I HET STRID: NHO-sjef Kristin Skogen Lund angriper LO-leder Gerd Kristiansen og YS og Unio. Her fotografert da strategien mot arbeidslivskriminalitet ble lagt frem tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: ,

Kristin Skogen Lund sjokkert over LO-trussel

NHO-sjef Kristin Skogen Lund sier NHO i åtte år ofte måtte vente på hva de rødgrønne og LO var blitt enige om. - Men vi var aldri inne på tanken om å bryte det overbyggende treparts-samarbeidet, sier hun.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg mener reaksjonene og retorikken til lederne i LO, Unio og YS er fullstendig ute av proporsjoner. Norge står foran omfattende omstilling, hvor vi må skape flere arbeidsplasser og få flere inn i arbeidslivet, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund.

Hun reagerer sterkt på intervjuet lederne i de tre organisasjonene ga VG tirsdag, foran den politiske streiken de gjennomfører mellom klokken 14 og 16 onsdag.

LES VGs LEDER: Bygg ny tillit

– Med de utfordringene vi står overfor, må vi gjøre noe annerledes enn vi har gjort før. Det vi har holdt på med til nå, og gjennom de åtte årene de rødgrønne styrte, holder ikke. Sannheten er at gjennomsnittlig arbeidstid i Norge går ned – og andelen i befolkningen i arbeid går ned, sier Skogen Lund.

LO, YS og Unio:Derfor streiker vi

– Totalt uforståelig

– Når LO, YS og Unio i en slik situasjon truer med at det brede trepartssamarbeidet som er så viktig for Norge, kan ryke, er det totalt uforståelig; det er faktisk slik at det regjeringen foreslår av endringer i arbeidsmiljøloven er ganske moderate og nødvendige endringer. Det blir fullstendig feil å si som LO-lederen gjør, at dette vil kunne rasere viktige deler av arbeidslivslovgivningen, sier Skogen Lund, og legger til:

– LO driver bevisst villedning av hva de foreslåtte endringene betyr: På mittarbeidsliv.no skriver LO at ansatte nå kan bli pålagt overtid uten å få betalt for det. Det er rett og slett feil.

– Ute av «sync»

Hun reagerer meget sterkt på at arbeidstagerne sier at det brede trepartssamarbeidet kan ryke.

– Det viser totalt manglende respekt for 3. partssamarbeidet, som er mye bredere og uendelig mye viktigere enn uenighet om slike enkeltsaker som ærlig talt ikke vil bety store endringer for arbeidstagerne, sier hun og drar en parallell til NHOs liv under åtte rødgrønne år.

– Jeg mener LO, Unio og YS er ute av «sync». Under åtte år med rødgrønn regjeringen ble vi ofte fortalt hva de to andre partene hadde blitt enige om. Men vi var aldri inne på tanken om å bryte det overbyggende trepartssamarbeidet.

Hun sier at de ikke opplever at de har et slikt topartsforhold til dagens regjering.

– Legitim bekymring

Hun avviser ikke at arbeidstagerorganisasjonene kan ha noe rett.

– Det er en legitim bekymring over at åpning for mer midlertidighet kan føre til færre i hele stillinger. Den bekymringen deler vi også, men vi mener det er viktig å se om det å åpne for mer midlertidighet vil gjøre det lettere å skape nye arbeidsplasser. Det kan også hjelpe å få noen av de mange som står utenfor arbeidsmarkedet i dag, til å komme inn, sier Skogen Lund.

– Når det gjelder endringene i arbeidstid, ser vi ingen grunn til bekymring. Og skulle det vise seg at bekymringen knyttet til midlertidighet skulle slå inn, skal vi være med på å reversere ordningen. Men vi må prøve noe nytt, for å få flere i arbeid.

Les også

 1. YS, Unio og LO ut mot regjeringen: Samarbeidet kan rakne

  Arbeidstagergigantene LO, Unio og YS varsler at det brede trepartssamarbeidet med regjeringen kan ryke.
 2. Barnehager, skoler, fly, tog, flytog, busser, trikk, sykehus, grensekontroll og butikker tas ut i streik onsdag ettermiddag: Slik rammes du av storstreiken

  Norge rammes av en generalstreik onsdag ettermiddag når LO, YS og Unio streiker i to timer mot regjeringens endring av…
 3. Vandrer rett inn i løvens hule: Eriksson skal tale på demonstrasjon mot egen politikk

  LO, YS og Unio gjennomfører onsdag storstreik mot forslagene til arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

Mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Solberg-regjeringen
 3. NHO

Flere artikler

 1. YS, Unio og LO ut mot regjeringen: Samarbeidet kan rakne

 2. Vandrer rett inn i løvens hule: Eriksson skal tale på demonstrasjon mot egen politikk

 3. Åpner for å snu om midlertidige

 4. Eriksson: Mange demonstrerer uten å vite mot hva

 5. Eriksson ypper til mer bråk

Fra andre aviser

 1. Streiken er overspill

  Aftenposten
 2. Streiken er overspill

  Aftenposten
 3. Regjeringen tar steg i feil retning

  Fædrelandsvennen
 4. Arbeidsministeren møtt med buing fra streikende

  Aftenposten
 5. Eriksson forstår ikke politisk storstreik

  Bergens Tidende
 6. Hverken sjefene eller de ansatte lar seg imponere

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder