Fem brennhete jobber

Med en temperatur på godt over 30 grader og stekende solskinn, ble det en het dag på jobben for enkelte. VG tok temperaturen på de varmeste jobbene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Lars Harlem har festet stikkvesten over t-skjorten og kneppet igjen uniformsjakken av ull. Den sorte buksen strekker seg helt ned til de nypussede skoene av skinn. Gardisten skal ut på halvannen times vakt i solsteken på Slottet.

SVETT I RETT: Svetten renner for gardist Lars Harlem som står vakt i stekende solskinn i full ulluniform. – Varmen i skoa er faktisk verst, forteller han. Foto:Therese Alice Sanne,VG

- Jeg gleder meg alltid til å gå på vakt, sier han med et lurt smil og marsjerer taktfast til vaktposten sin.

VELKOMMENT: Etter 90 minutter i heten blir Lars Harlem avløst. Foto:Therese Alice Sanne,VG

VG er ute og tar temperaturen på overopphetede arbeidsplasser. Gardisten får festet et termometer på innsiden av stikkvesten, og etter 90 minutter i stekende sol, viste det klissvåte termometeret 38 grader.

Søkkvåt soldat

- Det er utrolig varmt å stå der. Som du ser er jeg gjennomvåt, men vi tåler det, sier han og tørker svettedråper fra pannen.

- Hvordan takler du å stå i den varmen?

- For det første er det mye folk som kommer og ser på og tar bilder, så den glemmer du faktisk fort. I tillegg gjør vi gode forberedelser før vi går ut. Det er enten å gjøre jobben sin eller å falle om.

Mens gardisten står vakt, møter VG en annen gjennomsvett arbeider langs Karl Johan. Bou Gheorghe står i heldekkende gorilladrakt og gleder forbipasserende med ablegøyer. Den gjennomsvette rumeneren står i skyggen, men likevel er det 33 grader inne i drakten hans.

JUNGELVARME: Det er hete dager på jobben for gateunderholder Bou Gheorghe, som har flyttet seg og gorilladrakten til skyggen langs Karl Johans gate. Foto:Therese Alice Sanne,VG

- Det er utrolig varmt, sier han og går løs på en iskald brus.

Varmen satte heller ingen stopper for Lars Rino Lybekk, Lasse Olsson og Rolf Olaussen fra Mesta som tilbragte arbeidsdagen med å få på plass nytt autovern i Son.

­- I dag er det jo ikke ille, nå som det er en bris. Det var mye verre tidligere i uken da det var vindstille, forteller Olsson til tross for at gradestokken viser godt over 30 grader.

- Trenger nesten jakke

Mest komfortabel ser Lybekk ut til å være, der han sitter i gravemaskinen som er utstyrt med aircondition.

­

BRIS: Lars Rino Lybekk, Lasse Olsson og Rolf Olaussen i Mesta satt pris på den barmhjertige vinden som gjorde arbeidet med å sette opp autovern i Son litt lettere. Foto:Fredrik Solstad,VG

­-Han har det svalt og godt. Han trenger nesten jakke, spøker de to andre.

Men i veikanten pipler svetten ivrig frem i solsteken, og Olsson lar seg overtale til å måle temperaturen under arbeidsskjorten.

­ ­­­- Det kan ikke stemme. Det kjennes i hvert fall mye varmere ut, sier han da vi sjekker termometeret som viser nærmere 33 grader etter noen minutter under skjorteryggen.

TI FOR MYE: Florent Pascal på Oliviers & co jobber i 35 graders varme på Grünerløkka. – Jeg kom ikke fra Frankrike til Norge for 35 grader og sol. Jeg gleder meg til snøen kommer, ler han. Foto:Therese Alice Sanne,VG

STEKVARMT: Hett er det også for Sarwat Aliassi på Milano Grill. Han står og hakker opp kebabkjøtt i 48 graders varme. - Det er veldig varmt. På grunn av ramadan kan jeg ikke drikke noe som helst 20 timer i døgnet, men jeg klarer meg, sier han. Foto:Therese Alice Sanne,VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder