SMIL: Ubaydullah Hussain var tydelig fornøyd med rettens avgjørelsen. 29-åringen er frifunnet for terroroppfordringer.
SMIL: Ubaydullah Hussain var tydelig fornøyd med rettens avgjørelsen. 29-åringen er frifunnet for terroroppfordringer. Foto:Mattis Sandblad,VG

Ubaydullah Hussain er frifunnet

Islamistens reaksjon til VG: - Slag i trynet for PST

INNENRIKS

Dommen: Sterkt krenkende, men ikke oppfordringer til terror

Påtalemyndigheten: Uenige med retten om ytringsfrihetens grenser

Islamisten Ubaydullah Hussain (29) er frifunnet. Oslo tingrett mener han ikke har oppfordret til terrorhandlinger.

Publisert: Oppdatert: 03.10.14 13:22

Tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen leste opp slutningen først:

– Tiltalte Ubaydullah Hussain frifinnes, leste Nilsen.

Ubaydullah Hussain smilte og nikket til en tilhører bak i rettssalen da dommeren leste opp avgjørelsen. Bak fra salen kunne man høre en tilhører si «yes».

Under domsavsigelsen sendte 29-åringen følgende SMS til VG:

– Jeg var forberedt på at jeg kunne bli dømt, men dette er et slag i trynet på PST.

– Denne dommen understreker også PST sin politiske og religiøse forfølgelse av meg som person, og deres ufyselige forsøk på å svartmale meg og andre muslimer, skriver 29-åringen.

Her kan du lese hele dommen!

– Uenige om ytringsfrihetens grenser

Påtalemyndigheten la ned påstand om ti måneders fengsel i prosedyren i slutten av september.

Statsadvokat Geir Evanger sier nå at de vil lese dommen grundig før en eventuell anke blir vurdert.

– Vi er uenige med retten om ytringsfrihetens grenser, sier Evanger.

Hussain var tydelig fornøyd med avgjørelsen da han møtte pressen etter domsavsigelsen.

– Jeg er selvsagt glad det er over. Jeg hadde fått signaler om at det kom til å gå min vei.

– Jeg kommer til å fortsette å spre islam. Jeg skal gjøre det jeg kan for å støtte mine muslimske brødre og forkynne Allahs lover, sier 29-åringen.

Hyllet terrorhandlinger

Ubaydullah Hussain var tiltalt for ved flere anledninger i 2013 å ha hyllet en rekke terrorhandlinger og terrorister på sin egen Facebook-profil.

– Jeg angrer ikke på noen av ytringene jeg har kommet med, sier Hussain.

Ytringene til 29-åringen kom i forbindelse med følgende hendelser:

**Søndag 20. januar:Terrorangrepet i In Amenas i Algerie i januar hvor fem nordmenn ble drept, skrev han «Måtte Allah swt belønne våres brødre med den største og beste Paradiset og drive fiender av Islam ut av våres lang og utslette dem. Amiin.»

**Fredag 19. og lørdag 20. april: Om Bombeangrepet mot Boston Maraton i april, skrev han «To hell with Boston and may Allah destroy america!! Our prayers and tears og to our loved ones in Afghanistan, Mali, Syria, Iraq, Myanmar, Yemen, Pakistan, Chechnya, Somaliam Bosnia and to all the Muslim Ummah!” og ”EKTE LØVER!!! Måtte Allah SWT belønne dem! Amiin!»

**Torsdag 23. mai: Om Drapet på den britiske soldaten Lee Rigby (25) på åpen gate i London i mai, skrev han «Gledelige nyheter fra England. En terrorist svin fra det britiske militæret slaktet av våres modige brødre mens de ropte Allahu Akbar. Måtte Allah SWT akseptere deres handling og intensjon, og ydmyke fiender av Islam på verst mulig måte. Amiin.»

**Mandag 23. september: I forbindelse med Terrorangrepet mot West Gate-kjøpesenteret i Nairobi i september, publisert han en sak fra ABC Nyheter om terrorangrepet med overskriften «Terror-enke står bak terroraksjonen i Nairobi», ledsaget av følgende uttalelse: «Måtte Allah SWT gi henne høy rang i Jannah!»

**Søndag 3. november: Endret forsidebildet på Facebook til bilder av åtte personer som i 2009 ble dømt for å ha planlagt å sprenge et fly mens de var i luften på ruter mellom Storbritannia og Nord-Amerika.

– Krenkende, men ikke terroroppfordring

Retten viser til at Hussain kom disse uttalelsene på sin åpne Facebook-konto og at han var leder av Profetens Ummah på det tidspunktet.

– Selv om ytringene kan virke som sterkt krenkende, skal man ikke forstå dem som en oppfordring til terror, leste dommeren.

Retten mener uttalelsene er innenfor ytringsfrihetens grense.

– Tiltalte har holdt seg innenfor ytringsfrihetens grense. Hans grense gjelder allerede foretatte terrorhandlinger, og han har derfor ikke oppfordret til terrorhandlinger. Hyllest av dette rammes ikke av straffelovens paragraf 147c, ble det lest opp, leste dommeren.

I dommen heter det at «de ytringer som er gjengitt i tiltalebeslutningen gjelder terrorhandlinger som allerede har skjedd. Det er således tale om etterfølgende bifall av disse handlingene. Dette er heller ikke omstridt i saken. Ytringene viser også at gjerningspersonene vil bli belønnet for sine handlinger. Samlet sett viser ytringene at tiltalte støtter de foretatte terrorhandlingene.»

Videre heter det: «På den annen side kan ikke ytringene isolert eller samlet sies å gå så langt i å forherlige terrorhandlinger at de må forstås som en oppfordring til å iverksette en tilsvarende fremtidig handling. Retten har ved denne vurderingen tatt i betraktning at man skal være varsom med å innfortolke en oppfordring som ikke er direkte uttalt.»

Her kan du lese mer om