Må nøye seg med skattekuttet de fikk fra de rødgrønne

Siv Jensen: Alle får det bedre neste år

Audun Lysbakken: «folk flest» er villedende markedsføring

IKKE FORNØYD: Siv Jensen sier hun gjerne skulle ha gitt enda mer skattelette. Her er hun i Stortinget før statsbudsjettet ble lagt fram fredag formiddag. Foto: SCANPIX

To millioner nordmenn får ikke Sivs skattelette

To millioner nordmenn får ingen glede av kuttene i inntektsskatt i det nye statsbudsjettet fra finansminister Siv Jensen (Frp). Det viser Finansdepartementets egne tabeller.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Pål Ertzaas

Artikkelen er over seks år gammel

Bare den rikeste halvdelen får lavere skatt - og aller mest får de som tjener mest.

1.973.600 nordmenn har en årsinntekt under 350.000 kroner. Ifølge Finansdepartementets tabell for virkninger av skatteendringene, får de ingen skattelettelse fra Siv Jensen - ut over det de som forgjengeren Sigbjørn Johnsen (Ap) hadde lagt inn i sitt skatteopplegg.

Unntaket er det lille antallet som har store formuer.

Ifølge tallene som Finansdepartementet selv har offentliggjort i statsbudsjettets hefte om skatteendringer, ligger lettelsen i skatt på opptil 300 kroner i gjennomsnitt for lavinntektsgruppene - når formuesskatten holdes utenfor.

Her ser du hvor mye mer eller mindre disse må betale i inntektsskatt med Siv Jensens budsjett, i forhold til Sigbjørn Johnsens budsjett:

Under 150.000 i inntekt: 100 kroner mer i skatt med Siv.150.000 til 250.000: Ingen forskjell.250.000 til 300.000 kroner: 100 kroner mindre i skatt med Siv.300.000 til 350.000 kroner: Ingen forskjell.

Men Siv Jensen og den nye Høyre-Frp-regjeringen deler rundhåndet ut i andre enden av inntektsskalaen:

De 25.000 nordmennene som tjener over to millioner kroner i året, får i gjennomsnitt 39.000 kroner i skattelette. 14 900 kroner av dette er lettelse i formuesskatten.

I Sigbjørn Johnsens skatteopplegg fikk denne gruppen en skatteskjerpelse.

De totale lettelsene i regjeringens skatteopplegg summerer seg til åtte milliarder kroner.

Tom Staavi kommenterer: Store skatteendringer

Men den ferske finansministeren og Frp-lederen sier til VG at alle får det bedre i 2014:

- Summen av alle tiltakene er en lettelse, så synes jeg det er flott jeg at VG argumenterer for enda mer. Jeg kan forsikre om at det kommer mer i kommende budsjetter fra denne regjeringen.

- Hvordan forsvarer du at ingen av de nye lettelsene i inntektsskatten, går til de to millionene som har lavest inntekt?

- Nei, det er feil, svarer Jensen.

- Vi har også gitt ytterlige lettelser i minstefradraget, som først og fremst kommer til de med lave inntektene til gode, legger hun til.

- Det står også i statsbudsjettet at 15 prosent faktisk får skatteøkning?

- Man må se på samlede virkningene. Her kommer for eksempel ikke virkningen i el-avgiften med, der kommer ikke virkningen av BSU med, eller arveavgiften med.

- Lavinntektsgrupper får 100-300 kroner i årlig skattelette, mens de med over to millioner får 39.000 kroner i årlige skattelette. Er du fornøyd med den fordelingen?

- Jeg er ikke fornøyd, jeg skulle gitt betydelig mer i skattelette. Det dette budsjettet betyr er at alle får det bedre neste år, sier Siv Jensen.

50-øring

Trond Giske (Ap) sier at skattelettelsene for de laveste inntektene utgjør lag en 50-øring pr. dag fra 2013 til 2014.

- Alle som hørte de fete løftene om skattekutt fra Frp og Høyre i valgkampen, hadde vel sett for seg litt mer enn 50 øre i daglig skattekutt, sier en syrlig Giske til VG.

- Sparer de den daglige 50-øringen i en uke, så har de råd til det eplet som barna deres ikke lenger får på skolen, legger han til.

Giske mener at Jensen og Erna Solberg viser sitt sanne ansikt når de som har de høyeste inntektene, stikker avgårde med de aller største lettelsene.

Øker trygdeavgiften

Den nye regjeringens store skattegrep er å senke satsen på alminnelig inntekt fra 28 til 27 prosent. Samtidig øker de trygdeavgiften med 0,4 prosent.

Isolert skulle det gi 0,6 prosent skattelette til alle.

Men fordi trygdeavgiften betales av bruttoinntekt over 39 600 kroner, og alminnelig skatt av netto inntekt etter fradrag, betyr det at noen grupper med lave inntekter faktisk får en liten skatteskjerpelse.

Også fjerningen av skatteklasse 2 gir økt skatt for noen.

Finansdepartementet har beregnet at 15 prosent - rundt 630.000 skatteytere - vil få økt skatt med Høyre og Frps skatteopplegg, for de aller fleste blir skjerpelsen mindre enn 2000 kroner.

Slagordet

SV-leder Audun Lysbakken oppfordrer Frp til å stryke slagordet «for folk flest».

- Det er åpenbart i strid med markedsføringsloven. Dette er dessverre bare begynnelsen på en skattefest for de som har mest i det norske samfunnet. VGs tall viser jo tydelig at vanlige folk og de som har minst, får ingenting av skattelettene, sier Lysbakken.

Han karakteriserer Siv prioriteringer som et «barneran».

- Barneranet består i alt de tar fra barnefamilier, de skal vente lenger på barnehageplass, plassene blir dyrere, pappapermen kortere og aleneforsørgere får lavere stønad, og familier i Finnmark får lavere barnetrygd, sier Lysbakken.

Hadde valget

Statsminister Erna Solberg (H) sier at årets skattegrep med redusert skatteprosent på alminnelig inntekt, skyldes at Stoltenberg-regjeringen ville redusere skatten på bedriftenes overskudd fra 28 til 27 prosent.

- Vi hadde valget mellom å reversere dette forslaget, eller å kutte tilsvarende i den alminnelige skattesatsen for personer. Så valgte vi det siste. Vi har sagt at vi skal gi skattelette til vanlige folk, og vi skal kutte i formueskatten og arveavgiften, og nå leverer vi på alle tre løftene. Så får vi se hva vi gjør i årene framover, sier Solberg til VG.

Les også

 1. Fagforeningene riser og roser budsjettet

  Den blåblå regjeringens første statsbudsjett varsler en tendens hvor det går mot større forskjeller på folk, mener LO.
 2. Her er løftene som ikke blir innfridd

  Kontantstøtte for toåringer og skattefradrag for ENØK-investeringer er blant løftene Høyre- og Frp-regjeringen ikke…
 3. Store skatteendringer

  Av alle ting dette budsjettet er eller ikke er, er det i alle fall det minst kjedelige på mange år.
 4. Slik vil Sivs skatteletter påvirke din lommebok

  Høyre/Frp-regjeringen foreslår en rekke skattelettelser, men kutter også i velferdsytelser som kan koste deg.
 5. Domstolene er skuffet over statsbudsjettet

  Domstolene er slett ikke fornøyd med budsjettforslaget fra den blåblå regjeringen.

Mer om

 1. Statsbudsjettet

Flere artikler

 1. Siv tar 655 millioner ekstra i dieselavgift

 2. Så mye får du i skattelette

 3. Her er den nye «trinnskatten»

 4. Siv anklages for å fjerne 20.000 arbeidsplasser

 5. SV-lederen: - De rike har fått 316.000 hver i skattekutt

Fra andre aviser

 1. Her er skattekuttene

  Aftenposten
 2. Slik blir din økonomimed nytt budsjett

  Fædrelandsvennen
 3. Jensen vil gi ni av ti lavere skatt

  Bergens Tidende
 4. Her er skattekuttene

  Fædrelandsvennen
 5. Ap til frontalangrep på Erna og Siv

  Bergens Tidende
 6. Arveavgiften kan falle først

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder