INN I VARMEN: Hadia Tajik er innstilt som ny nestleder i Arbeiderpartiet, og blir den første med innvandrerbakgrunn i partiets ledelse. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Så opp til SV-Kristin

Nå skal Hadia Tajik selv være et forbilde

Kommende Ap-nestleder Hadia Tajik (31) kjenner på forventningspresset ved å være et forbilde for unge innvandrerkvinner. Selv så hun opp til SVs Kristin Halvorsen - og NRKs Noman Mubashir.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Da hun ble innstilt som ny nestleder i Arbeiderpartiet, trakk leder i valgkomiteen Martin Kolberg fram at det var viktig for partiet å få frem en «ung kvinne med innvandrerbakgrunn».

For Hadia Tajik er det helt naturlig at hennes bakgrunn tas opp, selv om hun vil bli målt på sine resultater som politiker.

– Alle er summen av sine erfaringer. Jeg er en ung kvinne oppvokst i Bjørheimsbygd med foreldre fra Pakistan. Den bakgrunnen påvirker meg jo, sier Tajik til VG.

Ofte den første

Tajik har fått opplevd å være først flere ganger: Den første muslimske statsråden, den yngste rådgiveren ved statsministerens kontor, og nå den første med innvandrerbakgrunn i Aps ledelse.

MED SJEFEN: Her er Hadia Tajik på Aps landsmøtemiddag i 2013 sammen Jonas Gahr Støre. I fjor ble han partileder, og på årets landsmøte blir hun trolig nestleder. Foto:Frode Hansen,VG

– Men det å være først i de rollene var ikke viktig for meg. Det som var viktig var å utøve de oppgavene jeg ble satt til på en skikkelig måte, og så håper og tror jeg at jeg fikk de vervene som en konsekvens av at jeg løste dem godt.

Les også: Ingen ambisjon om å bli statsminister.

Hun er like fullt klar over at hun er et forbilde for mange unge kvinner med innvandrerbakgrunn, noe hun blant annet opplevde denne uken, under et besøk på en videregående skole i Moss.

– Det er jo hyggelig når jeg får positive tilbakemeldinger, selv om jeg i situasjonen der og da blir flau og keitete. Så blir jeg også litt bekymret, fordi jeg tenker at jeg ikke kan innfri alle forventningene.

Tajik sier hun oppfatter det som «en gave og en byrde» å være i den rollen.

– En gave fordi jeg selv vet hvor viktig det var å ha forbilder som ung, og en byrde nettopp fordi jeg ikke kan innfri alle forventningene.

Journalist-forbildet

Hun husker godt selv fra tenårene, da hun ville bli journalist, at hun så opp til NRK-profilen Noman Mubashir.

– Jeg husker at jeg satt på gulvet og leste en artikkel om at han ble nyhetsanker i Østlandssendingen, og at jeg sa til mine foreldre at da kunne jeg også klare å bli journalist.

I et intervju med Dagbladet i 2012 fortalte Mubashir om vennskapet med Tajik etter at de møttes på et skrivekurs han holdt i regi av Antirasistisk senter i Oslo i 1999.

– Hadia er utrolig dyktig og et forbilde for mange unge jenter. Men jeg skulle likt å se henne slippe seg mer løs - jeg synes hun skal melde seg på «Skal vi danse», sa Mubashir.

I politikken var det i et annet parti Tajik fant sitt forbilde, og hun hadde ikke minoritetsbakgrunn:

– Kristin Halvorsen i SV var den jeg strakk meg etter. Hun utviste en ekthet og glimt i øyet, var sterk ideologisk på det hun trodde på, og utøvde godt politisk håndverk.

Som nestleder skal hun engasjere seg i alle partiets saker i like stor grad, og ikke ha et særlig ansvar for integreringssaker, påpeker hun.

Men som leder i justiskomiteen forbereder hun nå et representantforslag der hun oppfordrer regjeringen til å utarbeide en handlingsplan mot «sosial kontroll».

Viktig selvstendighet

– Retten til å leve det livet man ønsker er et veldig viktig tema. Dette er noe mange kvinner og jenter med minoritetsbakgrunn opplever som innskrenket.

«Sosial kontroll» handler i stor grad om å begrense kvinners frihet og seksualitet, for å beskytte deres ærbarhet, forklarer Tajik.

– Den ytterste konsekvensen av sosial kontroll, når noen giftes bort med tvang, er allerede forbudt. Men samtidig vet vi at mange jenter kun beveger seg mellom skolen og hjemmet, og ikke deltar i idrett og fritidsaktiviteter.

– Den form for sosial kontroll begrenser deres selvstendighet, og den selvstendigheten trenger man når man skal vokse opp og delta for fullt i samfunnet. Derfor må det aspektet tas på alvor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder