Men få - om noen - lystpunkter neste uke

IKKE SÅ BRA: Det blir en del nedbør neste uke – og fortsatt ganske mildt. Foto:Jon Eeg,NTB scanpix

Helgeværet: greit i øst, vått vest

Helgen blir grei østafjells, men mandag kommer et kraftig lavtrykk inn over Norge. Det blir dessverre fortsatt mildt og ustabilt fremover.

Artikkelen er over fem år gammel

De fylkene som tar fatt på vinterferien denne uken har dermed ikke så mye å glede over værmessig. Men østafjells ser det ikke så verst ut lørdag og søndag.

Grei helg østafjells

– I helgen ser det egentlig veldig greit ut. Det blir lite eller ingen nedbør bortsett fra i fjellområdene som grenser mot Vestlandet hvor det kan komme enkelte snøbyger, sier vakthavende statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt når hun oppsummerer helgeutsiktene for Hedmark, Oppland, Oslo, Akershus, Telemark, Buskerud, Østfold, Vestfold og Sørlandet.

– Vinden roer seg i forhold til hva det har vært tidligere i uken og det er forholdsvis greie forhold i fjellet. Det blir stort sett oppholdsvær og muligheter for litt sol, kanskje størst på søndag, sier utdyper Moxnes.

Lavtrykk mandag

Men kommende uke ser ikke så bra ut.

– Mandag kommer det et kraftig lavtrykk som vil gi nedbør i Sør-Norge. Det blir nok litt mindre i Møre- og Romsdal og Trøndelag, men her kan det bli forbigående regn og snø i høyden, opplyser statsmeteorolog Mariann Foss som har ansvaret for langtidsvarselet.

Sørlandet og Vestlandet får sannsynligvis en snøgrense på 400 meter mens nedbøren på Tryvann i Oslo etter alt å dømme kommer som snø.

– I Nord-Norge får de også merke litt nedbør som trekker fra sørlig kant og nordover, men det blir ikke store mengder. Et annet lavtrykk påvirker Troms og Finnmark, og der blir det nok snøbyger. Men i Øst-Finnmark og på Finnmarksvidda blir det lite nedbør, utdyper Foss.

Mandagens lavtrykk går ganske raskt forbi.

– Men fortsatt venter vi nedbør i store deler av landet fra tirsdag og ut uken slik jeg kan se nå. Vestlandet og deler av Nord-Norge vil få mest. Det er ustabilt, og lavtrykksaktivitet i Nordsjøen og Norskehavet vil påvirke været, sier Foss.

Varmere enn normalt

Februar er tradisjonelt den kaldeste vintermåneden i Norge, men i år har det vært varmt.

– Hittil i februar har det vært 3,6 grader varmere enn normalt på Blindern, forteller Foss.

I Bergen har det vært 1,6 grader varmere enn normalt så langt denne måneden mens Tromsø ligger 1,3 grader over normalen.

– Det er generelt varmere enn normalt i hele landet, oppsummer Foss.

Vått i vest

Vestlendingene har ikke mye glede seg over denne helgen.

– Den er stort sett dominert av bygevær med regn og hagl i lavlandet og snø i høyden fra 300 til 500 meter, kanskje noe lavere i morgen da det blir litt kaldere, sier statsmeteorolog Frode Hassel ved Vervarslinga på Vestlandet til VG.

Utover søndagen dabber nedbøren litt av, men så kommer et nytt nedbørområde på vei inn. Midt på dagen søndag blir det kanskje et lite luftehull.

– Det ligger ikke an til en fin uke i vest. Det ser nokså urolig ut, dessverre. Det blir stort sett grått og nedbør mye av tiden. Mandag, tirsdag og torsdag ser noksa triste ut. Det er ikke noe stabilt, rolig vinterferievær i sikte. Vi har ikke vært heldige med loddtrekningen i år, sier Hassel.

Ifølge NTB er skolene stengt i Buskerud, Oppland, Aust- og Vest-Agder, Hordaland, Nordland og Troms neste uke mens barn i Finnmark må ta til takke med to feriedager neste uke.

En meter snø på Beitostølen

Også på Beitostølen, 900 meter over havet, har det vært mildvær. Men de har likevel rundt en meter snø, ifølge Bjørn B. Jacobsen, PR-ansvarlig for Beitostølen Resort.

I går var det faktisk fire-fem plussgrader.

– Det bikker pluss minus null, men det er stort sett varslet kuldegrader hver dag, sier Jacobsen og i dag er det under null.

– Det er kjempemye folk og den beste vinterferieuken som vært noen gang, sier Jacobsen, men legger til at de fortsatt har noe ledig kapasitet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder