Monika-saken - slik ble den en politiskandale

Her kan du lett følge Monika-saken fra starten av

Her kan du enkelt holde greie på alle de mange elementene i Monika-saken: Fra en 8 år gammel skolejente ble funnet tragisk kvalt i 2011 til saken er blitt en fullskala politiskandale i 2015.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Slik gjør du det: Sett markøren på den lille pilen til høyre på skjermbildet – og du blar fram til neste punkt. Du kan også gå inn på de enkelte tekstblokkene i tidslinjen som dukker opp, og lese hva som skjedde.

PODCAST: Giæver og Joffen uke 7, hør hvorfor Hanne Skartveit mener politimesteren i Bergen må gå.

Her er de viktigste punktene:

14. november 2011:

FUNNET DØD: Monika Sviglinskaja (8) (bildet) ble funnet død hjemme i leiligheten på Sotra under mystiske omstendigheter i november 2011. Foto:Privat/Hallgeir Vågenes,

Mamma Kristina Sviglinskaja finner sin 8 år gamle datter Monika kvalt hjemme.

Hun var hjemme fra skolen den dagen, og inngangsdøren bærer preg av innbrudd. Det viser seg at Monikas mobiltelefon og en del verdigjenstander er borte.

August 2012:

Politiet i Bergen henlegger saken som intet staffbart forhold, mest trolig selvmord eller uhell under lek.

Januar 2014:

Den erfarne drapsetterforskeren Robin Schaefer har gått gjennom den henlagte Monika-saken, og slår alarm: Dette er dårlig etterforskning, vi kan ha et drap her, er hans budskap. Men han blir bedt om å ligge unna av sin egen ledelse.

15. mai 2015:

Etter omfattende press blant annet ved en rapport fra den avgåtte Kripos-veteranen Asbjørn Hansen, gjenåpnes Monika-saken, og nye etterforskere går inn i den.

20. oktober 2014:

Mamma Kristinas ekssamboer (32) pågripes siktet for drap på Monika. Nye analyser av de gamle biologiske sporene kan knyttes til ham: Hans DNA kan være avsatt på Monikas hals, hender og arm. Riksadvokaten inndrar politiets adgang til å henlegge mistenkelige dødsfall, og nedsetter en egen gransking av saken. Samtidig iverksettes etterforskning av saken hos Spesialenheten for politisaker.

9. februar 2015:

Riksadvokatens arbeidsgruppe slakter den opprinnelige Monika-etterforskningen punkt for punkt, inkludert selve henleggelsen. Samtidig foreligger nå nye tekniske bevis som styrker mistanken mot 32-åringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder