NYTT LIV: Høyblokka står igjen etter terrorangrepet 22. juli 2011. Informasjonssenteret om skjebnedagen skal stå klart til fireårsmarkeringen. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Her blir det infosenter om 22. juli

Et nytt informasjonssenter om 22. juli-angrepet skal opprettes i paviljongen til Høyblokka i regjeringskvartalet.

Artikkelen er over fem år gammel

Statsminister Erna Solberg (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) la søndag fram planene på en pressekonferanse foran paviljongen, som ligger ut mot Akersgata.

– Dette er en viktig bit av vår historie og må formidles til kommende generasjoner, sier statsministeren.

Informasjonssenteret skal stå klart til fireårsmarkeringen 22. juli i år.

– Senteret skal først og fremst formidle fakta om terrorhendelsene og om hvorfor det bygges nytt regjeringskvartal. Vi har nå bestemt at informasjonssenteret skal etableres ved Høyblokka i regjeringskvartalet, sier Sanner.

Informasjonssenter

Både AUF og Nasjonal støttegruppe etter 22. juli har bedt om et slikt informasjonssenter om terrorangrepet. De ønsker dette i stedet for et midlertidig minnested i regjeringskvartalet, som skal erstattes av et permanent minnested senere.

Informasjonssenteret skal ikke bare gi informasjon om angrepet som rammet regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya, men også om de store byggearbeidene i regjeringskvartalet.

KLARE PLANER: Statsminister Erna Solberg og kommunal- og moderniseringsminister Tore Sanner presenterte søndag planene for et nytt informasjonssenter om 22. juli-angrepet som skal opprettes i paviljongen til Høyblokka i regjeringskvartalet. Foto:Ann Kristin Lindaas,KMD / NTB scanpix

Regjeringen har besluttet at Høyblokka skal bevares, men at S-blokka, Y-blokka og R4 skal rives. Rivingen av S-blokka startet i høst.

Mer forskning

Regjeringen varsler også en styrking av forskningen på høyreekstremisme, heter det i en pressemelding, men det sies ikke noe om hvordan det konkret skal gjøres.

– Kunnskap kan være vårt fremste våpen mot hat, vold og ekstremisme. Vi skal ikke glemme det som har skjedd og hvordan vi som nasjon ble rammet av terrorangrepet. Samtidig trenger vi mer kunnskap om forebygging mot slik ekstremisme, sier Solberg i pressemeldingen.

Regjeringen vil også vurdere å etablere et besøks- og informasjonssenter i tilknytning til det permanente minnestedet og det gjenoppbygde regjeringskvartalet når dette står klart.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder