Nå er hele Norge tilgjengelig i Minecraft!

For første gang kan norske Minecraft-spillere laste ned hele
norgeskartet og bygge detaljerte versjoner av sine egne hjemsteder.

  • Eivind Lindkvist Johansen
Publisert:

Det er Kartverket som har tatt initiativ til det ambisiøse prosjektet.

I løpet av våren har de brukt sine egne kartdata til å lage en virtuell versjon av hele norgeskartet (se link nederst i artikkelen) og fra og med mandag denne uken ble kartet tilgjengelig for nedlastning, helt gratis, for alle norske Minecraft-gamere.

Det hele ble offisielt lansert for barn og ungdom på datastevnet #hack4no i Hønefoss sist helg, i regi av Kartverket og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

– Vi gjør dette for å trigge mer bruk av åpne offentlige data og vise at de faktisk er tilgjengelige. Det er viktig for oss at dataene våre som er åpne, blir tatt i bruk, og det er artig at vi på denne måten kan nå nye brukergrupper, sier Sveinung Engeland, kommunikasjonsrådgiver i Kartverket og prosjektleder for #hack4no, til VG.

Les også: Dette er de norske YouTube-stjernene alle under 18 har hørt om

– Veldig kult

Karl-Martin Hogsnes, VGs spillanmelder og medprogramleder i Level Up på VGTV, er svært positiv til Kartverkets prosjekt.

SPILLEKSPERT: Karl-Martin Hogsnes. Foto:,VG

– Det er jo veldig kult å få dem investert i dette på en sånn måte. Minecraft er det desidert mest populære spillet blant unge nå, sier Hogsnes til VG.

Sett denne?: Dette er Norges mest bruke smilefjes

I Level Ups egen musical-episode tok de også for seg Kartverkets nysatsning og den store Minecraft-interessen som herjer landet.

– Spillet er veldig mye mer populært enn så å si alt annet hos norske barn nå. Det er mange som kun spiller Minecraft og ingen andre spill.

Stor VG-test: Slik blir din nye iPhone og iPad

Vil øke interessen for kart og geografi

Kartverket oppfordrer både unge og gamle Minecraft-brukere til å utforske den norske spillverdenen. Det omfattende kartet inneholder kun natur og ingen bygninger, så de som ønsker å lage en tro kopi av sine egne hjemsteder, er nødt til å lage bygninger og annen infrastruktur selv.

– Kartverket håper også at det kan bidra til at barn og unge får et forhold til kart og geografi ved å leke og bygge i verdener som er basert på reelle kartdata, sier Engeland.

Selve kartet er bygd i en målestokk hvor hver Minecraft-kloss tilsvarer 8x8 meter i virkeligheten. Kartverket understreker at prosjektet ikke er fullført og at det fortsatt jobbes med forbedringer.

Pass på: Advarer mot nytt Facebook-virus

Saken fortsetter under bildet!

POPULÆRT BLANT DE SMÅ: 250 små og store ivrige Minecraft-spillere møtte opp da Kartverket lanserte det nye Minecraft-kartet på datastevnet #hack4no i Hønefoss i helgen. Foto:KARTVERKET,

Slik laster du ned kartet

De som har lyst til å prøve seg, kan laste ned kartet på Kartverkets egen hjemmeside. Inne på nettsiden kan man trykke på spørsmålstegnet nede til venstre for en omfattende guide for hvordan man går frem med å overføre kartet til sin egen PC.

På grunn av tekniske begrensninger er det i første omgang kun mulig å laste ned 64 kvadratkilometer av Norge om gangen.

Sett denne?: Geir Oves snapchat-kunst ga ham Disney-oppdrag

Engeland i Kartverkets oppfordring til nysgjerrige Minecraft-spillere er enkel:

– Bruk det og ha det gøy!

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder