele tiden sagt at enhver annen som ønsker å ta vaksinen bør gjøre det. Det er ikke grunnlag for å gå ut med en bred anbefaling om massevaksinering, sier Karin Rønning, avdelingsdirektør ved avdeling for infeksjonsovervåking, Folkehelseinstituttet.

Les også

 1. Fem innlagt med svineinfluensa på Ahus

  OSLO/BERGEN/STAVANGER (VG) Sykehusene tar imot stadig flere pasienter med svineinfluensa.
 2. Nok en person innlagt med svineinfluensa

  (VG Nett) Akershus Universitetssykehus (Ahus) bekrefter overfor VG Nett at en person er innlagt med svineinfluensa.
 3. Undersøker om svineinfluensaen kan ha blitt farligere

  (VG Nett) Folkehelseinstituttet overvåker de siste tilfellene av svineinfluensa nøye for å se om viruset kan ha endret…
 4. Nytt barn innlagt med svineinfluensa

  (VG Nett) Et barn ble i romjulen innlagt på intensivavdeling etter å ha fått påvist svineinfluensa.
 5. Dette er symptomene på svineinfluensa

  (VG Nett) Svineinfluensa kan bli det mest utbredte viruset i årets influensasesong. Mange har viruset uten å vite om det.
 6. Svineinfluensa kan bli årets sesonginfluensa

  (VG Nett) Ligger du med feber og snufsete nese, kan du meget godt ha svineinfluensa.
 7. Gutt (11) døde av svineinfluensa

  (VG Nett) En 11 år gammel gutt fra Telemark som ble innlagt på sykehus før jul med svineinfluensa, døde torsdag…

Mer om

 1. Svineinfluensa

Flere artikler

 1. Pluss content

  Overelege reagerer på svineinfluensa-informasjon

 2. Frykter helsepersonell influensasmitter pasienter

 3. Folkehelseinstituttet: Det haster å vaksinere seg nå

 4. Flesteparten av de som får influensa denne sesongen, vil få svineinfluensa

 5. Svineinfluensa: Her behandles de sykeste

Fra andre aviser

 1. Frykter at for få lar seg vaksinere

  Fædrelandsvennen
 2. Mange svineinfluensasmittet i Oslo-området

  Aftenposten
 3. Sjekker prøver i jakten på svar

  Aftenposten
 4. - Verre enn under svineinfluensaen

  Bergens Tidende
 5. - Det er kommet veldig mange influensapasienter de siste dagene

  Aftenposten
 6. 14 nye tilfeller av svineinfluensa på Ahus i dag

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder