MOTTAKSSENTER: To flyktninger ber mellom teltene i det gamle Smart Club-bygget på Råde i Østfold, mens en ung jente går forbi. Foto: Harald Henden ,

Frykter asylbranner i Norge

Politidirektoratet: - Vi følger situasjonen nøye

RÅDE (VG) På mottaksleiren i Råde har Østfold politidistrikt
skjerpet beredskapen etter trusler. Nå frykter flere at Norge kan rammes av påtente asylmottak.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I natt brant det nok en gang på et asylmottak i Sverige. Brannen føyer seg inn en rekke av flere asylbranner de siste ukene. Brannene sprer nå frykt også her hjemme i Norge.

– Alle er bekymret for det som skjer i Sverige og alle brannene der. Jeg håper vi slipper å oppleve slike ting i Norge. Det er klart at alle tenker på det, men vi får gjøre jobben vår så godt vi kan. Så får vi håpe at vi klarer å demme opp for den typen hendelser, sier prosjektleder Rolf Hegli i Politiets Utlendingsenhet til VG på mottakssenteret i Råde.

Østfold politidistrikt har skjerpet beredskapen ved mottakssenteret etter at folk i nettdebatter kom med trusler om å tenne på bygget.

Stor oversikt: Brannene som ryster Sverige

Måtte takke nei til flyktninger i helgen

– Sverige er vårt naboland, så det er noe man kan frykte kan skje her også. Men vi forholder oss til tilbakemeldingene vi får fra politiet i slike saker, sier mottaksleder Helge Ekelund i asylmottaksselskapet Hero, som drifter mottaket.

TAKKNEMLIG: Ayoub Abdalnefa (andre fra venstre) er glad for at han er blitt tatt av norske myndigheter på Råde. Han synes det er trist at det er kommet trusler mot mottaket. På motsatt side sitter Shapal Mahmod Musa, i midten står Mohamad Amer Hendawi. Alle har kommet til Norge som flyktninger fra Syria. Foto: Harald Henden , VG

Les også: Asylsøkere nekter å forlate buss i Sverige

Ankomstsenteret, som per dags dato huser rundt 475 asylsøkere, ble satt i drift den 16. oktober. Mottakssenteret i det gamle Smart Club-bygget i Østfold sa nei til flere flyktninger i helgen, som måtte registreres på Tøyen i stedet.

Senteret skal egentlig bare huse asylsøkerne i to dager, men fagsjef Knut Berntsen i Utlendingsdirektoratet (UDI) anslo til NRK i forrige uke at rundt 40 personer hadde oppholdt seg der i fem dager grunnet kapasitetsproblemer.

Mohamad Akram Al-Jabi, som har flyktet fra Syria, forteller til Moss Avis at flere av flyktningene på senteret har vært der i over ti dager.

Inne på senteret treffer VG den syriske asylsøkeren Ayob Abdalnefa Raslan.

– Vi synes det er trist å høre at noen har truet med å sette fyr på senteret. Det eneste vi vil er å leve i trygghet i et godt samfunn der folk har respekt for hverandre. Vi håper selvfølgelig ikke at noe sånt skjer i Norge, verken her eller på andre mottak, sier Raslan til VG.

Han forteller at han er veldig takknemlige for å bli tatt i mot i Norge, og at det eneste han ønsker er å leve i sikkerhet frem til det kommer en politisk løsning på krigen i Syria.

Bekymret for øyet til kameraten

Naser Alnafaa har en lapp over sitt høyre øye. Han er bekymret for helsetilstanden og hvordan det skal gå med øyet, forteller kameraten Mohamad Akram Al-Jabi, som snakker engelsk.

– Han får ikke komme til sykehus. Det er ingen som bryr seg om han, sier Al-Jabi.

Kommentar: Trykkokeren Sverige

Mottaksleder Helge Ekelund i Hero forteller at han har snakket med helsepersonell på stedet om behandlingen av øyet til Alnafaa.

MOTTAKSSENTER: Det gamle Smart Club-bygget på Råde i Østfold har blitt bygget om til et midlertidig mottakssenter for asylsøkere. Senteret som kan huse opp til 1000 asylsøkere, ble opprettet for å avlaste mottaket på Tøyen i Oslo. F. V.: Rådgiver Tellef Grønlie i UDI, mottaksleder Helge Ekelund i HERO, og prosjektleder Rolf Hegli i Politiets Utlendingsenhet. Foto: Harald Henden , VG

– Tilbakemeldingen er at han har spurt noen ganger om øyet. Men vi tar oss kun av akuttmedisinske situasjoner her på senteret, og det var ikke en akutt situasjon ifølge helsepersonellet, sier Ekelund til VG.

Kan bli flere høyreekstreme

PST har tidligere bekreftet at den økte flyktningstrømmen fører til konsekvenser for trusselbildet i Norge.

– Den økte asyltilstrømmingen til Norge vurderes i første rekke å få negative følger for trusselbildet knyttet til det høyreekstreme miljøet i Norge. Dette fordi motstand mot innvandring er en av de mest sentrale sakene, og en viktig mobiliseringsfaktor, for dette miljøet. Det ligger også et potensial for at venstreekstreme miljøer i Norge kan samles rundt saker relatert til flyktningkrisen. En eskalering av konflikten med det høyreekstreme miljøet kan føre til motreaksjoner og voldelige sammenstøt mellom høyre- og venstreekstremister, skriver PST.

Ikke hørt om trusler

Administrerende direktør Tor Brekke i Hero, selskapet som drifter flest asylmottak i Norge, frykter at en og annen forvirret sjel kan la seg inspirere av brannene i Sverige.

– Samtidig må vi ha tillit til at også de som er kritiske til å ta imot flyktninger ser at ildspåsettelse er alvorlig kriminalitet og ikke noe annet, sier Brekke.

– Hvordan ser Hero på det generelle trusselbildet mot mottakene i Norge?

– Vi har presisert for våre mottak at det er ekstra viktig å sikre at alle rutiner knyttet til brannsikkerhet blir fulgt og oppfordret til at man drøfter situasjonen med lokalt brannvesen og politi.

– Kjenner Hero til om det kommet inn trusler mot mottak den siste tiden – enten egne mottak eller andre sine?

– Vi er ikke kjent med det.

POD følger med

Politidirektoratet (POD) sier at de står i tett kontakt med politidistriktene, Politiets utlendingsenhet, PST, UDI og andre aktører for å få et oppdatert og best mulig bilde av situasjonen rundt sikkerheten på asylmottakene.

– Politiet er kjent med det som skjer i Sverige, og forstår at mange er bekymret for at noe lignende skal skje i Norge. Hendelsene der har ført til at politiet har økt oppmerksomhet rundt asylmottakene her i landet, og følger situasjonen nøye, sier Jan Erik Thomassen, seksjonssjef ved Politidirektoratet til VG.

Han sier at politiet har økt etterretningsarbeidet knyttet til asyl- og migrasjonssituasjonen.

– I dette arbeidet vurderer man muligheten for straffbare handlinger rettet mot asylsøkere og flyktninger, sier Thomassen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder