MØTTES: Øvelsen i 2018 var tema da statsminister Erna Solberg møtte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg 21.januar i Brussel. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Norge skal arrangere NATOs stor-øvelse i 2018

BRUSSEL/OSLO (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har onsdag avklart at forsvarsalliansens neste storøvelse skal holdes i Norge i 2018, med omlag 25.000 soldater.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den norske forsvarsministeren er i NATO på alliansens halvårlige forsvarsministermøte. I et eget møte med Stoltenberg, som nettopp er avsluttet, har NATOs generalsekretær bekreftet at NATO takker ja til regjeringens invitasjon om å øve i Norge i stor skala.

– Vi ønsker geografisk balanse for gjennomføring av slike øvelser, og det er derfor både i Norges og NATOs interesse at øvelsen i 2018 blir gjennomført i den nordlige delen av NATOs område, sier forsvarsministeren.

Kan bli Nord-Norge

Det skal være høyaktuelt å legge øvelsen til Nord-Norge, hvor flere hundre tusen NATO-soldater har fått erfaring med vinterøvelser gjennom årene med kald krig og Sovjetunionen som den store felles fienden.

– I NATO er vi veldig glade for at Norge påtar seg å være vertskap for den første store NATO øvelsen i 2018.. Det er all grunn til å rose Norge for å påta seg den oppgaven, sier NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg.

I den nye situasjonen med Russlands aggresjon i Ukraina, har altså Norge fått gjennomslag for å øve i et av NATO-landene som har felles grense med Russland.

GEMYTTELIG: De var stort sett enige i alt Jens Stoltenberg og Ine Eriksen Søreide da de møttes i Brussel onsdag kveld. Foto:Harald Berg Sævereid,VG

Tidligere har Norge pålagt seg strenge restriksjoner om ikke å øve for nært grensen til Russland.

Høyprofil-øvelse

Som tidligere norsk statsminister var Jens Stoltenberg aktiv for å øke alliansens fokus på forsvaret av sitt eget territorium, mens NATOs tilstedeværelse og krig i Afghanistan trakk det meste av NATOs ressurser.

Han var til stede på Chicago-toppmøtet i 2012, som vedtok å gå i gang med høyprofil-øvelser på omgang mellom NATO-landene. Øvelsene er ment å bygge videre på alliert erfaring med felles militære operasjoner fra nær 15 år i Afghanistan.

Den første øvelsen i det nye konseptet, i 2015, vil finne sted i Sør-Europa med Italia, Spania og Portugal som vertskap.

Der ligger det an til at 25 000 NATO-soldater skal delta, og Søreide venter om lag samme innrykk til Norge tre år senere.

– Nå må alliert militært samvirke både ivaretas og ytterligere styrkes gjennom vårt øvings- og treningssamarbeid, og dette er en hovedsatsing for NATO fremover, sier Ine Eriksen Søreide.

Glade for å være vertsland

Kontakten mellom NATOs generalsekretær og den norske regjeringen synes gemyttlig og preget av stor enighet.

– Norge er spesielt egnet til å avholde en slik stor øvelse, store området hvor sjø- og landstyrker kan jobben, sier Stoltenberg som synes det er hyggelig å få besøk fra Norge, hvorpå forsvarsministeren repliserer. – Og det er alltid hyggelig å møte Jens.

Nyheten om øvelsen var det viktigste budskapet forvarsminister, Ine Eriksen Søreide, hadde med seg til NATO hovedkvarteret tirsdag kveld. Hun hadde en snau times møte med generalsekretæren forut for de viktige forsvarsministermøtet som starter onsdag morgen.

– Vi er veldig glade for at Norge får ansvaret for å være vertsland for denne øvelsen i 2018. Dette arbeidet startet lenge før situasjonen i Ukraina oppsto. sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder