ERKJENNER IKKE STRAFFSKYLD: Politiet mener 67-åringen handlet med forsett. I desember må han møte i Fredrikstad tingrett. Foto: Jon Olav Nesvold , VG

Skal ha gitt 82.000 kroner til gjeldsrådgiver: – Vi mistet alt vi hadde

Mannen skal ha sagt til kundene at han ville hjelpe dem med deres økonomiske problemer. Nå er han tiltalt for bedrageri og underslag.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Forretningsmannen i 60-årene må møte i Fredrikstad tingrett i desember tiltalt for bedrageri og flere tilfeller av underslag.

Forholdene i tiltalen stammer fra 2011 og 2012.

Avisannonser

Politiadvokat Nils Vegard ved Østfold politidistrikt sier til VG at politiet kom på sporet av mannen etter at de hadde mottatt flere anmeldelser.

De fornærmede i saken skal ha kommet i kontant med mannen etter at han publiserte annonser for virksomheten sin i flere lokalaviser i Østfold.

Les også: Tiltale: 19-åring rundlurte bileiere for over en million kroner

– Mannen skal ha utgitt seg for å kunne hjelpe de fornærmede i saken med sine økonomiske problemer. Ved flere tilfeller har mannen mottatt penger fra fornærmede, sier Vegard til VG.

I tiltalen kommer det fram at mannen uttalte til kundene at han ville hjelpe dem med blant annet refinansiering av lån og gjeldsordninger.

For dette jobben tok mannen seg betalt, uten at kundene fikk den hjelpen de ble forespeilet.

Les også: Lurte til seg over tre millioner kroner fra banker og Finn.no

– Katastrofe

VG har snakket med et av ofrene nevnt i tiltalen. Fredrikstad-kvinnen sier at økonomien hennes gikk fra å være «uoversiktlig til å bli en katastrofe» etter hun kom i kontakt med mannen som skulle hjelpe henne.

På det tidspunktet hun tok kontakt med mannen trengte hun hjelp til å rydde opp i økonomien i et enkeltmannsforetak hun drev. Kvinnen sier hun fikk beskjed om å ikke betale noen regninger og at alle disse måtte sendes til ham, slik at han hadde total oversikt. I to år betalte hun for mannen økonomiske tjenester.

Les også: Dømt til fengsel for hensynsløst kreft-bedrageri

– Jeg hadde ingen inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Etter jeg møtte han har jeg det, sier hun til VG.

I tiltalen kommer det frem at mannen skal ha mottatt 82.000 kroner av Fredrikstad-kvinnen. Hun hevder overfor VG at det reelle tallet er høyere.

Ifølge kvinnen har huset hennes har blitt tvangssolgt og at hun har inngått en gjeldsordning med namsmannen som følge av problemene som oppsto.

– Vi har mistet alt vi hadde, sier kvinnen til VG.

– Forfalsket bankpapirer

Kvinnen sier at hun møtte gjeldsrådgiveren fem-seks ganger. Han tok med seg alt av papirer for å skaffe seg oversikt over økonomien hennes. Han sa etter hvert at han var i samtaler med kreditorer for å kutte ned gjelden hennes.

– Han ga meg dokumentasjon på at han hadde klart å prute ned gjelda mi og at kreditorene var samarbeidsvillige. Da jeg etter hvert kontaktet kreditorene selv fikk jeg vite at han hadde fått avslag hos alle. Alt var en løgn, sier kvinnen.

Les også: Tappet millionbeløp fra veldedig organisasjon

Kvinnen politianmeldte mannen etter at hun ble fortalt at mannen hadde kommet til enighet med Gjensidige bank om et lån til å betale ut kreditorene. De skulle reise sammen til Oslo for å skrive under på lånepapirene.

– Han dukket aldri opp, og avtalen ble utsatt og utsatt. Til slutt ringte jeg banken selv for å høre hva som skjedde med låneavtalen min. De søkte på personnummeret mitt og fant at vi ikke hadde noe kundeforhold. Da jeg nevnte navnet på mannen som hjalp meg med økonomien min, gjenkjente de det med en gang, og sa at vedkommende hadde gjort dette før. De oppfordret meg til å politianmelde, sier kvinnen til VG.

Øystein Thoresen, informasjonsdirektør i Gjensidige, bekrefter at de kjenner til 67-åringens virksomhet.

– Navnet dukket opp hos oss for tre år siden, sier Thoresen til VG.

Les også: Bedriftsleder pågrepet og siktet for grovt bedrageri

Utsatt tidligere

Aktor Nils Vegard mener at den tiltalte forretningsmannen bevisst lurte kundene sine.

– Han har forledet dem til å tro at han skulle gjøre noe som han selv forsto eller skjønte ikke ville skje. Vi mener dette er gjort med forsett, sier politiadvokat Vegard til VG.

Straffesaken mot 67-åringen har blitt utsatt flere ganger fordi politiet ikke har klart å finne mannen.

Mannen står i dag oppført som daglig leder av to enkeltmannsforetak tilknyttet kjøp og salg, samt utleie av eiendom.

Mannens forsvarer, Christine Hamborgstrøm, sier at 67-åringen har vært alvorlig syk og har hatt store helsemessige plager.

På spørsmål om hvorfor mannen tidligere ikke har møtt opp i retten, svarer hun at det må politiet svare på.

– Han erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Han mener det ikke foreligger noe subjektiv skyld, sier Hamborgstrøm til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder