Politibetjent: Små Enheter ønsket i utgangspunktet ikke voldsalarm

Tidligere ansatt: Fikk et kvarters opplæring

DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund jobbet som nattevakt hos Behandlingssenteret Små Enheter i Asker. Bildet er gjengitt med familiens tillatelse. Foto:,Privat / NTB Scanpix / Eivind Grittifh Brænde

Asker-drapet: Tidligere ansatt: Sluttet fordi jeg ikke ønsket å dø på jobb

SANDVIKA (VG) En kollega av drepte Anna Kristin Gillebo Backlund sier hun sluttet i jobben ved Små Enheter fordi hun ikke ønsket å dø på jobb.

 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over fem år gammel

Kvinnen jobbet alene sammen med den drapstiltalte 15-åringen i tre måneder mot slutten av 2013.

– Jeg sluttet fordi jeg ikke ønsket å dø på jobb. Jeg så at det var en reell sjanse for det, selv om jenta fortalte meg at hun ikke ønsket å ta livet av meg. Jeg ønsket heller ikke å oppleve at noen av mine kolleger skulle dø, forklarer sosionomen i Asker og Bærum tingrett fredag.

Før hun begynte i jobben fikk kvinnen hilse på jenta sammen med en kollega i 15 minutter. Utover det fikk hun ingen opplæring.

– Jeg fikk ikke vite noe om jenta, jeg bare hilste på henne og så hvordan leiligheten så ut. Under min første vakt viste hun meg selv en historie hun hadde skrevet om hvordan hun hadde forsøkt å drepe sin far, forklarer den tidligere ansatte.

Jenta har erkjent at hun natt til 28. oktober i fjor overmannet og drepte miljøterapeuten Anna Kristin Gillebo Backlund (30) med en kniv og et belte, og er nå tiltalt for overlagt drap.

– Akseptert at hun kom til å drepe

En miljøterapeut som jobbet sammen med Anna Kristin Gillebo Backlund forklarte seg også om diskusjoner de to hadde hatt om jenta.

– Tror du hun kommer til å drepe meg? Skal den drepte 30-åringen ha spurt miljøterapeuten.

– Jeg tenkte først at det var et tullete spørsmål, men etterpå så fikk det meg til å tenke, forklarer miljøterapeuten i retten.

Les også:Psykiater advarte mot vold og drap

Hun hadde mange samtaler med jenta om hennes mørke tanker – ønsker om å dø og å drepe.

– Det var akseptert at hun en gang kom til å drepe. Men jeg trodde ikke at hun kom til å drepe en av oss, forklarer hun.

Tre måneder før drapet truet og jaget jenta en annen ansatt med machete.

Miljøterapeuten forklarer likevel at hun aldri var redd for den drapstiltalte jenta.

– Jeg likte jenta veldig godt, og begynte å bli veldig glad i henne. Jeg ville være på Små Enheter på grunn av henne. Vi hadde samme humør, like referanser, og snakket mye sammen for å finne ut av ting, forklarer hun.

– Burde vært to nattevakter

Miljøterapeuten har tidligere i retten blitt beskrevet som én av to ansatte som jenta hadde et spesielt godt forhold. Selv beskriver hun forholdet deres som nært.

Ifølge miljøterapeuten hadde de ansatte på Små Enheter et allment ønske om mer profesjonell oppfølging, og hun sier de ikke hadde fått instrukser om hva de skulle gjøre dersom jenta ble voldelig.

Les også: Anna var bekymret for arbeidsforhold og sikkerhet

– Det ikke var et tema hvordan vi skulle takle konflikt som en fysisk trussel.

Hun mener også at bemanningen ved behandlingssenteret var for dårlig. Backlund var alene som våken nattevakt på jobb den natten drapet skjedde. I et rom ved siden av lå en hvilende nattevakt og sov.

– Det burde vært to våkne nattevakter på jobb. Det var meningsløst å ha én nattevakt, jenta var jo veldig ofte våken på natten, forklarer hun.

Skulle på konsert

Hun opplevde at jentas utvikling hadde begynt å gå i en positiv retning i tiden like før drapet.

Sammen skulle de to gå på en konsert. Som forberedelse hadde de vært ute og kjøpt fine klær til 15-åringen.

Les også: Drapstiltalt jente fikk ikke forsvarlig behandling

– Hun så veldig fin ut. Vi merket at jenta også satte pris på det å være fin og å være noe. Vi jobbet med å bygge opp en identitet som ikke var der, forklarer hun.

Dette var den siste vakten miljøterapeuten hadde før drapshandlingen.

– Det var klær som hun kunne føle seg komfortabel i selv og som hun hadde vært med på å plukke ut. Det var en type klær hun ikke hadde i leiligheten før. Kanskje var det hennes første fine klær, jeg vet ikke, forklarer hun.

- Ønsket ikke voldsalarm

Da Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept lå den mobile voldsalarmen som hun kunne ha varslet politiet med innelåst på rommet der den hvilende nattevakten lå og sov.

– Det var overhodet ikke politiets råd. Når man deler ut en mobil voldsalarm så er det klart at man skal gå med den på kroppen., sier en politibetjent i Asker og Bærum politidistrikt som var med i ansvarsgruppen rundt jenta i tiden før drapet.

Kvinnen forklarte seg fredag i retten om sitt samarbeid med blant annet Små Enheter.

– I utgangspunktet var Små Enheter negative til mobil voldsalarm, men politiet ønsket det. Etter å ha drøftet det kom Små Enheter frem til at de likevel ønsket voldsalarm. Jeg viste til at det var to ansatte som skulle ta vare på henne og anbefalte derfor at de fikk to alarmer.

Hun ble derfor overrasket da det bare var en alarm som ble tatt i bruk.

Fire dager etter machete-episoden inviterte politibetjenten seg selv til et ansvarsgruppemøte ved barne og ungdomspsykiatrisk avdeling i Drammen.

Tilstede var også ansatte fra Små Enheter, Bjerketun ungdomspsykiatriske behandlingshjem og barnevernet.

– På møtet ble det sagt at det var høy risiko for bruk av vold, farlige gjenstander og våpen. Målet mitt var å bevisstgjøre samarbeidspartnerne om alvorligheten i hendelsen. Jeg oppfattet den som så ekstrem at de burde få førstehåndsinformasjon.

Derfor tok hun med seg en kollega som hadde vært med på den dramatiske hendelsen.

– Han sa til dem: Jeg er ikke overrasket om jenta blir drapskvinne om en måned eller seks måneder, forklarer politibetjenten.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Pluss content

  Asker-drapet:  – Skulle ikke vært alene

 2. Asker-drapet: Leder ved Små Enheter: Burde vært to våkne nattevakter

 3. Asker-drapet: Gjemte bort voldsalarmen

 4. Asker-drapet: Miljøterapeut ble jaget av drapstiltalt (15) med machete: - Tenkte at nå dør jeg

 5. Asker-drapet: Annas bror om drapstiltalt (15): – Hun har tatt bort en del av oss alle

Fra andre aviser

 1. Politimann fryktet femtenåring ville bli drapskvinne om kort tid

  Aftenposten
 2. Politibetjent om tiltalt 15-åring: Den farligste vi har i distriktet

  Aftenposten
 3. Kunne mer penger ha reddet livet til Anna Kristin Gillebo Backlund?

  Aftenposten
 4. Politibetjent om tiltalt 15-åring: Den farligste vi har i distriktet

  Aftenposten
 5. Anna Kristin Gillebo Backlunds fetter skriver: Total mangel på dømmekraft

  Aftenposten
 6. Brudd etter brudd på regelverket

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no