Anders Behring Breiviks far med bok om sønnen: - Jeg tror han hadde blitt en annen person om han hadde blitt med meg

- Jeg føler skyld, skriver faren i boken

Jens Breivik (78) sier han tror sønnens bestialske massedrap kunne vært unngått - hadde han bare fått foreldreretten til sønnen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I boken «Min skyld? En fars historie», som forlaget Juritzen legger frem i dag, stiller Anders Behring Breiviks far, Jens Breivik, seg en rekke betente spørsmål: « »

«Hva om jeg hadde vært en bedre far? Ville Anders gjort det han gjorde da?»

Boken handler både om massedrapsmannens barndom, om Jens Breiviks rolle som far, om hvordan han opplevde dagene etter 22. juli- og hans frykt for å oppholde seg i Norge i dag.

- «Jeg føler skyld. Og jeg føler ansvar. Hva om jeg hadde vært en bedre far? Ville Anders gjort det han gjorde da?», heter det blant annet i boken.

- Vil be om tilgivelse

Jens Breivik uttrykte på pressekonferansen for boken torsdag at mye av det som er skrevet om Anders Behring Breivik, ikke er sant.

- Ganske mye av det har vært spekulasjoner, halvsannheter og fiksjon. For at ikke dette skal stå som den sanne historie, har jeg valgt å fortelle min historie i boka, sier han.

- Jeg er på en måte et offer for andres ugjerninger, men det er så mange andre som har lidd mer. Jeg tenker mye på de som mistet livet, de som ble skadet og de pårørende. Jeg skulle ønske jeg kunne be om tilgivelse på vegne av Anders.

Faren til den terrordømte sier han tenker mye på hvordan det hadde blitt dersom han hadde vunnet foreldreretten.

- Da han var fire år prøvde jeg å få foreldremyndigheten for ham, men jeg tapte en rettssak. Jeg tror han ville vært en annen person i dag hvis han hadde blitt med meg. Men sånn ble det ikke.

Vært for passiv

Jens Breivik gjorde under pressekonferansen også et poeng ut av han ville ha kontakt med sønnen helt til han ble voksen, selv om han medgir at han har vært for passiv.

- Selv om mange skriver at jeg fornektet ham, er det ikke riktig, sier han til forsamlingen.

På spørsmål om Breiviks oppvekst har vært medvirkende for at han ble terrorist, er faren tvilende.

- Jeg vet ikke svaret på det. Men det er klart når jeg fikk bekymringsmeldinger fra psykologer, psykiatere og leger måtte det være noe galt i hans oppvekst.

- Selvkritisk og ærlig

Forlegger Arve Juritzen har tidligere uttalt at han tror folk vil få et mer nyansert og positivt bilde av Breiviks far gjennom boken.

- Vi tror vi er blitt kjent med Jens Breivik gjennom rettssaken, media og andre bøker. Men han har blitt fremstilt veldig negativt, som en dårlig far og ektemann, har Juritzen tidligere uttalt.

- Det er en selvkritisk og ærlig fortelling om hans rolle i massedrapsmannens oppvekst. Jeg er veldig imponert over hvordan han stiller seg selv til veggs, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder