I MÅL: Stian Vikra brukte nesten to døgn på å svømme fra Flekkerøy til Hanstholm. Her får han servert et velfortjent pledd av foreldrene sine, som følgelig hadde møtt opp for å heie sønnen i havn.
I MÅL: Stian Vikra brukte nesten to døgn på å svømme fra Flekkerøy til Hanstholm. Her får han servert et velfortjent pledd av foreldrene sine, som følgelig hadde møtt opp for å heie sønnen i havn. Foto:Øystein Merkesvik/Karmøynytt,

Norske Stian svømte over Skagerrak

Historisk svømmetur fra Flekkerøy til Hanstholm

INNENRIKS

Torsdag morgen la Stian Vikra (33) på svøm fra Flekkerøy utenfor Kristiansand. Natt til lørdag var han endelig fremme i Hanstholm i Danmark – etter å ha fullført en ferd på nesten 120 kilometer.

  • Line Orfjell
Publisert:

Karmøyværingen var tydelig sliten da han halte seg opp på dansk jord like etter klokken to natt til lørdag. Det er ikke så rart – svømmeturen hadde vart i nesten to døgn.

Når VG snakker med Vikra dagen derpå, er han fortsatt preget av den lange ferden over havet:

- Jeg er utrolig sliten i hele kroppen. Dessuten klarer jeg ikke å få i meg mat, for tungen min er veldig hoven etter å ha badet i saltvann i nesten 45 timer, sier han.

33-åringens svømmebragd er historisk: Han er den første personen i verden som har greid å svømme over Skagerrak fra Norge til Danmark.

Flere utfordringer

Svømmeferden ble en smule vanskeligere enn planlagt: I utgangspunktet skulle Vikra vært fremme i Hanstholm etter 30 timer. Sterk strøm, iskaldt vann og høye bølger sørget for at tidsplanen druknet. Men Stian Vikra vurderte aldri å gi opp.

- Jeg har jobbet mentalt i to år for å lykkes, og det er det viktigste – å være innstilt på å lykkes, fortalte han til Karmøynytt like etter å ha ankommet Danmark.

Dette er imidlertid ikke første gang Vikra gjennomfører svømmeturer av ekstrem sort.

Alt startet for seks år siden, da en av Vikras kamerater utfordret ham til å svømme over Den engelske kanal. Vikra var ikke vanskelig å overbevise, og snart var researcharbeidet i gang. Underveis bestemte han seg for å svømme for en spesiell veldedig organisasjon, slik mange andre hadde gjort før ham.

Personlig hjertesak

Vikras valg falt på Stiftelsen Organdonasjon, og dette var slett ikke tilfeldig: Vikras søskenbarn, Olav, døde mens han ventet på å få et nytt hjerte. Han ble bare 20 år gammel.

- Alle visste jo hvem han Olav var. Han var og er en bit av lokalmiljøet, har Vikra uttalt til TV 2.

Dermed ble prosjektet «Svøm for livet» født. Vikra greide kompisens utfordring med glans: Han svømte over Den engelske kanal i løpet av knappe 14 timer. Senere har han svømt både Mjøsa og Lysefjorden på langs.

Disse turene var i grunnen bare forberedelser til Skagerrak-turen, forklarte supersvømmeren til Haugesunds Avis tidligere i år.

- Jeg har hatt denne turen til Danmark i tankene i to år nå. For all del; både Lysefjorden og Mjøsa var utfordrende nok, men siden jeg ofrer så mye tid på dette som jeg gjør var disse to turene litt for «små» til at jeg kunne avslutte prosjektet med noen av dem, sa han den gangen.

Lørdag ettermiddag har han imidlertid ingen planer om flere ekstremturer på en stund.

- Nå skal det bli godt å komme hjem og slappe av, sier han til VG.

Her kan du lese mer om