JUBLER FOR JENS' TALE: Bellona-leder Frederic hauge (t.v) er svært fornøyd med miljøsignalene Jens Stoltenberg sendte i sin nyttårstale. - Dette er historisk, sier Hauge til VG Nett. Foto: SCANPIX

Statsministerens nyttårstale: Bellona: - En historisk tale

(VG Nett) Bellona-leder Frederic Hauge kaller statsminister Jens Stoltenbergs nyttårstale for historisk. - Miljøvern blir det store temaet i 2007, spår han.

Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Jens Stoltenberg viet mye tid og oppmerksomhet til problemene med CO2-utslipp og global oppvarming i sin nyttårstale.

Statsministeren trakk fram det planlagte gasskraftverket på Mongstad, der regjeringen har vedtatt at CO2-rensing skal være på plass innen 2014.

Les hele Stoltenbergs nyttårstale her.

Les også: Kongens nyttårstale

Stoltenberg sammenlignet prosjektet, som har blitt kritisert av mange for å være både for dyrt og urealistisk, med amerikanernes månelanding.

- Da president Kennedy sa at amerikanerne skulle lande på månen innen 10 år hadde ikke amerikanerne vært ute i verdensrommet. De kom til månen innen 10 år. De satte seg mål. Og de nådde målene, sa Stoltenberg i talen, som ble sendt på TV klokken 19.30 1. nyttårsdag.

- Vår visjon er at vi innen syv år skal få på plass den teknologien som gjør det mulig å rense utslipp av klimagasser. Det blir et viktig gjennombrudd for å få ned utslippene i Norge, og når vi lykkes, tror jeg verden vil følge etter. Dette er et stort prosjekt for landet. Det er vår månelanding, fortsatte statsministeren.

Avstemning:Er full CO2-rensing innen syv år er mulig?

Statsministeren fortalte også at regjeringen har besluttet å betale klimakvoter når statsansatte flyr på internasjonale ruter. Tidligere anslag fra Naturvernforbundet viser at dette vil koste rundt 2,5 millioner kroner i året.

Bellona jubler

Bellona-leder Frederic Hauge jubler over statsministerens miljøfokus.

- Statsministeren vektlegger nå de løsningene som Bellona har slåss for i årevis. Det er fantastisk, og det gir lovnader for fremtiden, sier Hauge, som mener årets nyttårstale er historisk.

- Det er historisk når statsministeren kommer med en så klar politisk aksept for industrielle løsninger på miljøproblemer. Det gleder meg at han gjør det, sier Hauge.

Hauge mener også at Stoltenbergs tale vitner om et skifte i Arbeiderpartiets politikk i forhold til CO2-rensing.

- Det har vært en enorm forandring innad i Arbeiderpartiets i forhold til aksepten for å ta i bruk teknologi for å bekjempe klimagassutslippene, sier han.

Tar kostnadene

Bellona-lederen liker sammenligningen med amerikanernes månelanding.

- Det bærer lovnader om at det ikke skal stå på pengene. I dag talte Jens Stoltenberg som statsministeren i et rikt land. Han erklærte en vilje til å ta kostnadene ved å utvikle CO2-rensing, som resten av verden senere vil kunne nyte godt av, sier Hauge.

Han spår at CO2-rensing vil bli et av de raskest voksende forretningsområdene innefor energisektoren i årene som kommer, og tror Stoltenberg og regjeringen skaffer Norge et viktig konkurransefortrinn ved å satse på å utvikle teknologien.

- Nå når miljøvern blir det store temaet i 2007, må vi tørre å diskutere de store industrielle løsningene, ikke bare snakke om at vi må skru av lyset og dusje kortere, sier Hauge.

- Troverdighetsproblem

KRITISERER TALEN: KrF-leder Dagfinn Høybråten mener Stoltenberg har et gedigent troverdighetsproblem. Foto: Trond Sørås

KrF-leder Dagfinn Høybråten er mer kritisk til Stoltenbergs tale, og liker ikke sammenligningen med månelandingen.

- Stoltenberg fremstår visjonær når det gjelder klimautfordringer, men han har et gedigent troverdighetsproblem når han snakker om gasskraftverk som Norges månelanding, sier Høybråten til NTB.

Han påpeker at Stoltenberg felte en regjering fordi den ikke ville bygge et gasskraftverk uten rensing. Samtidig har regjeringen gått inn for et prosjekt som innebærer at gassen skal slippes rett ut uten rensing i fire år før man har et skikkelig renseanlegg på plass.

KrF-lederen er likevel fornøyd fordi regjeringen ser ut til å ha endret kurs når det gjelder spørsmålet om frivillighet.

- Han var på sitt beste når han snakket om behovet for at vi tar medmenneskelig ansvar for hverandre, og da han understreket betydningen av frivillighet. Vi har fått korrigert kursen i budsjettet når det gjelder frivillige, og her ser vi at også regjeringen endret kurs, sier han.

Ris fra ungdommene

Fra Natur og Ungdom vanker det ikke ros, men ris til Stoltenberg, som organisasjonen mener har vært med på å forverre klimaet i året som gikk.

- Jens Stoltenberg har åpnet store havområder for oljevirksomhet og sagt ja til forurensende gasskraft. Men hvis Stoltenberg er tøff nok, kan han halvere Norges klimagassutslipp innen 2020, sier Bård Lahn, leder i Natur og Ungdom.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder