Professor: - Teorier om barns følelser må revurderes

INNENRIKS

Etter å ha sett VGTV-dokumentaren om kjæresteparet Ailin (5) og Lars (6), mener en pedagogikk-professor at synet på kjærlighetsforhold mellom barn kan være modent for endring.

Publisert:

Utgangspunktet for regissøren Benjamin Ree, var at han var nysgjerrig på hvordan barn opplever livets første kjærlighet. Han fulgte kjæresteparet gjennom ett år.

- Barn blir ofte intervjuet med en forutsetning om at de ikke forstår hva de snakker om. De sier søte ting om penger, julenissen eller kjærlighet. Jeg ville bruke tid på å bli kjent med dem og hva de tenkte, sier Ree om prosjektet.

Resultatet ble en tolv minutter lang dokumentar om de to barna, som hadde vært kjærester i tre uker da filmen startet.

VGTV: SE FILMEN HER .

Filmen hadde premiere på VGTV sist helg, og etter at professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, Stein Erik Ulvund, hadde sett «Da Ailin kysset Lars», twitret han: «Her var det mange gullkorn, og teori om barns følelser må revideres! Se denne videoen (...)»

Kjærlighetsforhold mellom barn

Ulvund har selv skrevet flere bøker om barns utvikling. Han forteller at den vanlige tenkningen er at den type forhold vi ser i dokumentaren, handler om vennskap.

- De er i den alderen hvor barn begynner å legge vekt på personlige egenskaper når de danner vennskap. Men det vi vet lite eller ingenting om, er om barn har følelser som ligner på dem voksne har i et vanlig kjærlighetsforhold, sier han til VG.

Regissøren har fått mange tilbakemeldinger på filmen, både per e-post, i kommentarfelt og på sosiale medier. Blant reaksjonene er denne fra fotballspiller Solveig Gulbrandsen, som twitret dette om videoen: «Viktig å ta følelser på alvor, uansett alder».

- Flere har sagt eller skrevet til meg at de blir mer klar over hvor mye barn egentlig føler etter å ha sett filmen. Det er veldig hyggelig å høre fordi det var det som var målet med filmen: Å ta barns følelser på alvor, sier Ree.

Ifølge professor Ulvund er det tre metoder for å undersøke følelser hos barn: Å lytte til hva de sier, å studere ansiktsuttrykk og se på kroppsspråk.

- Om en ser nøye på filmen, på ansiktsuttrykkene og kroppsspråket, så ser en at de tar forsiktig på hverandre, sånn et nyforelsket par gjør. Det var en merkelig opplevelse, og jeg fikk sterke assosiasjoner til at det var noe mer enn et vennskapsforhold, sier han.

- Sterke følelser

Også måten Lars og Ailin snakket om forholdet sitt på, tyder på at det er mer enn vennskap. Blant annet sier Lars «Jeg kan bare leve når jeg er sammen med deg» til Ailin.

- Det er tanker voksne kan ha i parforhold med sterke følelser til grunn. Det er den mest interessante filmen jeg har sett på en stund. Kanskje må vi revidere teorien om barns følelser, sier Ulvund.

Anita Sollid er daglig leder i Skogbrynet Kanvas-barnehage, der mye av dokumentaren er filmet, og har sett mange kjæresteforhold mellom barn.

- Jeg har sett så sterke kjæresteforhold som Lars og Ailin tidligere, og veldig langvarige kjæresteforhold. Jeg vet om noen som har vært kjærester i halvannet år i barnehagen før de skiltes på grunn av skolestart, forteller hun.

- Hvordan skiller kjæresteforholdene seg fra vennskapsforhold?

- Det er det at de definerer det selv og sier at de er kjærester. Det er barn som er like glade i å være sammen, både av samme og motsatt kjønn, men som ikke sier at de er kjærester. Da er det en annen type følelser.

Toåringer som kjærester

I denne barnehagen har hun jobbet med filosofisamtaler med barna de siste sju årene. Da snakker de blant annet om temaer som vennskap og kjærlighet.

- Da vi begynte med dette ble jeg veldig overrasket over hvor annerledes innblikk vi fikk i barns tankeverden enn vi hadde før. Den samtalen er veldig rik i forhold til å bli kjent med barns tanker, og barna her er trent i å snakke åpent og er trygge på personalet, understreker Sollid.

Hun understreker at det ikke er alle forunt å ha en kjæreste i barnehagen.

- Det er betydningsfullt som mennesker å ha noen å være glad i. Noen får oppleve det, og noen ganger ser vi det også på småbarnsavdelingen, blant toåringer, at de sier de er kjærester. Om de er venner eller bestevenner, sier de det, opplyser daglig leder.

- Jeg håper at «Da Ailin kysset Lars» er en film også barn vil like, og det er gøy om foreldre viser filmen til barna sine. Kanskje kan det være en inngang til å snakke om kjærlighet, foreslår regissøren.

Da Ailin kysset Lars http://t.co/K0msvzfxYg viktig å ta følelser på alvor, uansett alder ;) — Solveig Gulbrandsen (@solagulbrandsen) May 11, 2014

Her kan du lese mer om