Prognosene spår mildt vestavær ut februar

Midt-Norge og Nord-Norge får regn neste helg

TRE STORMER BLIR FOR MYE: I tre uker har høytrykket sørget for vinter i Norge - men nå blir det for mye. Tre stormer er ventet denne uken. Foto: KENT SKIBSTAD, VG

Tre stormer - og vinteren er over

Tre saftige og hissige stormer i løpet av denne uken - og dermed sier det stabile vinterværet takk for seg. Og mildværet kan vare ut februar!

  • Harald Vikøyr

Artikkelen er over seks år gammel

I tre uker har et kraftig vinterlig høytrykk over nordlige Russland laget den rene meteorologiske borgen mot lavtrykk fra vest. Høytrykket har vært oppe i 1060 millibar - og har sørget for at stormene fra vest har måttet nøye seg med å blåse av hustak på Sørlandet og i Rogaland.

Historisk tørt

Vinden har vært vedvarende sørøstlig - med tørr, kald luft fra Øst-Europa. Dette har gitt historisk lav nedbør i Midt-Norge og Nord-Norge.

LES OGSÅ: Full storm lørdag

Men ingen ting varer evig - heller ikke selvforsterkende, blokkerende russiske høytrykk: Tre våte og vindfulle uppercuter fra Atlanterhavet denne uken - og så er det vaklende russiske høytrykket plassert over Svartehavet. Vestaværet vant februar-runden.

LES OGSÅ: Årsaken til Frøya-brannen

- Det er på en måte tre kraftige lavtrykk denne uken, som gir en overgang, slik at når dette er over, er vi tilbake til en situasjon som et litt sånn som før jul, med stadige lavtrykk fra vest, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo.

Han tilrettelegger et månedsvarsel fra Det europeiske værsenteret i England for den nordiske kraftbransjen.
Hans prognoser tilsier at den nye situasjonen med mildt vestavær kan vare ut februar.

Full storm i helgen

I natt kommer første storm - og det er et voldsomt stormsenter som ankommer Skottland, men som heldigvis svekkes betydelig her. Hvis ikke, ville vi fått en heidundrende orkan inn mot kysten. Nå blir resultatet full storm på lørdagsmorgenen, og kuling og kraftig vind gjennom hele helgen over hele Sør-Norge og så langt nord som til Bodø.

- Nedbør vil komme som regn og sludd på Sør- og Østlandet, men som snø lenger oppe.

Meteorologisk Institutt i Bergen understreker at det også vil blåse kraftig søndag:

- Dette er en uværshelg med 5-10 plussgrader på Vestlandet søndag. Lørdag varsler vi liten til full storm, særlig i Rogaland og særlig i fjellet. Søndag blåser det fortsatt liten til full storm på kysten fra Utsira til Stad, sier statsmeteorolog Geir Otto Fagerlid.

Hissig storm tirsdag

Et nytt stort stormsenter kommer onsdag i samme bane, og her er det særlig en mindre «hurtigløper» - et mindre stormsenter inne i hovedlavtrykket, som fanger blikket til erfarne meteorologer.

- Det er dette som er spesielt hissig og kan gi en svært kraftig vind, sier Frode Håvik Korneliussen i StormGeo.

Det siste lavtrykket ankommer neste helg, og i løpet av denne helgen ser lavtrykkene ut til å ha erobret hele Skandinavia og Finland med. Høytrykket finner vi igjen - temmelig svekket - over Romania.

- Samtidig ser det ut til at vi får en ny høytrykks-oppbygging over Kontinentet - og dette gir lavtrykkene en nordligere bane inn mot norskekysten.

Regn i Midt-Norge

Han regner med at Midt-Norge og Nordland får etterlengtet dynking av sitt knusktørre landskap neste helg.

LES OGSÅ: Her er det knusktørt

Frode Håvik Korneliussen tror månedsvarselet er forholdvis holdbart:

- Vi har sett tidligere at når signalene er så klare og entydige som dette, så blir det gjerne slik, sier han.

Her er månedsvarselet:

Uke 1 (3.-9.februar): Flere dype lavtrykk fra Atlanterhavet inn mot De britiske øyene, fører til flere stormer over sørvestlige Skandinavia. Det russiske høytrykket viker østover. Storm-potensiale tirsdag-onsdag og neste helg. Nedbør dobbelt av normalen på Østlandet, ellers nokså tørt. 1-2 grader over normalen.

Uke 2 (10.-16. februar): Flere våte løsninger - alle med lavtrykk fra vest mot Skandinavia. Mest sannsynlig mot Sør-Norge, men også mulig at de blir presset mot Nord-Norge. Inntil 80 prosent over normalnedbør på Vestlandet. 2-4 grader over normal temperatur ii Skandinavia.

Uke 3 og 4 (17.februar - 2. mars): Lavtrykk fra sørvest eller vest rett inn mot kysten. Dette støttes av hele 90 prosent av prognose-utfallene. Bare 10 prosent støtter en ny periode med høytrykk og flott vintervær. Inntil 60 prosent mer nedbør enn normal i Vest-Norge. 2-3 grader over normalen i Skandinavia.

Les også

Mer om

  1. Vær

Flere artikler

  1. Pluss content

    Stormvarsel!

  2. Neste uke kommer vinteren til Sør-Norge

  3. «Sommerstormen» innleder ukevis med gråvær – men Nord-Norge kan få varmebølge

  4. Kraftig uvær ventet til helgen

  5. Storm i hele landet mandag – advarer mot sibirkulde

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder