Kunnskapsministeren: – Alle alarmklokker skal gå når noen sier ifra

INNENRIKSKunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen reagerer sterkt på Odins historie - og roser samtidig foreldrene for sin åpenhet.

Publisert: Oppdatert: 08.11.14 16:11

– Jeg må si at dette er så tragisk at det er vanskelig… jeg må innrømme at jeg tenker litt som far nå. På hvordan jeg selv ville reagert. Det er alle foreldres største frykt at det skal skje noe slikt, sier en preget Torbjørn Røe Isaksen til VG, etter å ha lest om Odin Olsen Andersgård (13) som ble mobbet på to skoler. 19. mars i år tok Odin sitt eget liv.

Røe Isaksen har selv en datter på fire måneder.

– Det jeg tenker på er jo: kommer hun til å få venner? kommer hun til å trives på skolen? Hva ville jeg gjort om min datter kom hjem og gråt fordi hun ikke ville i barnehagen eller på skolen.

- Må bruke alle ressurser

– Alle voksne sier at «hvis du blir mobbet, si fra til voksen». Hvis man sier fra til en voksen og likevel føler at ingenting skjer, det må gjøre at du føler deg veldig maktesløs.

Torry Pedersen:Derfor trykker vi historien om Odin

Mobbetallene har vært stabilt høye over flere år. I fjorårets elevundersøkelse svarte 17.000 elever at de ble mobbet to-tre ganger i måneden.

– Alle alarmklokker skal gå når noen sier ifra. Man skal gjøre det formelle riktig, man skal fatte enkeltvedtak og følge loven på den måten. Men så må man jo bruke alle ressurser man har i skolen, i ledelsen, med foreldrene – også de rundt – for å få slutt på det. Hvis mobbingen fortsetter, så er det alltid slik at da har man ikke gjort nok. Da kan ingen med hånden på hjertet si at de har gjort nok, sier kunnskapsministeren.

Ikke godt nok

Røe Isaksen er tydelig på at antimobbearbeidet har mislyktes. Nå varsler han en full gjennomgang av norsk mobbepolitikk.

– Det er ikke slik at vi i løpet av ett år kan legge frem noe som gjør slutt på all

mobbing i skolen. Men vi kan se på alle programmene våre, hva som funker og ikke. Vi har nå identifisert 250 av skolene som har størst utfordringer, påpeker han.

– Vi må gjøre noe med lovverket, sette inn tiltak på de skolene som år etter år har høye mobbetall. Vi har hatt saker i det siste der skoler har fått bot i mobbesaker, det mener jeg er riktig. Men det er likevel en fattig trøst å få en reaksjon i ettertid om systemet har sviktet.

– Er det noe du som kunnskapsminister og samfunnet ellers kan lære noe av Odins sak?

- Ja, i aller høyeste grad. Det er bra at vi snakker om mobbing, men det er noe helt annet å se bilder av ung gutt som har tatt sitt eget liv, og høre foreldrene snakke om det. For alle som har barn selv, så er dette veldig sterkt.

- Unnskyldninger

– Det slår deg som en hammer hva dette faktisk betyr.

Kunnskapsministeren påpeker at det i dag er tusenvis av elever som har det vondt på skolen.

– Jeg har møtt noen av dem. De fleste kommer seg videre, men mange bærer med seg arr for resten av livet, sier han.

– Det er så fryktelig lett å si at dette er guttestreker eller at «gutter er gutter». Man bruker unnskyldninger for å la være å kalle mobbing det det egentlig er: mobbing, plaging, terrorisering av de som opplever det.

Han roser foreldrene til Odin som har valgt å fortelle sin historie.

– Hver person som står frem og forteller om mobbing, eller i dette tilfellet, foreldre som forteller om en mobbesak som fikk et tragisk utfall, er med på å gjøre kampen mot mobbing lettere. Det er det utrolig viktig at vi vet, for det å få se menneskene bak tallene er veldig viktig.Her kan du lese mer om