BLODRØD SOMMER: Sommeren 2015 ser dramatisk varm ut – nesten over hele verden. Vest-Europa ser imidlertid ut til å få en normal sommer, og Norge litt varmere sommer enn normalt. Ill: ECMWF Foto: ,

Varm - varmere - varmest: Spår varm sommer kloden rundt

Synes du vinteren har vært uvanlig varm? Her er
utsiktene for sommeren – verden rundt. Og bare så det er sagt: Rødt betyr varme!

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG har innhentet sesongvarslene fra Det europeiske værsenteret i Reading, England, og tilsvarende sesongvarsel fra amerikanske International Research Institute for Climate and Society ved Columbia University i New York.

I fjor spådde to sesongvarsler unormalt varm sommer i Norge – og fikk rett.

Vi har bedt klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt vurdere varslene for 2015:

– Slår dette til, vil vi få en av de varmeste somrene på kloden noensinne, mener han.

Les også: Slik blir påskeværet

Ekstremt varme hav

Det europeiske varselet viser at sannsynligheten er svært høy for at begge de to store havene – Det indiske hav og Stillehavet – blir ekstremt varme.

Legg merke til at Nord-Atlanteren har et klart kjølig blått signal – noe som harmonerer med det nokså forsiktige varmesignalet både for Norge, De britiske øyene og Kontinentet. Ja, her ligger hverken England, Tyskland eller Frankrike an til å få noen spesielt varm sommer, i motsetning til Tyrkia, Øst-Europa og indre Middelhavet.

Europa – normalt

Videre seg vi at nordlige Latin-Amerika og hele området ved Mexicogolfen er ekstremt varm, at nesten hele Afrika er ekstremt varm, og det samme med Thailand og Indokina. Også Øst-Europa og østlige Canada og Alaska har et svært kraftig varmesignal.

Les også: Spådde varm sommer i fjor - og fikk rett

Vest-Europa ser altså ut til å gå mot en nokså normal sommer, det samme med sørlige Latin-Amerika og store deler av Kina.

Et middels varmesignal gis til Norge – særlig Midt-Norge, og det samme til Australia.

HER BLIR DET HETT: Det amerikanske sommervarselet tyder også på hete i Afrika, rundt Mexicogolfen og i Thailand, mens Europa får en sommer stort sett på det jevne. Ill: IRI/Columbia University Foto:,

IRI-varselet har ikke signaler for havområdene, bare for land. Varselet samsvarer for en stor del med det europeiske – men ikke over alt:

Uenige om Spaniavarme

– Vi ser at det er varmt i Mexicogolfen, varmt i Afrika og i Indokina og Alaska. Men IRI har varme i Kina, og varmere enn normalt i Spania, noe det europeiske værsenteret ikke har. Vi ser begge har varme blant annet i det indre Middelhavet, og Øst-Europa. Alt i alt samsvarer de to modellene nokså bra.

– Hvor treffsikre er disse varslene?

– Dette er jo et produkt av noen av de tyngste beregnings-virksomhetene som finnes i dag. Det kjøres 51 simuleringer av hvordan dette kan bli, og så sammenlignes resultatene med alt som eksisterer av tidligere simuleringer og faktiske data. Alt som eksisterer av kjente fysiske forhold er lagt inn i beregningene. Vi ser vel at modellene er ganske treffsikre jo nærmere vi kommer Ekvator, mens de altså er nokså usikre for Nord-Europas og Norges vedkommende, sier Hygen.

Skal vi likevel gå inn på detaljene i Norge, ser vi at begge legger sommeren i Norge litt over normalen. Det europeiske værsenteret mener Midt-Norge får en litt ekstra god sommer.

HÅP FOR TRØNDERNE: Sommeren kan bli bra i Midt-Norge og godt over middels helt i nord også, skal vi stole på Det europeiske værsenteret. Ill: ECMWF Foto:,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder