MÅ IKKE VÆRE SÅ VANSKELIG: Du trenger ikke foreta en avansert oksygenopptakstest. Forskere ved NTNU i Trondheim har utviklet en enkel formel du kan ta på nettet. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

Sjekk din kondisjonsalder

Hvor gammel er kroppen din egentlig? Fyll ut kondisjonskalkulatoren og få svaret.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er forskerne ved K.G. Jebsen Senter for hjertetrening ved NTNU i Trondheim, som har utarbeidet den populære tjenesten, som nå er sjekket av hele 1,7 millioner mennesker verden over.

Kondisjonskalkulatoren, som gir deg svar på hva din kondisjonsalder er, ser ved første øyekast veldig enkel ut. Du blir bare bedt om å svare på seks veldig enkle spørsmål. Det er bare midjeomkretsen og hvileplulsen du trenger å sjekke. De fire andre spørsmålene vet du svaret på.

Men bak denne enkle testen ligger det langvarig og viktig forskning.

Ta testen her

POPULÆR TEST: Hele 1,7 millioner mennesker verden over har nå tatt kondisjonsaldertesten som Ulrik Wisløff og andre forskere på NTNU har utarbeidet. FOTO: NTNU

For forskerne i Trondheim har samlet inn data fra 5000 personer i en toårsperiode, og utfra disse resultatene utarbeidet de denne genialt enkle testen.

Den gir tilnærmet like sikkert svar som tester du kan ta som koster fra tusenlappen og oppover.

- For vanlig mennesker, ja endog fastleger, er denne mer enn god nok for å sjekke din egen form. For Petter Northug er den selvsagt ubrukelig. Men her har vi gjort en dyr test til allemannseie, sier Ulrik Wisløff, professor i fysiologi.

- Hvordan kan en så enkel test gi riktig svar?

- Det spørsmålet stiller alle. Og svaret er egentlig enkelt. Vi hadde fasitsvarene fra rundt 5000 personer. Disse var testet med topputstyr. Og utfra dette utarbeidet vi en formel som er så riktig som mulig. Den er balansert, og endrer du ett av svarene gir et ikke voldsomme utslag. Det ligger mye arbeid i å gjøre ting enkelt, sier Wisløff.

Testen gir deg to svar, ditt eget oksygenopptak og din kondisjonsalder.

Men hvis du er godt voksen, eksempelvis 65 år og får en kondisjonsalder på 55, har du likevel ikke så veldig god grunn til å juble.

For Wisløff og hans forskerteam har funnet ut at dersom du skal unngå å være i faresonen for hjerte- og karsykdommer bør du som mann ha ett maks oksygenopptak på 45, som kvinne 35. Dette tallet tilsvarer gjennomsnittet hos personer mellom 45 og 50 år.

Med andre ord bør din kondisjonslader være under 50, rent helsemessig.

- Det er mange eldre mennesker med høyt oksygenopptak. Det er viktig for helsen, sier Wisløff som er overveldet over mottakelsen kondisjonstesten har fått.

- Vi har aldri før vært i nærheten av 1,7 millioner klikk på noen annen forskning her på NTNU, sier Wisløff

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder