TILSTO: Thomas Müller (innfelt) har erkjent at han drepte og senere dumpet kona Agnes Elisabeth Müller (36) i Lysefjorden, men nekter straffskyld. Foto:FRODE HANSEN / PRIVAT,

Agnes Müllers ektemann nekter straffskyld

Thomas Müller (35) benekter fremdeles at han planla drapet på kona Agnes Elisabeth i påsken i fjor. Ankesaken startet i Gulating lagmannsrett onsdag.

Artikkelen er over fem år gammel

Müller har anket dommen fra Jæren tingrett, der han i desember i fjor ble dømt til 21 års fengsel for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter og voldtekt 16. eller 17. april 2014.

Müller har ifølge tiltalen bundet kona på hender og føtter i huset deres i Forsand, før han voldtok og kvalte henne. Etter drapet pakket han liket inn, fraktet det til Dørvika og dumpet det på dypt vann i Lysefjorden. Etter at tiltalens to punkter var lest opp i lagmannsretten onsdag, erkjente han å ha drept kona som beskrevet, men nektet for at det var planlagt:

– Jeg erkjenner ikke straffskyld for at det var overlagt. Angående punkt to [voldtekt] erkjenner jeg ingen straffskyld, sa Müller da tiltalen var lest opp for ham onsdag.

Ikke noe nytt

Müller står ved sin forklaring fra Jæren tingrett om at den drepte selv ønsket å dø. Både aktor Tormod Haugnes og forsvarer Ørjan Eskeland har sagt til NTB at de ikke kommer til å bringe noe nytt inn i saken de kommende fem dagene i rettslokalene i Folkets Hus i Stavanger. Tiltalte skal forklare seg etter innledningsforedragene fra partene onsdag.

Påtalemyndigheten vil føre beviser for at Müller planla drapet og mener motivet var sjalusi og uoverensstemmelser fordi Agnes Müller ønsket å skille seg. Tobarnsmoren skal i tiden før drapet ha hatt kontakt med en mann på internett og ha planlagt å møte ham. Dette mener påtalemyndigheten at ektemannen oppdaget, og at det var utløsende årsak til drapshandlingen.

Troverdighet

I Jæren tingrett ble tiltalte dømt i tråd med aktors påstand til 21 års fengsel. Tingretten fant ingen formildende omstendigheter:

– Tiltalte har ikke vist anger eller gitt uttrykk for beklagelse over å ha drept ektefellen eller frarøvet barna deres mor og i realiteten også deres far siden han må sone en lang fengselsstraff. Han har tvert imot lagt ansvaret for drapet over på den avdøde ved å forklare at det var hun som selv ba ham om å drepe, heter det i dommen.

Bistandsadvokat Kjersti Jæger representerer ekteparets to barn. I tingretten ble Müller dømt til å betale erstatning til begge, i tillegg til fengselsstraffen.

Jæren tingrett har tidligere gitt påtalemyndigheten medhold i begjæring om besøksforbud når det gjelder barna på syv og elleve år.

Mer om

  1. Drapet på Agnes Müller
  2. Krim

Flere artikler

  1. Thomas Müller anker drapsdommen til Høyesterett

  2. Ektemannen kjent skyldig i drapet på Agnes Müller

  3. Tranbysaken: Helena Asheim dømt til 21 års fengsel for drap på sin mann

  4. 14 års fengsel for hovedmannen bak P-husdrapet i Oslo

  5. 18-åring dømt til 13 års forvaring for Vinstra-drapet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder