25 år som doping-junkie: Jeg ble en kynisk drittsekk

«Du føler deg som kongen mens det pågår, men til slutt blir du bare dum»

(VG Nett) I 25 år proppet han musklene fulle av anabole steroider og var en av de mest fryktede menn i Oslos kriminelle underverden.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I fjor høst bestemte han seg for å forandre alt.

- Jeg bare lå i fosterstilling og gråt, sier den tidligere multikriminelle steroidmisbrukeren (40) til VG.

Avgjørelsen om å kaste dopsprøytene i bøtta førte kroppen inn i sjokk. Fra å være størst av alle visnet musklene vekk.

- Det var kramper i musklene. Jeg ble deprimert, paranoid og vissen i kroppen. Det er bare flaks at jeg ikke er fysisk skadet av det, sier 40-åringen.

VGTV: - Jeg ble en kynisk drittsekk

Begynte tidlig

Som 16-åring tok har sin første kur med anabole steroider. Den skolesvake tenåringen, som besvimte da han tok bcg-en, ville bli tøffest i gaten, og valgte den kunstige snarveien for å oppnå respekt.

- Det er helt riktig å si at jeg gikk fra å være sprøytepyse til å bli steroidjunkie.

Siden opprettholdt sportstalentet en massiv kropp og et massivt misbruk. De siste åtte årene var han konstant på stoffene som pumpet opp musklene.

- Jeg startet morgenene med å gjøre klar dosene som jeg satte med sprøyte overalt på kroppen - i rumpa, i overarmen, i lårene. Så var det å ta piller og trene. Slik følte jeg meg vel. Hele livet dreide seg steroider, hasj og penger, sier 40-åringen.

Tre prosent

Han ønsker ikke å stå frem med navn med hensyn til sin familie, men synes det er viktig å fortelle om og advare mot misbruket.

- Man lever i en tykk boble og blir en dårlig person. Nå håper jeg å bruke mine dårlige erfaringer til noe positivt, sier den flere ganger straffedømte mannen.

Siste undersøkelse av omfanget av steroidbruk i Norge er fra 2009 og viste at tre prosent av menn på sesjon hadde prøvd anabole steroider.

I løpet av det siste året har politiet imidlertid siktet rundt 100 personer i opprullingen et voldsomt nettverk for både distribusjon og produksjon av anabole steroider i Norge. Som følge av avsløringer i Dagens Næringsliv og politiets etterforskning har salg- og kjøpsider på internett blitt stengt.

Berykted

Som 10-åring stjal den tidligere misbrukeren sin første crossmotorsykkel. Rullebladet har blitt langt og dommene mange på tre tiår. Som medlem av kjernen i den beryktede Tveita-gjengen på nittitallet var biltyverier, minibanksprengninger og væpnede ran en del av kriminelle hverdagen.

Skulle penger inndrives sendte man den største for å kreve inn.

- Det var ikke noe kult å få meg på døren. Men vi pleide å komme til en løsning, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

KROPPSBYGGER: I 25 år var treningen ekstremt nødvendig sammen med anabole steroider for å opprettholde en tilsynelatende perfekt og fryktinngytende kropp. Nå trener 40-åringen for egen mosjons skyld. Foto: HELGE MIKALSEN

Impulskontrollen etter langvarig dopmisbruk var borte. Det hendte ofte at det smalt på byen. Selv hevder han at steroidene forsterket alle følelsene, men tok bort noen. Empatien for eksempel.

- Jeg klarte ikke å ta vise omsorg til de rundt meg. Jeg klarte ikke å ta vare på familien. Jeg støtet alle fra meg, også min mor og min egen sønn, sier Oslo-mannen.

- Henger etter

På sitt største målte han 50 centimeter rundt bicepsen. Han var truende og farlig for omgivelsene. Fikk han ikke viljen sin, tok han den.

- Mine ord var loven.

40-åringen mener det fortsatt er en smal sak få tak i anabole steroider. Ifølge den tidligere storpusheren er det bare å gå bort til noen av de som ser størst ut og spørre. Derfor mener han at også bruken av steroidene bør bli forbudt - ikke bare salget og innførselen.

- Vi henger etter. Det bør bli ulovlig slik som i Sverige, sier den ekskriminelle.

På de store overarmene har han fått tatovert et portrett av Martin Luther King jr. med påskriften «I have a dream».

- Drømmen er å få familien tilbake, jobbe og få et godt liv. Kjæresten min har gjennomgått mye. Det er et under at hun fortsatt er sammen med meg, sier den tidligere misbrukeren.

I møtet med VG har han ikke noe imot å løfte tunge manualer. Han trener fortsatt, men ikke på en fanatisk måte.

- Nå gjør jeg det for mosjon og helsen sin skyld. Jeg jobber med å føle meg vel som den jeg er, og ikke bare se rå og tøff ut.

Til de som flørter med tanken om å jukse seg til større muskler har den tidligere storbrukeren en klar formaning.

- Dropp det. Det er livsfarlig og du blir gal i hodet. Du føler deg som kongen mens det pågår, men til slutt blir du bare dum.

- Nedturen er så stor

Får behandling

I et halvt år har 40-åringen vært pasient ved Avhengighetspoliklinikken ved Oslo universitetssykehus. Behandlingsopplegget blir skreddersydd for den enkelte pasient.

- Han og jeg gått mange turer. Det er ikke alle som er like bekvemme på et kontor. For denne pasientens del var det viktig å skynde seg langsomt, og han er veldig innstilt på å gjøre noe med situasjonen sin, sier 40-åringens behandler, psykologspesialist Terje Hviid Nordhaug.

Pasienten har gitt tillatelse til at Nordhaug uttaler seg.

Psykologspesialisten mener det er bekymringsverdig hvordan brukerne av anabole steroider er så forskjellige. Noen vil han en stor kropp og andre er mobbeofre som vil ta igjen.

- Vi har også sett studenter innen helsefag som bruker dette fordi det er vanlig i det studentmiljøet, sier Nordhaug.
Angst og depresjon er vanlig når brukere slutter med anabole steroider, forteller han.

- Alt er liksom helt perfekt og nedturen er så stor. Veldig mange er redde for å gå av. Det er det som gjør dette annerledes enn vanlig rus, og det har vært lite kunnskap om dette i psykiatrien og i rusfeltet, sier Nordhaug.

- Tror den denne tidligere misbrukeren vil klare seg?

- Han har levert urinprøver på eget initiativ. Han står for det han sier, og gjør det han bestemmer seg for. Jeg bruker sjelden være så overbevist, sier Nordhaug, som skal holde forelesninger sammen med pasienten.

Samarbeider med Anti-doping Norge

Anti-doping Norge fikk for 2013 tildelt 1,3 millioner kroner av Helsedirektoratet for å utvikle et kunnskapsnettverk for å heve kunnskapen om dopingmisbruk.

40-åringen har vært i flere møter med Anti-doping Norge.

- Han passer rett i dette nettverket, og vi trenger personer som han, sier kommunikasjonsleder Halvor Haugland Byfuglien til VG.

Ant-doping Norge ser for seg et samarbeid der de drar nytte av den tidligere misbrukerens gode kunnskap om stoffers virkning og bivirkning, og kan brukes til å møte yrkesgrupper som jobber med risikoutsatt ungdom og opp mot unge mennesker.

Forbud

Mandag før påske gikk Stortinget enstemmig inn for å fremme et forbud mot bruk og besittelse av anabole steroider. Saken ligger nå hos regjeringen som må utarbeide lovendringen.

- Anabole steroider har så negative konsekvenser for brukeren, og vi har ikke de riktige virkemidlene mot stoffene utenfor den organiserte idretten, sier leder for helse- og omsorgskomitéen på Stortinget, Bent Høie (H).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder