FORLATER ALI: Her kjører ambulansen fra Ali Farah, etter at han ble overfalt i Sofienbergparken i fjor sommer. Foto: CAROLINE DREFVELIN

Vil granske AMK-operatør

Oppretter ny tilsynssak etter ambulanseskandalen

STATENS HUS (VG Nett) Til tross for at ambulansene står parkert rett utenfor Legevakten gikk det 25 minutter før AMK reagerte, og ga en bil oppdraget.


På dette tidspunktet er Ali Farah (37) allerede blitt forlatt av en ambulanse i Sofienbergparken. Nå befinner han seg på Legevakten, hvor sykepleierne rekvirerer en ambulanse til Ullevål universitetssykehus fordi han trenger akuttbehandling.

Helsetilsynet reagerer i sin rapport på hvordan AMK-operatørern forsøker å trenere ambulanseoppdraget. De mener også at rutinene for rekvirering av ambulanse mellom Legevakten og Akuttmedisinsk nødmeldingssentral (AMK) er mangelfulle.

- Vi retter kritikk mot AMK og måten de kommuniserer på. Vi kommer også til å opprette en tilsynssak mot operatørene, der vi legger de loggførte samtalene til grunn sammen med andre dokumenter. Vi ønsker å finne ut av hvorfor det ene ble forledet av det andre, sier Petter Schou, fylkeslege i Oslo og Akershus til VG Nett.

LES OGSÅ:Ullevål: - Feilvurderte pasientens tilstand

«Hastetur»

Mandag den 6. august klokken 18.38, etter at Ali Farah har ankommet Legevakten i taxi, får AMK en telefonsamtale fra en sykepleier på Legevakten i Oslo som rekvirerer en ambulanse for en «hastetur» til Ullevål, ifølge Helsetilsynets rapport.

Ifølge rapporten blir samtalen tatt imot med motvilje av AMK-operatøren, som reagerer - og nøler - på at denne pasienten trenger CT-undersøkelse på Ullevål.

KRITIKK: Fylkeslegen i Oslo og Akershus Petter Schou sier at de kommer til å sette i gang tilsynssak om AMK-operatøren. Foto:

Etter mye frem og tilbake får sykepleieren klokken 18.56 beskjed om at den aktuelle pasienten hadde tisset på seg da de var for å hente ham tidligere.

Les heleHelsetilsynets rapport her!

LES OGSÅ:- Det var rasistiske overtoner

Underordnet

Sykepleieren svarer da at dette må være underorndet, og gjentar at det er «hastetur». AMK-operatøren sier da at «vi må kanskje passe litt på de som skal kjøre ham, og da må vi ha politi der». Sykepleieren sier at pasienten er fullstendig desorientert og samarbeider dårlig.

AMK-operatøren gjentar nok en gang at «hvis han er utilregnelig så må vi ha politiet til å følge.»

Da svarer sykepleieren: «Vent nå litt så får du snakke med legen - dette blir for dumt for meg!». Legen kommer da til telefonen og gir beskjed om at mannen trenger CT raskt!

Må purre

Klokken 18.57 ringer sykepleieren, på eget initiativ, til AMK nok en gang for å purre på ambulansen.

Sykepleieren presiserer at hun mente en «rød tur» selv om hun hadde sagt en «hastetur», og gjentar at pasienten «er kjempedårlig».

Klokken 19.03, etter at det har gått 25 minutter siden sykepleieren første gang ba om å få en ambulanse til Ullevål, blir Farah hentet i en ambulansen.

De aktuelle ambulansene som styres av AMK, står fysisk plassert rett utenfor Legevakten i Oslo.

- Vi har ikke funnet noe grunn for at det var kapasitetsproblemer på dette tidspunktet, opplyser Schou.

Alvorlig svikt

GA IKKE HJELP: Sjokkerte vitner reagerte sterkt på at ambulansen forlot Sofienbergparken uten å gi hjelp til skadede Ali Farah (37) mandag 6. august. Foto: Caroline Drefvelin

Helsetilsynet skriver i sin rapport at de oppfatter dette som høyst utrygge og dårlig implementerte rutiner for rekvirering av ambulanse mellom Legevakten og AMK.

- Det var en alvorlig svikt mellom AMK og Legevakten. Man skal ikke misforstå hverandre i forhold til hastegrad. Med en «hastetur» kommer du langt bak i køen, i forhold til om det er «akutt», sier Schau.

Han understreker at Helsetilsynet kommer til å se nærmere på samhandlingen mellom AMK og legevakt.

- Det er ikke forsvarlig at de har et system som er så lett å misforstå. Det kun fordi man på Legevakten til slutt var så heldig å møte en svært oppegående person som sørget for at det kom en lege inn i bilde, at det ble ordnet, sier Schou.

SE VGTV: Ullevål:- Vi tar rapporten svært alvorlig

Ikke truende

I rapporten står det også at Helsetilsynet ikke er av samme oppfatning som ledelsen ved Ullevål om at AMK ikke kan lastes.

- Ikke på noe tidspunkt har aktuell pasient opptrådt truende, verken fysisk eller verbalt, og AMK fokuserer derfor uten grunnlag på en angivelig faresituasjon, står det i rapporten.

Siden den lite effektive behandlingen av ambulanseforespørselen i seg selv utgjør en potensiell helserisiko for pasienten, har Helsetilsynte besluttet å reise tilsynssak mot AMK-operatøren.

Ullevål universitetssykehus har også tatt ham ut av arbeid.

Ifølge rapporten gjøres det først og fremst for å kunne avklare om det dreier seg om trenering, bevisst eller ubevisst, av ambulanseoppdraget.

Helsetilsynet forventer også at Ullevål umiddelbart tar tak i problemet og sikrer trygg kommunikasjon mellom akuttfunksjonene i eget sykehus.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder