Fikk vite om terrortrusselen torsdag morgen

PÅMINNELSE:: Tirsdag var Ap-leder Jonas Gahr Støre på minnemarkeringen etter 22.juli. I går ble han oppringt og orientert om den nye terrortrusselen. Foto:Vegard Grøtt,NTB scanpix

Støre: En påminnelse om den verden vi lever i

Tidlig torsdag morgen ble opposisjonsleder Jonas Gahr Støre og de øvrige partilederne på Stortinget ringt opp av folk i regjeringsapparatet og orientert om den konkrete terrortrusselen mot Norge.

Artikkelen er over fem år gammel

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til VG at trussel-meldingen er en påminnelse om den verden vi lever i, med flere pågående væpnede konflikter i Europas nærområder.

- Jeg legger til grunn at Politiets Sikkerhetstjeneste har gjort grundige faglige vurderinger de de bestemte seg for å gå offentlig ut. Foreløpig tar vi denne orienteringen til etterretning. Stortinget står til disposisjon på kort varsel om regjeringen ønsker å redegjøre grundigere, sier Støre til VG.

Både statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) har avbrutt sine ferier for å følge det forhøyde trusselbildet, og støtte opp om arbeidet med å klarlegge hva som ligger bak, og arbeidet med å avverge trusselen.

Sikret Stortinget

Stortinget iverksatte torsdag ekstra sikkerhetstiltak som følge av trusselen mot Norge. Men i følge VGs opplysninger er sikkerhet og vakthold rundt partilederne på Stortinget ikke blitt synlig skjerpet etter at trusselen ble kjent for større deler av regjeringen onsdag kveld.

Jonas Gahr Støre har foreløpig ingen bestemt oppfatning av om det var riktig av PST å gå offentlig ut og beskrive terrortrusselen.

- Jeg tenker at dette er en påminnelse om den verden vi lever i. Så har jeg merket meg at PST har vist til at både 22.juli-kommisjonen og Traavik-utvalget, som gikk gjennom PSTs interne virksomhet etter terrorangrepet i 2011, mente at PST burde legge opp til økt offentlighet. Jeg sitter ikke med informasjon som gir grunnlag for noen annen vurdering nå, sier Støre.

- Er sikkerheten rundt deg skjerpet som følge av den konkrete trusselen?

- Jeg svarer aldri på slike spørsmål, sier Støre.

Påminnelse om trusselnivået

– Det er klart at det er jo en situasjon som gir grunn til uro, for det er jo ikke ofte at PST går offentlig ut med en risikovurdering som i dag. Det gir grunnlag for økt beredskap, som jeg ser at blir iverksatt svært raskt, og det er bra, sier Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet.

Hun beskriver trusselen som en påminnelse om at Norge kan være utsatt, og er tilfreds med at PST valgte å gå åpent ut med informasjonen.

– Det er en del av erfaringene etter 22. juli at vi også skal ha mer åpenhet om slike trusselvurderinger. Vi skal kunne håndtere denne typen trusler med åpenhet og beredskap, sier Arnstad.

De parlamentariske lederne på Stortinget ble orientert av justisministeren torsdag morgen. Marit Arnstad er for tiden i ferie hjemme i Trøndelag, og sier hun ikke endrer sine planer som følge av meldingen.

- Ble du redd?

- Nei, jeg kan ikke si at jeg ble redd. Men dette påkaller nok en aktsomhet i oss alle sammen, sier hun.

Tar trusselen alvorlig

– Jeg tenker at når PST melder om mulig terrortrussel, må vi ta det alvorlig. Vi legger til grunn at dette følges opp hensiktsmessig, sier Hadia Tajik (Ap), leder i Stortingets justiskomite, til VG.

Offentliggjøringen av terrortrusselen mot Norge kommer bare to dager etter treårsdagen for terrorangrepet 22. juli 2011.

AP-TOPP: Stortingsrepresentant Hadia Tajik leder Stortingets justiskomité. Foto:NTB SCANPIX,

– En slik mulig trussel vil være alvorlig uansett når på året den måtte komme, og så kan selvfølgelig enkelte knytte særskilte følelser til 22. juli. Vi stiller opp som medmennesker, og har kontakt med støttegruppa og AUF, sier Tajik, som ber folk følge politiets råd.

– Politiet selv har ikke gitt råd om å endre livsførsel. Jeg har ikke andre råd å gi enn det. Jeg har oppfattet at politiet nå ikke har grunnlag for å gi konkrete råd. Men situasjonen er selvfølgelig alvorlig når politiet nå ser behov for å øke tilstedeværelsen med bevæpnet mannskap, sier hun.

Tajik opplyser at justisminister Anders Anundsen (Frp) ringte før pressekonferansen i formiddag og ga den samme informasjonen som ble gitt der.

– Hvordan reagerte du selv på dette?

– Jeg tror jeg bare skal si at jeg tar dette til etterretning.

Kommunikasjonssjef Runar Malkenes i Finansdepartementet opplyser at finansminister og Frp-leder Siv Jensen ikke kommer til å uttale seg om denne saken i dag.

Venstre-leder Trine Skei Grande beskriver morgenens melding som svært alvorlig.

– Så syns jeg det er betryggende at man velger en åpenhetslinje, jeg er alltid tryggere når de som har makten forteller hva de jobber med. Og så håper jeg at folk ikke blir alt for redde, og ikke lar dette bygge opp under fordommene sine. Men det er ingenting som er så terrorforebyggende som en oppvakt befolkning, sier Grande til VG.

– Det at dette kommer rett etter årsdagen for 22. juli fører vel til at vi føler det ekstra sterkt, men tall og datoer har aldri hatt noen betydning for terrorister, det er noe det knyttes betydning til i etterkant, minner hun om.

Vi nordmenn reiser mye, drar på festivaler og samles mye. Da kan vi føle oss ekstra sårbare, mener Venstre-lederen.

– Det er liten grunn til at vi alle skal gå rundt og være redde, men vi bør være sånn passe på vakt, og være glade for at vi bor i et såpass trygt land som vi gjør, mange på jorda føler større usikkerhet hver dag enn vi gjør, sier Trine Skei Grande.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder