SOVNET INN: Venstrepolitiker Leon Bodd døde på Jødisk bo- og seniorsenter i Oslo. Foto: Møller-Hansen, Janne, VG
SOVNET INN: Venstrepolitiker Leon Bodd døde på Jødisk bo- og seniorsenter i Oslo. Foto: Møller-Hansen, Janne, VG

Leon Bodd er død

INNENRIKS

Venstrepolitiker Leon Bodd gikk bort natt til tirsdag, 89 år gammel.

  • Anja Elen Eikenes
Publisert:

Mannen sov stille inn rundt klokka 01.00 natt til tirsdag på Jødisk bo- og seniorsenter i Oslo. Leon Bodd hadde vært syk lenge, og ble rammet av to hjerneslag og lungebetennelse.

Sønnen hans, Martin Bodd, sier at han døde fredelig.

- Han var ikke redd, og var nesten bevisstløs da han døde, forteller han til VG.

En raus mann

Leon Bodd ble født 30. juli 1924 i Trondheim. Han var aktiv politiker for partiet Venstre i Oslo bystyre. I periodene 1977-1981 og 1997-2001 var han vararepresentant til Stortinget.

- Han var en raus mann med et stort hjerte, sier sønnen til VG.
Politikeren var nemlig meget engasjert i å gjøre verden bedre for de svake i samfunnet. Han igangsatte blant annet en «gjeldskriseauksjon», noe som resulterte i at mange tusen mennesker unngikk konkurser og depresjoner. På 80-tallet var han med på å redde Vålerenga Idrettsforening fra konkurs.

Hjalp jøder over svenskegrensa

Bodd mottok Haakon VIIs Frihetsmedalje for deltakelsen i de norske styrkene under andre verdenskrig. Familien Bodd var jøder, og derfor innvandret de til Norge. Han slapp unna arrestasjon da Statspolitiet gikk til aksjon mot norske jøder, og ble i desember 1942 reddet av Carl Fredriksens transport til Sverige.

- Men da han kom over svenskegrensa snudde han, og returnerte til Norge for å hjelpe andre jøder med å komme seg over grensa, forteller sønnen.

Dette var noe som var typisk Leon Bodd, sier sønnen Martin.

- Han trengte ikke å hjelpe, men han gjorde det likevel.

Æresmedalje i Litauen

Leon Bodd har mottatt Litauens mest prestisjetunge æresmedalje av litauiske myndigheter. Begrunnelsen for tildelingen henger sammen med Bodds arbeid for de gode relasjonene mellom Norge og Litauen, i tillegg til hans innsats under frigjøringsdagene.

Mannen var også styremedlem i «En verden» og Det Norske Flyktningsråd.

Bodd gravlegges på torsdag.

Her kan du lese mer om