VALGVINNER: Nasjonal front og leder Marine Le Pen er EU-valgets store vinner i Frankrike, viser en fersk valgdagsmåling. Foto: Kristofer Sandberg

VALGVINNER: Nasjonal front og leder Marine Le Pen er EU-valgets store vinner i Frankrike, viser en fersk valgdagsmåling. Foto: Kristofer Sandberg

Nasjonal front gir fransk jordskjelv

Høyreradikale med storseier i EU-valget - krever nyvalg av nasjonalforsamling

Katastroferesultat for president Hollandes sosialistparti

Nasjonal front og ytre høyre fløy ligger an til storseier i EU-valget i Frankrike. Partiet krever nyvalg.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

EU-skeptikere fra både høyre og venstre fløy er ventet fremgang flere steder i Unionen

- Det er uakseptabelt at nasjonalforsamlingen skal fortsette å være så lite representativ for det franske folk, sier Nasjonal fronts leder Marine Le Pen om det som ser ut til å bli et svært godt EU-valg for partiet.

- Hva annet kan presidenten gjøre etter en slik avvisning? svarer Le Pen til Reuters på spørsmål om statslederen bør oppløse nasjonalforsamlingen.

Ifølge en valgdagsmåling blir Nasjonal front største franske parti i EU-parlamentet med rundt 25 prosent av stemmene i søndagens valg.

Det er langt foran det konservative opposisjonspartiet UMP som får 20 prosent og milevis foran president François Hollandes sosialistparti på rundt 14 prosent.

Jordskjelv

Den franske utenriksministeren er ikke interessert i å snakke om noe nyvalg. Men Laurent Fabius erkjenner at Le Pen har forårsaket et politisk jordskjelv i Frankrike.

EU-skeptikere fra både høyre og venstre fløy er ventet fremgang flere steder i Unionen, og høyrepopulistiske UKIP kan bli største parti fra Storbritannia.

Selv om det fortsatt er de tradisjonelle blokkene av konservative og sosialdemokrater som er ventet å bli størst i EU-parlamentet, ligger EU-kritikere an til å gjøre et godt valg.

Det gjelder blant annet for FPÖ i Østerrike, og i Italia håper protestpartiet Femstjernersbevegelsen på sterk fremgang.

I Danmark ligger høyrepopulistiske Dansk Folkeparti an til å bli største danske representant i EU-parlamentet. I Tyskland får euromotstanderne i Alternativ for Tyskland AfD markant fremgang, og i Hellas ligger euroskeptiske SYRIZA på venstre fløy an til å bli størst.

Aldri det samme igjen

Med en slik samling av EU-kritikere i EU-parlamentets benkerader kan det ligge an til mange interessante debatten fremover.

- Får vi det som vi vil, blir ting aldri de samme igjen, har partileder Nigel Farage i UKIP lovet.

Blant euroskeptikerne er det Geert Wilders og Frihetspartiet i Nederland som ikke lever opp til forventningene. Frihetspartiet gjorde et overraskende dårlig valg og blir tredje største parti til EU-parlamentet, viste valgdagsmålingene.

VANT: Lederen for det høyreradikale flamske separatistpartiet N-VA, Bart De Wever, jubler for det gode resultatet ved valget i Belgia. Foto: Laurent Dubrule / Reuters / NTB scanpix

Flamske nasjonalister vinnere i belgisk valg

De flamske separatistene N-VA var den fremste seierherren i valget i Belgia søndag. Dermed kan det igjen gå mot flere måneders tautrekking for å danne regjering.

Etter at 80 prosent av stemmene var talt opp, var det klart at N-VA hadde sikret seg en tredel av stemmene i det nederlandsk-talende Flandern, som har 60 prosent av Belgias befolkning. Sist fikk partiet 28 prosent i Flandern.

N-VA går inn for å dele Belgia i en flamsk- og en fransktalende del, eller å omdanne landet til en løs føderasjon med mer makt til regionale regjeringer.

For statsminister Elio Di Rupo var valget lite hyggelig. Hans sosialistparti tapte stemmer til et nytt venstreparti, selv om sosialistene holder på stillingen som det største partiet i den fransktalende delen av landet.

Valget kom i skyggen av et attentat mot det jødiske museet i Brussel der tre personer ble drept og én hardt såret. Det skjedde også samtidig med EU-valget der høyreekstreme og EU-fiendtlige partier gjorde det godt i mange land.

I Belgia var imidlertid det høyreekstreme og innvandringsskeptiske Vlaams Belang valgets største taper med en halvering av stemmetallet fra 8 til 4 prosent.

Belgia har ingen nasjonalt samlende partier, og den sittende koalisjonsregjeringen består av grupper fra begge sider av den usynlige, men likevel så høye språkbarrieren som deler landet i to.

Å danne en felles, samlende nasjonal regjering har vist seg svært vanskelig også tidligere. Etter valget i 2010 tok det 541 dager å få en ny regjering på plass.

Målet er å unngå det samme denne gangen, men mange belgiere frykter at det også denne gang vil ende med langvarig politisk kaos.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder