Stor eksplosjon etter brann i lastebil med 15 tonn sprengstoff

Brennende nedfall satte fyr på hus ** Har opprettet sikkerhetssone på 1000 meter ** Kan ikke nærme seg stedet ** Giftig og helsefarlig røyk over området ** Alle evakuert

En lastebil fullastet med sprengstoff har gått i lufta på et anleggsområde nord for Mosjøen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Vi tror det er lastebilen som har eksplodert. Helt sikre kan vi ikke være før vi kan bevege oss inn i det avsperrede området, sier kommunikasjonsrådgiver i Helgeland politidistrikt Mette Horsberg.

Hun sier at sikkerhetssonen på 1000 meter vil bli opprettholdt. 30-40 anleggsarbeider og mennesker som bor i nærheten er evakuert.

- Vi utelukker ikke flere eksplosjoner og anser ikke faren som over, sier Horsberg.

Hus i brann

Politiet opplyser at brennende nedfall har satt fyr på et hus noen hundre meter unna.

- Et hus noen hundre meter inne i sikkerhetssonen står nå i fyr etter å ha blitt antent av brennende nedfall fra eksplosjonen, sier Horsberg.

Rundt to timer før fikk politiet melding om en semitrailer som stod i brann inne i et steinbrudd i Ømmervassveien mellom Ømmervatn og Drevja i Nordland. Ingen er meldt skadet etter brannen og den påfølgende eksplosjonen.

- Alle anleggsarbeiderne som jobber i steinbruddet er evakuert. Det samme gjelder naboene som bor langs fylkesvei 254, men mange er på jobb, sier Pettersen.

Brannvesenet og ambulanse står like utenfor sikkerhetssonen i beredskap.

På Drevjemoen leir, som ligger i overkant av en kilometer unna, merket de ansatte at lastebilen gikk i luften.

- Vi så et lysglimt, så telte vi og deretter kom smellet. Vi merket det her, men det var ikke noe dramatisk, forteller stabssjef Bengt Tore Jensen i HV-14.

Kan være flere eksplosiver

Statens vegvesen jobber med å finne ut hva som har skjedd. Prosjektleder Steinar Livik forteller at det fortsatt er usikkert om det er bensintanken eller eksplosivene som gikk i lufta ettersom ingen har kunnet bevege seg inn på området.

- Det vil etterforskningen viser. Foreløpig vet vi bare at det er snakk om en meget kraftig eksplosjon.

FULL BEREDSKAP: Politibiler står foran sperringene som markerer den 1000 meter store sikkerhetssonen rundt steinbruddet hvor lastebilen har eksplodert. Foto: FRODE MEOSLI

Han kan ikke utelukke at det er flere eksplosiver i området og forteller at det fortsatt er usikkert hvordan det har gått med husene i nærheten.

- Tennmiddel i nærheten

Eksplosiv-ekspert Olav Jacobsen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sa før eksplosjoen at det ikke bare var den brennende lastebilen som er problematisk. Også plasseringen er potensielt farlig.

Lastebilen står nemlig oppå et ladet borehull:

- Det som er særlig problematisk i dette tilfelle, er at lastebilen står over en ferdig ladet grøftesalve. Det betyr at det er en situasjon med vanlig sprengstoff og tennmiddel i nærheten. Det er problematisk, sier Jacobsen.

Et annet faremoment er at røyken fra brannen er giftig.

- Det er mye røyk som har lagt seg som et lokk over stedet, fordi det er så vindstille. Denne røyken er giftig i store nok konsentrasjoner, sier Arne Lærdal, som også jobber i enheten for farlig stoff i direktoratet for samfunnssikkerehet.

- Det er bra at dette har skjedd i et såpass grisgrent strøk, legger han til.

- Tykk røyk

Sjåføren av lastebilen meldte at det oppstod brann i motorrommet. Han er ansatt i firmaet som leverer sprengstoff til anleggsarbeidet.

- Det er en type bil som produserer sprengstoffet på stedet og pumper det ned i bårhullet. Derfor må motoren stå i gang. Det har så tatt fyr i motorrommet og det er klart at det er dramatisk på en slik bil. Sjåføren og de som var tilstede forsøkte å slukke med slukkemiddel, men måtte evakuere da det ikke nyttet, sier Tarald Arne Husaas, daglig leder i Maxam.

Vefsn kommune har opprettet et samlingspunkt for evakuerte ved Norlandia hotell.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Sprengstoffet er av typen slurry, et matrisesprengstoff som brukes til å sprenge ut fjell.

Prøvde å slukke

Inntil situasjonen er avklart får ingen passere det aktuelle stedet på fylkesvei 254. Politiet fikk melding om brannen 13.15.

Det dreier seg om et steinbrudd hvor anleggsarbeidere henter ut stein for å bygge anleggsområde i en veikobling mellom E6 og fylkesvei 78, melder NRK.

- Det har tatt fyr i motorrommet på bilen. Anleggsarbeiderne prøvde å slukke brannen, men lyktes ikke med det. Det ble da fattet en beslutning om å evakuere området, og la brannen fortsette, sier Livik til NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder