Foto:,

Samlet opposisjon krever svar om midlertidig politibevæpning: Justisministeren:
– Trusselbildet er vesentlig forhøyet

Bevæpningen av politiet skulle egentlig bare ha vart i fire uker i november ifjor. Nå krever en samlet opposisjon svar fra justisministeren på hvorfor den skal vare i et halvt år.

  • Øystein Larsen-Vonstett
  • Pål Ertzaas

Artikkelen er over fire år gammel

I et brev til justisministeren bes Anundsen redegjøre overfor Stortinget om den midlertidige bevæpningen av politiet. Når den nåværende forlengelsen av bevæpningen løper ut i juni, vil politiet ha vært bevæpnet i et halvt år.

– Det er svært viktig at den midlertidige bevæpningen har legitimitet. Derfor bør den diskuteres i Stortinget, sier nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, til NTB.

Stortingsflertallet sier nei til generell bevæpning, men frykter at stadige utvidelser av politiets midlertidige adgang til å bære våpen vil gli over i en varig ordning.

- Vesentlig forhøyet trusselbilde

Justisminister Anders Anundsen (Frp) Foto:Helge Mikalsen,VG

– Jeg må få lese brevet fra komiteen før jeg kan uttale meg om hva jeg skal svare. Men vi har oppdatert regelverket for å kunne møte den type situasjon vi nå står oppe i, med vesentlig forhøyet trusselbilde, også mot politiet, sier justisminister Anders Anundsen til VG.

Det var i november i fjor at Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) ga politiet adgang til generell, midlertidig bevæpning med bakgrunn i trusselvurderingen fra PST der politi og militært personell nevnes som spesielt utsatte mål for islamister.

BREVET: Her er henvendelsen fra en samlet opposisjon til justisministeren. Foto: ,

Skulle vare fire uker

Planen var opprinnelig at politiet skulle bære våpen i fire uker, hovedsakelig dreier det seg om en tjenestepistol i hylster. Anundsen understreket da at han ikke hadde intensjoner om at den midlertidige bevæpningen skulle gå over til en generell bevæpning av det norske politiet.

VIL HA SVAR: Leder i justiskomiteen Hadia Tajik (Ap) Foto:Jan Petter Lynau,VG

MENINGER: Bevæpning igjen

– Det er snart gått et halvt år. Vi tar han på alvor at intensjonene hans ikke er en generell bevæpning av politiet. Vi legger til grunn at han står for dette, men for å kunne avvikle den midlertidige bevæpningen trenges det en plan – og det er det spørsmålet vårt til han er: Hva er planen, sa Justiskomiteens leder Hadia Tajik til VG i forrige uke.

Hun understreket at Arbeiderpartiet, på lik linje med justisministeren, er for at politiet skal ha mulighet til midlertidig å bevæpne seg i spesielle situasjoner.

Forlenget til 7. juni

Det var torsdag forrige uke at det ble kjent at Justis- og beredskapsdepartementet sier ja til at Politidirektoratet forlenger den midlertidige bevæpningen av politiet med åtte uker, fra 12. april til 7. juni 2015.

– Jeg tror ikke Norge blir tryggere av bevæpnet politi i møte med en diffus, global trussel. Når får Stortinget anledning til å diskutere det, og høre argumentene for, sier Solhjell., sier nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell.

Det er KrFs Kjell Ingolf Ropstad enig med ham i.

– For å sikre oss mot terrorhandlinger er objektsikring viktigere og mer effektivt enn en generell bevæpning av politiet, sier han.

MENINGER: Nei til snikbevæpning av norsk politi

5800 politfolk godkjent for våpentjeneste

Justisministeren har tidligere sagt at han er enig i at Stortinget bør informeres dersom bevæpningen blir langvarig, men har ikke presisert hvor lang tid det må gå før bevæpningen er langvarig.

I februar kom det frem at flere stortingsrepresentanter reagerte sterkt på et synlig nærvær av politifolk med våpen inne på Stortinget.

Bevæpningstillatelsen gjelder uniformert innsatspersonell i tre kategorier: IP1 (beredskapstroppen), IP3 (politidistriktenes utrykningsenheter) og IP4 (øvrig innsatspersonell med årlig trening og godkjenningsprøve for tjenestevåpen).

I november var det cirka 5.800 mannskaper i politiet som er godkjent for våpentjeneste.

Venstre: Regjeringen bør lage en plan nå

Venstres Iselin Nybø understreker at det ikke er flertall på Stortinget for en generell bevæpning av politiet.

– Regjeringen bør nå lage en plan for hvordan politiet skal komme seg ut av den midlertidige bevæpningen. Vi er i en situasjon nå der Stortinget ikke kjenner til trusselvurderingene i detalj på samme måte som departementet gjør, sa hun til NRK mandag denne uken.

– Den midlertidige tillatelsen må ikke bli en snikinnføring av permanent bevæpning av politiet. Jo lengre politiet er bevæpnet, jo mer vant blir politiet til å bruke dette som et verktøy i sin tjeneste, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder