PARTITOPP: Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl mener Norge ville vært bedre rustet for 22. juli med Erna Solberg som statsminister. Foto: ESPEN BRAATA/VG

Mener Norge ville vært bedre rustet for 22. juli med Erna

TROMSØ/OSLO (VG) Høyre-leder Erna Solbergs personlige evne til å se detaljer og følge opp beslutninger, ville utgjort en forskjell 22. juli, mener André Oktay Dahl.

Artikkelen er over seks år gammel

Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, sier nå rett ut at han tror Norge ville ha vært et tryggere land, dersom Erna Solberg hadde vært statsminister i forkant av den mørke sommerdagen 22. juli i 2011.

Samtidig tar han et oppgjør med statsminister Jens Stoltenbergs (Ap) lederevner i tiden før terrorangrepet.

- Hvis Solberg hadde vært statsminister, så er jeg overbevist om at hun hadde vært mer «hands on» på spørsmål som handler om trygghet. Jeg oppfatter Stoltenberg som for tilbakelent når det gjelder trygghet, sier Dahl til VG.

- Bedre rustet

Han mener at politiet og nødetatene hadde vært utstyrt for å komme raskere frem til Utøya ettermiddagen 22. juli, dersom Høyre hadde fått gjennomført sin justispolitikk.

Den regjeringsoppnevnte Gjørv-kommisjonen konkluderte med at en raskere politireaksjon hadde vært mulig da terrorangrepet rammet.

- Operasjonssentralen hadde vært bedre rustet, bemanningen hadde vært bedre og helikopteret hadde vært tidligere i luften. Det hadde gjort situasjonen bedre, sier Dahl.

På NRKs partilederdebatt mandag, kritiserte statsministeren Solberg for ikke å ha avklart hvilket borgerlig regjeringsalternativ hun går til valg med.

- Kan koste liv

Onsdag slo tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet tilbake mot Stoltenberg, da hun kritiserte Stoltenbergs gjennomføringskraft, og uttalte til Dagens Næringsliv:

- Å gjennomføre dårlig kan i verste fall koste menneskeliv, og det koster uansett milliarder.

VALGKAMP I NORD: Høyre-leder Erna Solberg drev valgkamp for Høyre i Storgata i Tromsø sentrum fredag formiddag. Foto: TERJE MORTENSEN/VG


I ettertid har også flere Høyre-topper åpent støttet Clemets kritikk av Stoltenbergs lederegenskaper.

Kommunikasjonssjef i Høyre, Sigbjørn Aanes, forsøkte nylig å stanse den videre debatten om statsministerkandidatenes lederegenskaper.

I en tekstmelding til stortingsgruppen, sendt fra Aanes, står det:

«Flere aviser ringer rundt om Stoltenberg og hans lederegenskaper. Vi kommenterer ikke Stoltenbergs lederegenskaper, det får velgerne avgjøre 9. Sept.»

Høyre-leder Erna Solberg er kjent med Dahls uttalelser til VG, men vil ikke kommentere dem:

- Jeg har ikke noen behov for en diskusjon om statsministerens lederegenskaper eller noe sånt. Men ledelse er en viktig del av konklusjonen i Gjørv-rapporten, sier Solberg til VG og legger til:

- Stemte ikke overens

- Vi har diskutert flere av disse problemstillingene før. Det var ikke noe nytt at det var lite politifolk på jobb en fredag ettermiddag. Vi stilte spørsmål, fikk svar, som ikke stemte overens med politiet. Men jeg er som sagt ferdig med disse kranglene, sier Solberg.

Dahl har vært medlem av Stortingets justiskomité i åtte år, og nestleder i de siste fire årene. Han satt også i Stortingets 22. juli-komité.

Dahl tror noen av Ernas lederegenskaper ville utgjort en forskjell i forkant av 22. juli.

- Solberg evne til å se detaljer er større enn Stoltenbergs. Han er en god kommunikator. Men jeg tror hennes egenskaper og interesse for detaljer rundt trygghetsspørsmål, er bedre. Det er ikke tilfeldig at Erna også viste til Gjørv-kommisjonen, sier Dahl.

Konkret mener han en Solberg-ledet regjering ville ha gjort følgende:

- Bedre IKT- systemer

- Vi ville hatt en politistudie for fem år siden og holdt Politidirektoratet i ørene. Det ville gitt politiet bedre IKT-systemer, tidligere styrking av operasjonssentralene og bedre politihelikopterberedskap. Her viste Gjørv-kommisjonen at det var manglende gjennomføringskraft, sier Dahl.

- Tror du flere hadde vært reddet?

- Det blir et spørsmål om liv og død. Det er ikke lurt å kommentere. Jeg er mest opptatt av alt som ikke ble gjort før 22. juli. Jens håndterte dagen veldig godt, sier Dahl.

Han mener valget 9. september blir et valg om hvilken statsministerkandidat velgerne mener kan håndtere beredskapsspørsmål best.

- Det handler om hvilken gjennomføringsevne man hadde før, og hvilken gjennomføringsevne man tror de har etter 9. september. Jeg tror Solberg er dyktigere på beredskap og trygghet enn Stoltenberg, sier Dahl og utdyper:

- Problemet var ikke de politiske vedtakene, men evnen til å følge dem opp. Det har Stoltenberg vist manglende evne og vilje til, sier han.

Les også

 1. Høyre-topper trekker 22. juli inn i valgkampen

  Høyre-leder Erna Solberg stiller seg på linje med Civita-leder Kristin Clemets angrep på statsminister Jens Stoltenberg…
 2. Valgekspert: - Dette er livsfarlig av Høyre

  Erna ville håndtert 22. juli bedre enn Jens, mener Høyre-politiker. - Risikosport, sier valgekspert Frank Aarebrot.
 3. Pappa Thorvald forsvarer «Taxi-stuntet»: - Jeg lærte Jens å kjøre bil

  SUNNDAL/OSLO (VG) Thorvald Stoltenberg hyller sønnens omstridte taxi-stunt, og avslører at det er han som lærte…

Mer om

 1. Høyre (H)
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Stortingsvalg 2013

Flere artikler

 1. Høyre-topp om Stoltenberg før 22. juli: - Gjennomføringskraften er ikke imponerende

 2. Dødt løp om hvem som er den beste sjefen

 3. Solberg misliker debatten om lederegenskaper

 4. Høyre-topper trekker 22. juli inn i valgkampen

 5. Høyt spill om lederskap

Fra andre aviser

 1. Jens har tatt igjen Ernas forsprang

  Bergens Tidende
 2. Jens plutselig like populær som Erna

  Aftenposten
 3. - Bedre rustet for 22. juli hvis Solberg ledet landet

  Bergens Tidende
 4. Høyre-topp: - Bedre rustet for 22. juli hvis Solberg ledet landet

  Aftenposten
 5. Konfliktsky? Ikke nå lenger

  Aftenposten
 6. 22. juli på bordet

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder