SØTT OG GODT: Brunosten står sterkt i nordmenns kosthold. Da Horten kommune besluttet å kutte den ut, fikk de sterke reaksjoner. Nå vil administrasjonen berolige foreldre. Foto: JAVAD M. PARSA

Kommune avviser: - Forbyr ikke brunost

Fikk massiv kritikk for ostekutt

Vil fortsatt ikke servere brunost til barna selv

Horten kommunes bannlysing av brunost i skoler og barnehager skapte furore. Søndag grep rådmannen inn - og fastslo at tradisjonspålegget ikke er forbudt i kommunen.

Ingrid Hvidsten
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I går ettermiddag publiserte Horten-rådmann Ragnar Sundklakk følgende på Horten kommunes hjemmesider:
«I lys av de siste dagers mediefokus er det viktig å få frem at Horten kommune ikke har opprettet noe forbud mot brunost eller andre produkter».
Rådmannen skriver at han vil «bidra til at dere kan møte hverdagen på en best mulig måte». Rådmannen, som publiserte saken med tittelen «Brunost gir positivt ernæringsengasjement», skal også ha sendt ut informasjonen på epost til ansatte i kommunen

- Fortsetter arbeidet

- Vi har vel for så vidt ikke snudd. Horten kommune har hele tiden hatt fokus på forebyggende arbeid, og dette med ernæring og fysisk aktivitet har vært det vi har forsøkt å få fram, sier Sundklakk til VG.

- Vi har ikke hatt noe fokus på hverken brunost eller forbud, men forsøkt å ha fokus på kompetanse til hjemmene, og vi har underveis forsøkt å endre på våre innkjøp og hva vi server når barna er på SFO og i barnehage. Så er det så langt jeg kan vurdere media som har festet seg ved forbud og brunost. Vi fortsetter det arbeidet vi har holdt på med, og den mailen jeg har sendt ut er et forsøk på å bidra til at våre ansatte er litt forberedt når de møter brukerne i morgen, utdyper han.

Det vakte stor oppmerksomhet da kommunens nye retningslinjer for kosthold ble kjent fredag, og NRK Vestfold kunne melde at brunosten ville bli utvist fra skoler og barnehager i Horten.

ANGREP NASJONALOSTEN: Linda Jakobsen, enhetsleder for barn og unge i Horten kommune. Foto: PRIVAT

- Brunosten er på lik linje med en karamell. Derfor anser vi brunost som et lite hensiktsmessig produkt å servere barn på de kommunale arenaene, uttalte Linda Jakobsen, enhetsleder for barn og unge, til VG fredag.

Helsedirektoratet skeptiske

Ostekuttet var begrunnet med overvektsbølgen blant norske barn. På Facebook, Twitter og i kommentarfeltene på nett begynte kritikken raskt å hagle.

Brunostprodusent Tine var også raskt på ballen, og ernæringsleder Kirsti Wettre Brønner fastslo overfor VG at det kjente pålegget ikke er en versting.

- En skive brunost kan dekke opp mot 40 prosent av dagsbehovet for jod hos et barn i barnehage, sa Brønner.

Også Helsedirektoratet var skeptiske til å ta brunosten av menyen, og avdelingsdirektør Henriette Øien sa til VG at de ikke hadde tenkt på brunost da direktoratet utarbeidet nye kostråd, som Horten kommune viste til.

Ikke ernæringspoliti

Sundklakk fastslår nå at foreldre skal få sende med barna både brunost og prim på matpakka hvis de vil, men at de ikke vil få det av kommunen.

- Vi kommer ikke til å ha brunost på menyen, vi står ved at vi vil fokusere på næringsinnhold og unngå det som er mindre næringsrikt. Men vi vil ikke ha noe ernæringspoliti, sier rådmannen.

Enhetsleder Linda Jakobsen sier responsen har vært «ekstrem» etter at retningslinjene ble kjent, men bedyrer at kommunen aldri var ute etter brunosten spesielt.

- Vi har aldri gått ut og forbudt noen ting, det er media som skapte det bildet, sier hun.

- Du levnet ikke brunosten mye ære på fredag?

- Nei, og det må jeg stå ved. Men det betyr ikke at barn ikke skal spise brunost, bare at vi ikke vil kjøpe det inn.

- Har du fått mye reaksjoner fra foreldre?

- Det har kokt veldig på nett, men jeg har prøvd å styre litt unna. Jeg har sett at det er mye negativt, men det er også en del positivt. Dette handler om at vi ønsker det beste for barna i Horten kommune, og gjør en rekke ting for det. Vi er ute etter å normalisere og fremme et sunt kosthold - det er det behov for, sier Jakobsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder