Varaordfører:  – Vannet stiger fortsatt

200 evakueres i Flåm

Flere bygder isolert

PADLER I FLOMMEN: Politiet i Hordaland sier det er snakk om rekordstore nedbørsmengder i Vossavassdraget. Tirsdag ettermiddag ble to kajakkpadlere avbildet på vei over E16 ved Seimsbrua, rundt to kilometer unna Voss sentrum. Foto:Kjell Ove Norheim,

Rekordstor flom på Voss: – Ekstreme krefter i sving

Her padler to kajakkpadlere på E16 like ved Voss tirsdag ettermiddag. Nå erklærer politiet i Hordaland at det dreier seg om en 200-årsflom.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

– Situasjonen er nå at det er mye mer vann enn det som var forventet ut ifra tidligere meldinger og det er nå snakk om en 200-årsflom, sier operasjonsleder Preben Vallestad i Hordaland politidistrikt i en pressemelding tirsdag kveld.

Krisestaben i Voss kommune er også kalt inn for å overvåke utviklingen i Vossavassdraget.

Protokoll:Har du bilder fra uværet? Send oss dine bilder her!

Politiet ber de drøyt 12.000 innbyggerne i bygda om å ta sine forholdsregler og at de ikke må bevege seg utendørs, med mindre det er helt nødvendig.

– Vi ber også folk om å holde seg unna vassdrag, siden det er ekstreme krefter i sving, sier Vallestad.

Samtidig sier politiet at veier kan bli stengt på kort varsel, og at alle veier inn og ut av Voss er «mer eller mindre stengt». Politiet advarer folk mot å kjøre bil i området tirsdag kveld.

BAKGRUNN: Vannmasser herjer på Vestlandet

– Vannet stiger fortsatt

Varaordfører i Voss kommune, Sigbjørn Hauge, sier til VG at det foreløpig ikke har kommet inn meldinger om alvorlige materielle skader, men bekrefter at flommen bortimot har avsperret bygda fra omverdenen.

– Vannet stiger fortsatt. Nå nærmer vi oss fem meter over normal vannstand, sier han til VG like før klokken 21 tirsdag kveld.

– Det er veldig synd for mange som har fått ødelagt kjelleren og ting de hadde der.

Padlet kajakk over E16

Kjell Ove Norheim var ute å kjørte tirsdag ettermiddag da han plutselig oppdaget to personer på vei over E16 ved Seimsbrua, like utenfor Voss - i kajakk!

– Da stoppet jeg opp og tok bilder. Jeg tenker at det er noen ekstremsportutøvere. Det er mange slike på Voss som liker å utfordre naturen, sier Norheim til VG.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte tidligere tirsdag ut et flomvarsel på nivå fire for Voss, noe som er det høyeste beredskapsnivået.

– Det har regnet kraftig tre dager på rad. Spesielt i Vossovassdraget er det slått til for fullt. Vannmengden er den største som er målt siden målingene startet i 1892, sier vakthavende hydrolog Elin Langsholt til NTB.

Det oppsto dramatikk ved Odda sykehus da en oksygentank havnet under vann like før klokken 21 tirsdag kveld.

De første meldingene fra politiet gikk ut på at sykehuset skulle evakueres, fordi tanken kunne eksplodere, men kort tid senere melder Hordaland-politiet på Twitter at evakueringen er avblåst, fordi tanken ikke lenger utgjør en eksplosjonsfare.

Saken fortsetter under bildet!

FOSSER INN: Sverre Sedvardsen ved Minigolfen Pub og Kafé fikk nok å gjøre da Vangsvatnet i Voss kommune slo inn over terrassen. Foto:Vidar Herre / Hordaland,NTB scanpix

Ordfører ber innbyggere om å evakuere

I Evanger er alle innbyggerne uten strøm etter at energiverket koblet ut strømmen tidligere i dag, grunnet oversvømmelser i flere trafokiosker. Hordaland-politiet opplyser at strømmen ikke vil komme tilbake før vannstanden har gått ned.

I Flåm har Flåmselva steget over sine bredder, noe som blant annet har ført til at Flåmsbanen fra Flåm til Myrdal er stengt, og at E16 inn til Aurland stenges grunnet rasfare.

Tidligere i dag fikk også foreldre til barn på skolen i bygda beskjed om å komme for å hente barna sine, ifølge Sogn Avis.

Ordføreren i bygda Noralv Distad, ber innbyggere som ikke føler seg trygge, om å evakuere til et hotell i nærheten.

– De som føler seg utrygge bør nå dra til Fretheim hotell så raskt som mulig. Vannet stiger, og situasjonen forverres. De som kan må dra til Fretheim hotell, sier ordføreren til NRK ved 19-tiden tirsdag kveld.

Tirsdag kveld melder Sogn Avis at alle innbyggere i nedre Flåm skal evakueres, noe som innebærer at opp mot 200 personer må forlate sine hjem.

Ved 21-tiden tirsdag kveld melder Hovedredningssentralen at de har sendt et Seaking-helikopter fra Florø for å bidra i evakueringen av en familie i Flåm.

Tre hus, som allerede var evakuert, ble også tatt av ras i bygda, opplyser politiet til NRK.

LES OGSÅ: Hus tatt av ras i Hardanger - fare for nabohus

Saken fortsetter under bildet!

BASSENG I HAGEN: Hagen til Magnus Herfindal i Evanger i Voss kommune fikk et maritimt preg tirsdag, etter at store nedbørsmengder førte til flom flere steder på Vestlandet. Foto:Ingerid Jordal,NTB scanpix

Flere bygder isolert

Undredal i Aurland kommune i Sogn og Fjordane er isolert etter at de store vannmengdene vasket bort veien til bygda. I 2001 var det registrert 112 innbyggere i bygda, melder NTB.

Ved et tidspunkt tirsdag kveld var også alle veier inn og ut av Sauda stengt, grunnet de enorme nedbørsmengdene.

– Det lar seg gjøre å komme gjennom nå. Det er manuell dirigering på stedet og muligheten for én og én bil til å komme forbi, sier operasjonsleder Rune Plassen i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til VG tirsdag kveld.

32 veier stengt

Flom, ras og rasfare har også ført til at strekninger på totalt 32 veier i Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland har blitt stengt.

E16 er veien som er hardest rammet. Europaveien er stengt ved Stampa, i Flåm, i Lærdal, i Vaksdal og mellom Voss og Vinje.

I tillegg er riksvei 13 stengt ved Vossevangen og Odda i Hordaland. Resten av veiene som er stengt er ulike fylkesveier.

Sjekk oppdaterte veimeldinger på vegvesen.no

(VG/NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder