PRØVER SEG: E6 er oversvømt sør for Fåberg - og noen biler forsøker å kjøre igjennom. FOTO: ESPEN BRAATA/VG

Nytt flomvarsel fra NVE: Mer vann på vei

Vannføringen øker fortsatt i nedre deler av Glomma, Gudbrandsdalslågen og Drammensvassdraget. Samtidig ventes noe regn.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det skriver Norges vassdrags- og energidirektorat i et oppdatert flomvarsel nå i ettermiddag.

Selv om det er svært stor vannføring i mange vassdrag i Sør-Norge, har den kulminert - gått ned - i de fleste sideelvene.

Ferskt flomvarsel

- Det er fortsatt økende vannføring i nedre deler av Glomma, Gudbrandsdalslågen, Drammensvassdraget. Det ventes økte vannstander i en rekke av de større innsjøene i lavlandet på Østlandet de neste dagene. Det ventes også kommende døgn noe nedbør på Østlandet, heter det i flomvarselet.

I nedre del av Gudbrandsdalslågen er det ventet fortsatt litt økende vannføring i dag før vannføringen vil avta. I denne delen av elven er vannføringen ventet å nå et nivå med det som ble registrert i juni 2011, skriver NVE.

Mindre vann i sideelvene

Videre heter det at i øvre deler av vassdraget og i sideelver har vannføringen snudd og er avtagende. I Mjøsa kan vannstanden nå 123,7 moh (6 meter på loka skala) allerede i morgen. Vannstanden i Mjøsa ventes å stige også utover i neste uke, og det kan med dagens meteorologiske prognoser ikke utelukkes en vannstand på opp mot 6,9 m i neste uke, det tilsvarer ca 20 cm over det som ble registrert i juni 2011.

- I øvre deler av Glomma og i sideelver har vannføringen nå kulminert eller er i ferd med å kulminere, heter det i flomvarselet.

I Glomma nedstrøms Elverum og til samløpet med Vorma venter NVE økende vannføring det kommende døgn, før vannføringen vil avta. I Glomma nedstrøms samløpet med Vorma er vannføringen ventet å øke ut uken. I Øyeren ventes vannstanden den 27. mai og være rundt 90 cm over det som ble registrert i juni 2011, og i Glomma nedstrøms Øyeren ventes vannføringen å ligge på noe over en 10-års flom.

Kvam hardest rammet

Det er Kvam i Gudbrandsdalen som foreløpig ser ut til å være hardest rammet av flommen i Sør-Norge.

Ifølge NTB er 254 personer hittil evakuert i Kvam og Sjoa på grunn av flommens herjinger, mens flere boligfelt står i fare.

- Det er store ødeleggelser, og vi vurderer fortløpende om flere skal evakueres. Vannet stiger fortsatt i Gudbrandsdalslågen, sier kommunikasjonsrådgiver Gunhild Olstad ved Gudbrandsdalen politidistrikt til NTB.

Det var elva Veikleåa som delte seg i to og onsdag kveld brøt ut av løpet sitt for så å strømme ukontrollert gjennom sentrum av bygda og ut i Gudbrandsdalslågen

Olstad forteller at mannskaper fortsatt jobber med å rydde E6 i Kvam der en bru skal være ødelagt av vannmassene. Ifølge politiet kommer ikke E6 gjennom Kvam til å være åpen for trafikk før tidligst fredag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder