NEI: Kirkemøtet sa nei til en vielsesliturgi for homofile. Her er kirken representert ved Eidsvoll kirke. Foto: EGIL SVENDSBY

Kirken sier nei til vigsel av homofile

LLH: Vi er skuffet

Med 51 stemmer for og 64 mot avviste Kirkemøtet forslaget om å lage en egen liturgi for å vie homofile par.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) er skuffet over Kirkemøtets vedtak.

- De har med knepent flertall sagt nei til likekjønnet vigsel, men vi er glade for at mindretallet er såpass stort, og at vi har så mange gode støttespillere innen den norske kirke. Der har det skjedd en utvikling på relativt få år, sier Bård Nylund, leder i LLH, til VG.

Han mener det store mindretallet gir håp for fremtiden.

Takker

- Vi er skuffet, og det er lov å være skuffet i dag. Men vi vil være tydelige på at vi er glade for den kampen og fighten mange står i i kirken. De fortjener all mulig honnør og takk, legger han til.

Ifølge Nylund er dette en viktig sak for mange i bevegelsen og for folk som personlig ønsker en kirkelig ramme rundt sitt ekteskap.

- Det er også en viktig sak fordi kirken fortsatt er en stor og viktig samfunnsakatør der de ansatte er lønnet av staten Norge, avslutter Nylund.

Med ekteskapsloven som kom i 2008, fikk homofile rett til å inngå ekteskap på lik linje som heterofile par. Kirken fikk da rett, men ikke plikt, til å vie homofile.

Mørebiskop Ingeborg Midttømme står på den andre siden i striden. Hun er fornøyd med utfallet av voteringen tirsdag, som hun betegner som « et tydelig flertall».

- Denne avgjørelsen betyr at kirken ikke endrer sin forståelse av ekteskapet, som i kirkelig betydning er mellom en mann og en kvinne, sier hun til NRK.no.

Mann og kvinne

Bård Nylund. Foto: LLH

I forkant av avstemningen var det en lengre, opphetet diskusjon rundt ekteskapsforståelsen i et evangelisk luthersk perspektiv.

Mange av talerne påpekte at de ikke kan slutte seg til et alternativ der ekteskap mellom likekjønnede anerkjennes, ettersom de mener dette er en institusjon mellom en mann og en kvinne.

Andre igjen var klare på at homofile ikke må komme nygift og lykkelig ut av tinghuset, for så å bli fortalt i kirkedøra at det de har gjort er galt.

Da de 116 delegatene skulle stemme skriftlig over de tre alternativene startet de med det som regnes som det mest radikale først, det vil si å innføre en egen vielsesliturgi for likekjønnede par.

Senere på dagen forkastet Kirkemøtet med knapt flertall neste forslag som var å innføre en egen forbønnsliturgi for ektepar av samme kjønn, slik at de kan få kirkens velsignelse etter å ha giftet seg borgerlig.

Det var ifølge NTB 62 av 116 delegater som stemte mot dette forslaget.

Opp til hver enkelt prest

Det er meningen at man også skal votere over forslaget om å opprettholde dagens praksis.

Den innebærer at likekjønnede par kan få en forbønn i kirken etter at ekteskap er inngått, men denne forbønnen har ingen liturgi og skal ikke kunne forveksles med en vielse. Det er opp til den enkelte prest å gi homofile par slik forbønn.

I kjølvannet av den opphetede debatten ble det foreslått at Kirken skulle droppe hele vigselsretten for å løse floken. Ifølge Svein Arne Lindø, leder av Kirkerådet, er dette i så fall noe å ta stilling til først om flere år.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder