BEKYMRET: Trude Drevland, ordfører i Bergen, er ikke på langt nær trygg på at politiet i byen hun bor i er gode nok til å etterforske mulige volds- og drapssaker. Her er hun fotografert i forbindelse med en korrupsjonssak Bergen i fjor. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Bergensordfører frykter politiet ikke er grundige nok

Mann (32) siktet tre år etter Monika-saken ble henlagt

Etterforsker brannen der Shilan døde på ny

Trude Drevland: – Dette gjør meg dypt urolig

Inga Marte Thorkildsen: – Sånn kan vi ikke ha det

Politiet i Bergen er i hardt vær etter anklager om mangelfull etterforskning rundt de ulike dødsfallene til Monika (8) og Shilan (39).  – Vi er ikke tjent med at det er usikkerhet rundt politiets rolle i byen vår, sier ordfører Trude Drevland.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Jeg reagerte sterkt på at saken ble henlagt så raskt. Uansett hva som skjedde den dagen hun døde, vet vi at det som skjedde frem til da hadde stor betydning, sier Inga Marte Thorkildsen, nestleder i SV og tidligere barne- og likestillingsminister.

VG Helg lørdag Foto: ,

Hun møtte den profilert kvinneaktivisten Shilan Shorsh (39) ved flere anledninger. Shilan var opprørt over alle de kurdiske kvinnene som døde i branner. 18. mai i fjor ble hun funnet død i sin egen seng ­- etter en påsatt brann i leiligheten i Fyllingsdalen. Politiet i Bergen henla saken etter en måned, til tross for at Shilan hadde mottatt en rekke trusler.

VG Helg har fulgt saken tett i halvannet år. Her kan du lese hele historien om Shilan i VG + (NB! Krever innlogging).

Se VGTV-dokumentaren om den modige kvinneaktivisten.

– Det eneste vi kan utelukke, er at det var en ulykke. Vi konkluderer ikke med at dette er selvdrap. Men det er heller ingenting som understøtter at det har vært en kriminell handling, sier stasjonssjef ved Bergen Vest politistasjon, Tore Salvesen til VG Helg.

Flere i Shilans nettverk har kritisert politiet for ikke å snu alle steiner i saken. Nå har politiet i Hordaland besluttet at de vil etterforske brannen videre.

Bergensordfører bekymret for politiarbeidet

Politiet i Bergen er i hardt vært i forbindelse med en annen opprivende sak. Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død hjemme i leiligheten på Sotra under mystiske omstendigheter i 2011. Politiet avsluttet etterforskningen og konkluderte med at intet kriminelt hadde funnet sted. Mandag ble en 32 år gammel mann fra Litauen siktet for forsettlig drap, etter at en etterforsker slo alarm om saken i januar.

HVA SKJEDDE? Rashid Ahmed vil vite hva som skjedde den dagen datteren og menneskerettighetsforkjemperen Shilan (fotografiet) ble funnet død etter en brann. Foto:Annemor Larsen,VG

BAKGRUNN: Hvem drepte min Monika?

– Jeg er beroliget over at det er interne og eksterne undersøkelser for å se gehalten i de anklagene som kommer i Monika-saken. Men det er klart at det avstedkommer en viss samfunnsmessig bekymring når påtalemakten ikke klarer å gjøre det som er forventet av dem. Vi er ikke tjent med at det er usikkerhet rundt politiets rolle i byen vår, sier Trude Drevland, ordfører i Bergen.

Hun har lest VG Helgs dokument om Shilan-saken, og sier hun forutsetter at offentligheten får svar på alle spørsmål rundt etterforskningen. Det samme krever hun av politiet i Monika-saken - og det snarest.

– Vi baserer vårt samfunn rundt noen maktprinsipper og vi stoler i det lengste på at systemet fungerer. Det gjør meg sterkt urolig når jeg ser det som foreligger; og det er et understatement. Når de i Monika-saken kunne først henlegge, for senere å arrestere en mann når kritikken kommer til overflaten, gir det grunnlag for sterk tvil om det gjøres et grundig nok arbeid i andre saker.

– Hun var åpenbart redd

Det var under SVs kvinnekonferanse i januar 2013 at Inga Marte Thorkildsen ble oppsøkt av Shilan. Her fortalte hun om trusselsituasjonen.

BLE BARE ÅTTE: Saken om Monika Sviglinskaja (8) opprører mange. Foto:Privat,

– Vi snakket veldig lenge sammen. Hun tok opp med meg at hun hadde meldt fra til politiet om mange trusler, og at hun savnet å bli tatt på alvor. Hun fortalte om jevnlig og mye trakassering, og en del seksualiserte trusler. Hun var åpenbart redd, sier Thorkildsen.

Hun tok kontakt med politiet da hun fikk vite at Shilan var død. SV-politikeren stilte seg til rådighet overfor politiet, men sier hun aldri hørte noe mer fra dem.

Hun er svært opprørt over at Shilan og andre som hever stemmen i offentligheten, i sær dem med minoritetsbakgrunn, blir møtt med voldsretorikk.

– Det kan ikke være sånn i Norge at de som våger å ytre seg, skal leve med den type trusler som Shilan opplevde og som flere kvinner opplever. I en del kurdiske miljøer finnes det holdninger overfor kvinner som er skremmende. Det er også politiets oppgave å stå opp mot dette.

Bergenspolitiet har uttalt til VG Helg at nye undersøkelser i saken kan drøye, fordi politiet står overfor «store utfordringer i tiden som kommer, først og fremst i forbindelse med omstrukturering». Dette får eks-statsråden til å heve brynene.

– Signalet som sendes til andre kvinner som ytrer seg, er at de ikke kan regne med den beskyttelsen som de har krav på. Sånn kan vi ikke ha det.

BETRODD: SV-politiker Inga Marte Thorkildsen kjente godt til Shilan, og holdt en rørende tale i begravelsen hennes. Foto:Therese Alice Sanne,VG

– Var ikke interessert

VG har henvendt seg til flere politikere i Bergen for å få deres perspektiv på både Shilan-saken og Monika-saken.

– Jeg kjenner godt til Shilans arbeid og har stor respekt for det. Jeg har imidlertid ingen kunnskap om dødsfallet og etterforskingen, og kan derfor ikke kommentere det, sier Monica Mæland (H), tidligere byråd i Bergen og nåværende næringsminister i Høyre/Frp-regjeringen.

Ragnar Hansen, tidligere medarbeider i Norsk folkehjelp, kjente Shilan godt. Han henvendte seg tidlig til politiet for å bistå med sin kjennskap til Shilan spesielt og den kurdiske kulturen generelt. Her fikk han ikke den responsen han hadde forventet.

– Jeg måtte selv ta kontakt med politiet, og det tok lang tid før jeg fikk et møte med etterforskeren. Jeg følte de ikke var interessert i hva jeg hadde å si. Det virket som om de mente at saken allerede var oppklart, at det var et selvmord. Men jeg vet at Shilan følte seg truet, sier han.

VG har gjengitt innholdet i denne saken til Tore Salvesen, politistasjonssjef ved Bergen politistasjon Vest i Fyllingdalen, som har ansvar for Shilan-etterforskningen. Han ønsker ikke å gi noen kommentar.

Geir Gudmundsen, politimester i Bergen, har ikke svart på VGs henvendelse.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder