I Dresden i Tyskland har Pegida demonstrert flere ganger. Nå varsler de demonstrasjoner i Norge. Foto:Hannibal Hanschke,Reuters

Pegida varsler demonstrasjon mot islam i Oslo

Den antiislamske protestbevegelsen Pegida, som har arrangert store demonstrasjoner i Tyskland, varsler nå en demonstrasjon i Oslo.

Artikkelen er over fem år gammel

Pegidas demonstrasjoner i Dresdens gater har vokst jevnt siden starten i oktober. På det meste har 18.000 mennesker samlet seg mot det de mener er en islamisering av det tyske samfunnet.

Førstkommende mandag planlegges den første norske Pegida-marsjen i Oslo. Gruppen sier de demonstrerer «på humanistisk grunnlag mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam», ifølge gruppens norske Facebook-sider. Siden har fått vel 800 «liker» siden den ble opprettet i romjulen. En viktig del av Pegida er kritikken av medier, politikere og «de politisk korrekte», heter det.

Politiet i Oslo opplyser til VG at de er i dialog med initiativtageren til arrangementet.

– Vi har ennå ikke fått noen formell melding om arrangementet. Når vi får det vil den behandles på vanlig måte, sier kommunikasjonsrådgiver ved Oslo politikammer, Martine Laeng.

Pegida er et sammendrag av «Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes»- Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten.

Ifølge en meningsmåling offentliggjort i nyhetsmagasinet Stern mener 29 prosent av tyskerne at demonstrasjonene mot islam er berettigede, mens 67 prosent avviser dette.

Mange av Pegidas tilhengere er vanlige borgere, men gruppen støttes også av nynazistiske grupper og høyreorienterte fotballpøbler samt det EU-skeptiske partiet AfD og andre innvandringskritikere.

At de antiislamske marsjene har sitt utspring i Dresden i det tidligere Øst-Tyskland, er tilfeldig, ifølge Werner Patzelt, professor i statsvitenskap ved Dresdens tekniske universitet. Marsjene har rammet en nerve hos dem som føler seg politisk og økonomisk marginalisert i regionen, mener han.

– I vest er det allerede mange innvandrere og flyktninger, og folk er blitt vant til dem, men ikke i øst, sier Patzelt til nyhetsbyrået DPA.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder